Karalienei Luizei atminti – spektaklis-ekskursija

Kultūra

ROTARY klubas „Karalienė Luizė” savo veiklos penkmečio proga kartu su šokio teatru „PADI DAPI Fish” sukūrė spektaklį-ekskursiją „Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje”. Jos premjera numatoma kovo 16-ąją, o visuomenė į tokias ekskursijas bus pakviesta nuo gegužės.

Galvojama ir apie teksto išvertimą į užsienio kalbas, kad tokia ekskursija sudomintų ir kruizinių laivų turistus.

Spektaklio-ekskursijos kūrėjai ir iniciatoriai savo idėją pristatė Rotušėje, kur gyveno Prūsijos karališka šeima. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak klubo narės Jolantos Girdvainės, šį sausį sukako 210 metų, kai Prūsijos karališka šeima išvažiavo iš Mėmelio į namus, tad tai taip pat yra puiki proga tokiai iniciatyvai.

„Prūsiška miesto istorija kartais nepelnytai paliekama užmarštyje. Visuomeninė organizcija susijungia su menu ir gimsta kai kas labai vertingo. Man įdomu sujungti istorija su šiuolaikinės raiškos priemonėmis, kad ji netaptų tik iliustratyvi. Bus panaudojamos ausinės, žiūrovas keliaus miesto gatvėmis, bus lyg toks pusiau dokumentinis-fikcinis filmas”, – pasakojo choreografė, režisierė Agnija Šeiko.

Pasak jos, ekskursijos metu šokio etiudai bus rengiami skirtingose miesto erdvėse, kurios buvo svarbios, kai karalienė Luizė čia gyveno.

Rašytoja Sondra Simana teigė, kad maršrutas driekis nuo Šiaurinio rago, iki Pilies tilto, bus judama Rotušės link, palei upę iki Biržos tilto, į buvusią Jono bažnyčią bus žvelgiama iš Naujamiesčio, nepersikeliama į senamiestį. Vėliau bus sukama prie centrinio pašto, einama iki Liepų iki Herkaus Manto gatvių sankryžos, Klaipėdos Karalienės Luizės jaunimo centro, Atgimimo aikštės ir sugrįšime prie rotušės bei Žvejo skulptūros, kur anksčiau stovėjo Borusijos paminklas.

„Dalyvauja tik viena karalienė, kurią šoka penkios šokėjos, nes yra skirtingų jos veidų ir spalvų. Jos tampa viena kitos šešėliais. Dar 6 vaikai spektaklyje dalyvauja. Tai nėra moteriškas spektaklis, tai ėjimas per karalienės mintis, vidinį pasaulį”, – sakė A. Šeiko.

Sondra Simonaitienė sakė, jog kuriant spektaklį-ekskursiją buvo laikomai nuoseklumo, kokie yra užfiksuoti karalienės išgyvenimai. Rašytoja sakė rėmusis karalienės Luizės laiškais, grafienės fon Sofijos Marijos Woss ir princų
auklėtojo Friedricho Delbriuko dienoraščiais, parašytais 1807-1808 m. gyvenant Mėmelyje.

„Labai daug medžiagos, reikėjo atsirinkti, kad žmogus klausydamasis jaustųsi komfortiškai. Abstrakčiame laike susitinka žmonių mintys – tokia spektaklio mintis. Čia kitaip, nei spektaklyje „Karalienė Luizė”. Kai keliauji mieste, kitoks išgyvenimas”, – sakė ji.

Kompozitorius Kristijonas Lučinskas teigė, kad garso takas „bus įtraukiantis, spalvingas, turėtų pakylėti nuo žemės”.

„Mindaugas Bačkus violančele įgrojo keletą kūrinių, padarė specialią aranžuotę – Luizė mėgo violančelę ir fortepijoną”, – sakė A. Šeiko.

Pasak jos, pagrindinio pasakotojo balsas priklauso diktoriui Marijui Žiedui. O Luizės balsui buvo daroma atranka, bet dar neskelbiama, kas bus pasirinkta. Spektaklio-ekskursijos metu skambės ir  daugiau balsų – norima apjungti ir profesionalus, ir neprofesionalus.

Spektaklį galės vienu metu stebėti iki 45 žmonių, jis truks apie 1 valandą ir 15-20 minučių. Ekskursijos galės būti ir užsakomos. Bilieto kaina žmogui sieks 15 Eur.

Pasak ROTARY klubo prezidentės Jolantos Juškevičienės, planuose vis dar yra Tauralaukyje esančio Luizės ąžuolo įamžinimas, bet jis dabar yra privačioje teritorijoje, užtvertas.

„Bet mes nenuleidžiame rankų, tikimės atrasti ryšį. Švento Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje yra įkurtas Luizės rožynas, galvojama statyti ten paminkėlį”, – apie kitus planus sakė Jolanta Juškevičienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This