Vaistų bus galima įsigyti ir parduotuvėse

Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad pritarta Farmacijos įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūlomos net trys naujovės, esą padėsiančios pacientams reikiamus vaistus gauti greičiau, patogiau ir pigiau.

Julius Delos Reyes (U.S. Air Force) nuotr.

Siūloma įteisinti galimybę nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose vietose, pavyzdžiui,  prekybos centruose, kitose mažmeninės prekybos vietose. Taip pat norima jau nuo kitų metų leisti šalies vaistinėms prekiauti internetu receptiniais vaistais pagal elektroninius receptus. Trečioji naujovė – numatomos galimybės dienos stacionaro paslaugas teikiančioms mūsų šalies gydymo įstaigoms steigti vaistines.

Receptiniai vaistai – internetu

Teigiama, kad šalyse, kuriose jau yra įdiegtas elektroninis receptas, receptinius vaistus galima užsisakyti internetu. Ši naujovė bus įdiegta ir Lietuvoje, tad pacientai turės galimybių pasirinkti, kaip jiems patogiau juos įsigyti. Žmonės, kuriems išrašytas elektroninis receptas, galėtų rinktis: ar eiti pirkti receptinių vaistų, išskyrus narkotinių ir psichotropinių vaistų, į vaistinę, ar juos įsigyti internetu.

Svarbiausias šių siūlomų naujovių tikslas – sudaryti galimybes žmonėms įsigyti jiems būtinus vaistus saugiai, patogiai ir reikiamu metu. Siūloma, kad ši naujovė įsigaliotų nuo 2019 m. gegužės mėn.

Nereceptinius vaistus – įsigyti lengviau

Projektu siekiama įteisinti galimybę nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose vietose: prekybos centruose, kitose mažmeninės prekybos vietose bei tokiai prekybai numatyti tam tikrus reikalavimus. Siūloma nustatyti, kad prekybos įmonių, kurios norės prekiauti nereceptiniais vaistais, veikla būtų licencijuojama ir kad jos galėtų parduoti tik tokius vaistus, kurie įrašyti į specialų sąrašą, kuris būtų sudarytas, siekiant tinkamai reglamentuoti tokią prekybą.

Teigiama, kad alternatyvių prekybos vietų atsiradimas sudarytų daugiau galimybių pacientams rinktis, kaip jiems patogiau įsigyti vaistus tais atvejais, kai nėra arti dirbančios vaistinės, tačiau šių vaistų pacientui reikia nedelsiant. Pavyzdžiui, nakties metu prireikia vaistų nuo skausmo. Tikėtina, kad jais norės prekiauti visą parą dirbančios parduotuvės ar degalinės, esančios ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir mažesnėse gyvenvietėse, kuriose žmonės bet kada gautų jiems reikalingą vaistą.

Daugės vaistinių gydymo įstaigose

Dienos stacionaro paslaugas teikiančioms mūsų šalies gydymo įstaigoms bus leidžiama steigti vaistines, kuriose jų pacientai galėtų paprasčiau ir patogiau įsigyti reikiamus, gydytojo paskirtus vaistus, reikalingus gydymui dienos stacionare. Tai leistų pacientams sutaupyti laiko, bevaikštant po visuomenės vaistines, kaip neretai yra šiuo metu.

Teigiama, kad dabar pacientams neretai kyla sunkumų, nes pirmiausia jie turi atvykti pas dienos stacionare dirbantį gydytoją, kuris išrašo receptą, po to turi eiti į vaistinę mieste ir ten įsigyti reikiamus vaistus. Įsigijęs vaistus jis sugrįžta į gydymo įstaigą, kurioje suteikiama paslauga, pavyzdžiui, suleidžiami įsigyti vaistai.

Tad įsteigus naująsias vaistines pacientai sutaupytų nemažai savo laiko ir gavę jiems būtinus vaistus galėtų tęsti gydymą namuose, sakoma SAM pranešime.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vėlina reikalavimų kvapų normatyvams įsigaliojimo terminą

Pietinės miesto dalies klaipėdiečiams, besiskundžiantiems dažniausiai vasarą juos užklumpančia smarve, teks kentėti ilgiau nei buvo žadėta. Sveikatos apsaugos ministerija praneša, ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This