Atgimimo aikštė atgims neatpažįstamai

Miestas, Svarbu

Tuo, kad Atgimimo aikšte po jos rekonstrukcijos klaipėdiečiai didžiuosis taip, kaip didžiavosi Šimtmečio arka, įsitikinęs Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Aikštės vizualizacija

Jo teigimu, tai bus unikalus, originalus, analogų Lietuvoje neturintis ir pakankamai sudėtingas projektas, kurį įgyvendinti ėmėsi vilniečių architektų bendrovė „Cloud architektai”.

Pirmadienį jie Savivaldybės atstovams pateikė jau galutinius aikštės priešprojektinius pasiūlymus, kuriems iš principo buvo pritarta, išsakius tik nedideles pastabas. Į jas pažadėta atsižvelgti ir artimiausiu metu naująjį būsimos aikštės projektą pristatyti visuomenės dėmesiui. O techninį aikštės projektą žadama pabaigti iki vasaros pradžios.

Vicemero nuomone, šių metų pabaigoje jau galima būtų pradėti ir aikštės rekonstrukcijos darbus.

„Jau dabar joje ir velnias koją gali nusilaužti, ne tik žmogus, todėl norime darbus pradėti šiemet”, – blogą Atgimimo aikštės būklę, kurios esą neapsimoka nuolat lopyti, išraiškingai komentavo A. Šulcas.

Kas keisis Atgimimo aikštėje?

Po rekonstrukcijos Atgimimo aikštė pasikeis neatpažįstamai. Jos vidury turėtų atsirasti iškilus pusrutulis iš nerūdijančio plieno, kuris įvardijamas kaip mėnulis, jo iliuzija. Jame atsispindės aplinkiniai pastatai, medžiai, žmonės, be to, ant paties pusrutulio keisis tam tikri Klaipėdos istorijos akcentai.

Pusrutulis – mėnulis bus originaliai apšviestas, aplinkui jį bus įkurdinti vadinamieji rūko fontanai. Dar vienas „kintantis” fontanas atsiras arčiau gatvės.

Šiuo metu aikštėje esančių medžių ketinama neliesti, nebent kokį vieną kitą perkelti į kitą vietą. Tačiau žalioji zona bus iš esmės atnaujinta, išplėsta link apie aikštę esančių gatvių, parenkant pajūriui būdingą augmeniją.

Kaip ir planuota, po aikšte turėtų įsikurti automobilių stovėjimo aikštelė: įvažiuojama į ją bus iš H. Manto gatvės, išvažiuojama – Danės g. Joje turėtų tilpti ne tik netoli 200 automobilių, bet ir dviračių saugykla, elektromobilių bei elektra varomų dviračių pakrovimo vietos.

Kol kas vicemeras teigė negalįs pasakyti, kiek toks sudėtingas aikštės atnaujinimas kainuos – esą kaštai bus žinomi, tik pabaigus techninį aikštės projektą.

„Tikimės, kad klaipėdiečiai naująja aikšte didžiuosis taip, kaip didžiavosi Šimtmečio arka”, – apibendrino A. Šulcas.

Aikštės vizualizacija

 

4 Comments

  1. Juokinga

    uostamiečio mero pavaduotojo Artūro Šulco teigimu, dėl kai kurių aikštės konstrukcijos sprendimų dar bus diskutuojama, tačiau teritoriją planuojama pakeisti iš esmės.

    „Kėlėme uždavinį, kad čia nebeliktų Lenino aikštės. Šiuo metu pagal aikštės architektoniką tai vis dar yra Lenino aikštė, tik Lenino nėra“, – pastebėjo A. Šulcas. Anot politiko, keičiant Atgimimo aikštę bus siekiama sudaryti jungtį su Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru, taip pat gali keistis Herkaus Manto gatvė bei būti atkurtas senasis gatvių tinklelis.

    Ruošiantis renovuoti vieną pagrindinių Klaipėdos erdvių, bus diskutuojama ne tik dėl gyventojų siūlymų čia įkurdinti monumentus ar ręsti kitus pastatus, bet ir dėl galimybės atstatyti šalia Biržos tilto anksčiau stovėjusį senąjį biržos pastatą. Pasak A. Šulco, Atgimimo aikštės atnaujinimas, Muzikinio teatro rekonstrukcija bei naujasis Bastionų gatvės tiltas – svarbiausi projektai, kuriuo

    Reply
  2. Nojus

    Taip, akivaizdu, jog Neringa susimaišė…

    Reply
  3. neringa

    įdomu, kokiose realijose Šulcas gyvena? – dar nemačiau nė vieno klaipėdiečio, kuris „didžiavosi Šimtmečio arka” 😀
    Atvirkščiai, visi vietiniai šią griozdišką ir neskoningą grubų daiktą tik „kartuvėmis” ir pravardžioja.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Aš suprantu, kad Šulcas turi galvoje Šviesos festivalio metu buvusius Šimtmečio vartus – jis tai vadina arka.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl Atgimimo aikštės konkurso - dar viena byla

Klaipėdos savivaldybė, trečią kartą paskelbusi Atgimimo aikštės rekonstrukcijos įrengiant ir požeminio parkingo aikštelę rangos konkursą, sulaukė dar vieno ieškinio dėl ...
2024-01-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This