Globos netekę vaikai – naujuose namuose

Regionas

Pokalbis su Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukiene apie rajone taikomas naujoves vaikų globos srityje.

Klaipėdos rajono savivaldybėje tėvų globos netekę vaikai turi naujus namus. Kaip pavyko įgyvendinti šį projektą?

Vienas svarbiausių objektų, atidarytų šiemet, yra Lapių bendruomeniniai globos namai. Čia galės gyventi 10 tėvų globos netekusių vaikų. Šie namai panašūs į šeimos aplinką, vaikai turės asmeninę erdvę, o patys tvarkydamiesi įgis socialinių įgūdžių ir savarankiškumo, bus saugūs.

Šis pastatytas objektas yra unikalus pavyzdys, kaip užsienio klubas gali patikėti gera idėja ir ją padėti įgyvendinti. Noriu padėkoti Vokietijos „Lions“ ir Klaipėdos apskrities „Lions“ moterų klubui „Smiltė“, be kurių ši bendruomeninių globos namų svajonė nebūtų buvusi taip greitai įgyvendinta.

Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Šis modernus pastatas kainavo 278 tūkst. eurų. 180 tūkst. eurų šios sumos finansavo partneriai, o likę 98 tūkst. – Savivaldybės biudžeto lėšos. Taip pat reikia dėkoti ir Lapių pagrindinės mokyklos direktorei Vilijai Lukauskienei bei visai mokyklos bendruomenei, kurių atsidavimas darbui, vaikams – pavyzdys mums visiems.

Klaipėdos rajone 26 tėvų globos netekę vaikai taip pat gyvena ir keturiuose keturių kambarių butuose Gargžduose, Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos bendrabutyje. Tris butus Savivaldybė nupirko už 134 tūkst. eurų, vienas butas – nuomojamas.

Baigtas įrengti ir Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro darželio pastatas. Ar jo užteks patenkinti Sendvario seniūnijos gyventojų poreikius?

Slengiuose ir aplinkiniuose kaimuose gyventojų skaičius nuolat auga. Mūsų tikslas – patenkinti gyventojų poreikius ir užtikrinti, kad vaikai bus ugdomi arčiausiai namų. Jau visai netrukus 74 vaikai galės įsikelti į naujas, šviesias, šiltas ir jaukias 800 kvadratinių metrų patalpas, kuriose juos sutiks 6 naujai priimtos dirbti auklėtojos ir 4 auklėtojų padėjėjos. Vaikai bus ugdomi 4-iose grupėse. Projektas įgyvendintas iš Savivaldybės biudžeto lėšų. Visa pastato kartu su aplinkos sutvarkymu ir ilgalaikiu turtu vertė – daugiau kaip 655 tūkst. eurų. Pastato aplinka bus tvarkoma pavasarį, papildomomis lėšomis bus įrengta ir vaikų žaidimo aikštelė.

Žinoma, norinčių lankyti darželį yra gerokai daugiau nei vietų naujame pastate. Tačiau Slengiuose, vienoje sparčiausiai augančių gyvenviečių Klaipėdos rajone, planuojame įgyvendinti investicinį projektą – pastatyti Slengių daugiafunkcį centrą, kuriame bus užtikrintas iki 400 ikimokyklinio, priešmokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų ugdymas, reikiama ugdymo infrastruktūra. Taip pat būtų įrengta vaikams ir seniūnijos gyventojams reikalinga bent 500 kv. m universali sporto salė ir 200 kv. m kultūros ir bendruomenės veikloms pritaikytos patalpos su infrastruktūra. Tam ieškoma investuotojų, rengiami dokumentai viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimui.

Kokie dar projektai, užtikrinantys vaikų gerovę, įgyvendinti?

Nuoširdžiai džiaugiuosi Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos Specialiojo ugdymo skyriuje atliktais pastato vidaus modernizavimo darbais. Specialiųjų poreikių vaikų ugdymas jau vyksta šviesiose, moderniose patalpose. Vaikams įrengti dušai, tualetai. Pakeista ir šildymo sistema.

Šio pastato modernizavimas kainavo beveik 115 tūkst. eurų. Iš jų 80 tūkst. eurų – Valstybės investicijų programos lėšos, beveik 35 tūkst. eurų – Savivaldybės biudžeto lėšos. Sutvarkę pastato vidų imsimės ir išorės – bus rengiamas pastato išorės modernizavimo techninis projektas, šiuo metu vykdomos tam reikalingos viešųjų pirkimų procedūros.

Taip pat itin svarbus jau įgyvendintas projektas – higienos kambarys Kretingalėje. Tai puikus pavyzdys, kai atsižvelgiant į konkrečios seniūnijos poreikius, palyginti nedidelėmis lėšomis įgyvendinamas projektas, kuris teikia didžiulę naudą seniūnijos žmonėms.

Savivaldybei skyrus 5,9 tūkst. eurų Kretingalės seniūnijos patalpose buvo įrengtas higienos kambarys, kur reguliariai lankosi apie 16 šeimų. Higienos kambaryje yra tualetas, dušo kabina, skalbimo mašina, nupirktos visos reikalingos priemonės. Šalia higienos kambario yra šilta sutvarkyta patalpa, kur galima pasidžiauti rūbus, palaukti, kol nusipraus kiti šeimos nariai, atsigerti arbatos, pažaisti stalo žaidimus.

2018 m. Savivaldybės biudžete socialinei apsaugai numatyta 6,9 mln. eurų. Beveik milijonu eurų daugiau nei išleista 2017 m. Tikiu, kad didesnės lėšos leis ir toliau užtikrinti vaikų ir kitų pažeidžiamų visuomenės grupių gerovę.

                                                                                                                                                                                 Kalbino Ernesta Strakšytė  


0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras dar vienas vaikų darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia ieškanti projektuotojo naujam vaikų darželiui Gargžduose. Planuojama, kad darželį, atsirasiantį Karaliaus Mindaugo gatvėje, galės lankyti per ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This