Be deguto šaukšto – niekaip…

Nuomonės

O mes visgi galim, pasirodo.

Tiek daug trispalvių seniai neteko matyti. Gal tiek jų išvis niekada ir nebuvo? Ar buvo? Nebent tada, seniai seniai, didžiuosiuose Sąjūdžio mitinguose. Bet tada žmonių balkonuose jų tikrai matyti neteko, nes ir vėliavų tiek tada dar niekas neturėjo. Šį kartą jų net pritrūko – skelbiama, kad visos buvo išpirktos dar prieš šventes.

Bet ne trispalvių skaičius esmė. Esmė ta, kad šventė buvo. Tikra, neprimesta, nesuvaidinta, sava, vėl trumpam mus suvienijusi. Mus – visus lietuvius. Ir, be jokios abejonės, klaipėdiečius.

Už uostamiestyje sukurtą tikrų tikriausią stebuklą miestiečiai jau padėkojo „Klaipėdos šventėms“ – ir savo beprotiškai gausiu apsilankymu Šviesų festivalyje, kuris dar tęsis dvi dienas, ir masiškai dalindamiesi vaizdais su Šimtmečio vartais socialiniuose tinkluose. Prie tų padėkų prisidedame ir mes – vienareikšmiškai.

Tačiau ir vėl, kaip jau mūsų miestelyje tampa įprasta, be to nelemtojo deguto šaukšto į medaus statinę neapsieita. Ne, gink Dieve, ne „Klaipėdos šventės“ jį įpylė.

Šį kartą deguto nepagailėjo ir patį didžiausią jo šaukštą šliūkštelėjo brangiosios mūsų savivaldybės VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“.

Ir sugalvok tu man pagrindinę šventės dieną, Vasario 16-ąją, miesto visuomeninį transportą paleisti važiuoti sekmadienio – šventinių dienų grafiku! Kad nebūtume apkaltinti netiesos skelbimu, patariame dar kartą susipažinti su jau anksčiau „Atviroje Klaipėdoje“ skelbtu šventiniu transporto grafiku.

Jį teko išbandyti ir savo kailiu. Nusigauti iš pietinių miegamųjų uostamiesčio gyvenamųjų rajonų į centrą per valandą, pusvalandį praleidus kamštyje – tai dar galima būtų priskirti prie šventės įžangos, savotiškos „šventinės atrakcijos”. Tačiau grįžti namo po Šviesų festivalio buvo tiesiogine to žodžio prasme misija neįmanoma.

Tragiškai trūko ne tik vadinamojo valdiškojo transporto, ilgųjų autobusų, bet ir mikriukų: Lietuvininkų aikštėje vargais negalais pavykus į vieną iš jų įsėsti, pakeliu teko matyti minias žmonių – ir balsuojančių, ir besiburiančių stotelės bei bandančių patekti į sausakimšus, vos ne vos linguojančius autobusus, ir tiesiog pėsčiomis vėlų vakarą trumpinančių kelią namo.

Beje, dėl viešojo transporto trūkumo vasario 16- ąją buvo nepatenkinti ne tik žmonės, gausiai lankę Šviesų festivalį su mažamečiais vaikais, bet, panašu, ir patys autobusų vairuotojai: tiek pakeltais, nervingais balsais „tvarką“ darančių vairuotojų neteko girdėti nuo „senų gerų“ sovietinių laikų!

Tiesa, „Klaipėdos keleivinis transportas“ iš anksto skelbė, jog švenčių dienomis bus paleisti papildomi autobusų maršrutai. Gal kitomis dienomis jų ir buvo (ar dar bus), bet vasario 16 d. šių eilučių autorei valandos bėgyje, maždaug nuo 20 iki 21 val., teko laimė matyti vos vieną vienintelį – ir tą patį, vežantį iš šiaurinės miesto dalies iki Atgimimo a.

Šių eilučių autorės pastebėjimus patvirtino dar dvi jaunos mamos, abi su keturiais mažamečiais vaikais namo į Simonaitytės g. sugebėjusios parsirasti vos prieš  23 val. Pasak vienos iš jų, „labai apmaudu, jog tokį gražų Šimtmečio vartų renginį sugadino klaikūs kamščiai ir mažas autobusų skaičius – jų tiesiog…nebuvo!”

O pasvajoti, kad miesto valdžia Lietuvos šimtmečio proga miestelėnams galėjo padaryti tikrų tikriausią dovaną, ne tik nesugadindama šventinės nuotaikos, bet ir ją pakeldama – paleisdama gerokai daugiau viešojo transporto ir juo veždama žmones bent jau Vasario 16- ąją veltui, kaip tai padarė vilniečiai – jau iš valdininkams/transportininkams sunkiai suvokiamos utopijos srities…

10 Comments

  1. Apmaudu tokius tekstus skaityti

    Palmira, Palmira …Bibliotekos st. laukti autobuso (nors Jūsų atveju reikėtų sakyti mikriuko, nes autobusai sovietinio gyvenimo reliktas, ten tik blogi vairuotojai …) į pietinę miesto dalį tokiu metu kai centrinė miesto dalis buvo tapusi vientisu transporto kamščiu, o Pilies g. eismas buvo apskritai sustojęs…rodo visišką nesusigaudymą miesto susiekimo sistemoje – kaip autobusams Danės upę pervažiuoti, jeigu Tiltų g. uždaryta, Pilies g. nejudantis transporto kamštis…kai su mikriuku Pilies g pietų kryptimi važiavote situaciją šiaurės kryptimi pro langą turėjote puikiai matyti – autobusų juostos pilnos asmeninių auto, iš įvažų autobusų jie neišliedžia, pilna bet kaip pristatytų automobilių trukdančių pravažiuoti, visa tai, kaip bebūtų keista, pasipktinimo nesukelia, tai su autobusu vėlavimo visai nieko nesusiję, kalti tik į neviltį dėl tokios eismo organizacijos įvaryti autobusų vairuotojai…Dėl darbo dienų tvarkaraščių – labai schematizuojant šių tvarkaraščių pagrindinis principas 6-ais valandai (pikas be abejonės 8 val.) atvežtei keleivius iš pietinės miesto dalies į centrą ir 19 išvežti iš centro (pikas 17 val)…kiek tokia schema būtų gelbėjusi prieš renginį, kuris prasideda 19.00, beje dar ir Tiltų g. buvo uždaryta? Ar buvo problemų prieš savivaldybės renginius 12.00? Papilodmų autobusų maršrutai buvo taip ir sudėlioti, kad pradėtų vežti renginiui tai yra maždaug nuo 17.30 šiaurės kryptimi, kulminacija turėjo būti 19.00, tačiau apie 18.30 eismas faktiškai sustojo, ką būtų pagalbėję, kad ir dar 10 autobusų, jeigu vieną stotelę autobusai važiavo vietoje 1-os- 10 -15 minučių, sunku net nupasakoti, kas darėsi tuose sausakimšuose autobusuose…kai šios susidariusios situacijos priežastys tokios akivaizdžios, o „visą garbę” norima priskirti konkrečiai įstaigai, kuri taip pat tapo neįvertintų auto srautų ir jų judėjimo įžulumo įkaite, dėliojasi numonė, kad taip ir nesugebėjote susigyventi su nuoskauda, kad maršrutinių taksi įtaka Klaipėdoje buvo sumažinta. Ar tikrai galvojate, kad didesnis jų skaičius būtų ką nors išgelbėjęs, jei neišgelbėjo papildomi sudvejinti viengubi ir dvigubi autobusai…

    Reply
  2. Dėl kontrolės

    Nu gal baikit nusišnekėti? Kuo ši diena išskirtinė, kad žmonės galėtų nesusimokėti už paslaugą (t.y. vogti)? Kuo dėtas šimtmetis? Važiuokite tvarkingai, susimokėję ir galvos sukti nereikės.

    Reply
  3. Autobusas

    Policija visiškai nereguliavo eismo. Jeigu autobusas pusvalandį užgaišta Pilies gatvės apvažiavime, tai nėra normalu. Jokio skirtumo, kokie būtų tvarkaraščiai, jeigu kamštyje autobusas stovi. Būtų buvę daugiau autobusų – būtų jų visa kolona lygiai taip pat stovėję kamštyje. Užstatytos stotelės, pirmoji juosta gatvėse. Kaip važiuoti? Patys buvote senamiestyje, matėte, kiek ten prisistatė lengvųjų. Ir Tiltų gatvę per anksti uždarydavo, kai dar nebūdavo tam reikalo.

    Reply
  4. Donatas

    To> žmonės jūs ką rimti?
    Gal yra skirtumas- policija ir kontrolieriai. Vasario 16ąją galėjo ir ilsėtis. Vilniuj, pasirodo, net veltui vežiojo. O libų valdomam Memely – dar ir baudė žmones. Apgailėtina…

    Reply
  5. Henrita

    Užuojauta klaipėdiečiams šia prasme…, o mes Vilniuje buvome tikrai palepinti! Transportas kursavo vienas paskui kitą, žmonės buvo labai laimingi, kad galėjo važiuoti nemokamai, ypač vyresnio amžiaus, žmonių gausa mieste buvo laaaabai didelė!!!!.Netgi asmeninių automobilių gatvėse buvo laba mažai.Visi pajuto šventę! Nuoširdžiai didelis ačiū Vilniaus miesto savivaldybei už priimtą sprendimą keliauti šią šventinę dieną nemokamai.Manau,kad tai taps gražia tradicija kiekvienais metais! SU ŠVENTE VISUS!??❤

    Reply
  6. Neringa

    Rima, dirbantys savo darbą net švenčių dienomis žmonės niekaip negali būti „gėda”, kaip Jūs vadinate. Gėda taip reaguoti į kontrolę ar kitus pareigūnus. Aš tai atvirkščiai norėčiau, kad griežčiau žiūrėtų šventinėmis dienomis į pažeidėjus – pvz., mūsų kieme Danės g. visus šaligatvius, žolynus ir klombas užstatė mašinomis žmonės, kurie žutbūt norėjo prisiparkuoti kuo arčiau renginių. Nepaeina, vargšai, papildomų 200 m… Lenvgiau sumaitoti šaligatvių plyteles ir svetimo kiemo žaliuosius plotus.

    Reply
    • Dalia

      Pritariu Neringai, pažeidėjas ir yra pažeidėjas nesvarbu kokia kalendorinė diena. Kelis šimtus metrų paeiti nebegali. Į pačius vartus įvažiuotu savo automobiliais. O apie neįgaliuosius irgi nepagalvota. Kaip su neįgaliojo vežimėliu privažiuoti, kaip dalyvauti renginiuose?

  7. Rima

    Visiškai pritariu,kad labai trūko transporto.Tačiau negana to,vasario 16-osios rytą šventiškai nusiteikusi su vėliavėle rankoje važiuoju į iškilmingas mišias /6-tu autobusu/ ir stotelėje prie Universiteto įlipa kontrolė…Tai štai kaip mes švenčiame!Gal dar koks ‘zukis’ pasitaikys…
    Tiesiog gėda…O kai kur, sako, net nemokamai vežė savo tautiečius.

    Reply
    • To Rima

      Nusišneki…

    • Žmones jus ka rimtaai ?

      tai ir Policijai duokim išeigine ,kad chuliganu negaudytu ? Su tokiu požiuriu gal neimkite trispalves i rankas …

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Paaiškėjo metinio bilieto laimėtojas

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ skelbia, kad ketvirtadienį uostamiesčio viešojo transporto sistemoje buvo pažymėtas 100 000 000-asis bilietas nuo naujosios e-bilieto ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Klaipėda perka ir senus miesto autobusus

Nors Klaipėdos savivaldybė tarp 2023–2027 metų veiklos prioritetų įrašė, kad netaršių autobusų dalis jos valdomoje UAB „Klaipėdos paslaugos” sudarys 100 ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Transportas

Dirbtinis intelektas Klaipėdos autobusuose padės gaudyti zuikius*

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) pranešė, kad siekdama modernizuoti keleivių tikrinimo procesą ir užtikrinti teisingesnį bei efektyvesnį bilietų tikrinimo procesą, ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This