Šv. Jono bažnyčios dar teks palaukti

Miestas, Svarbu

I. Simonaitytės bibliotekos/AdM archyvo nuotr.

Nors apie Klaipėdos senamiestyje stovėjusios smailiabokštės liuteronų Šv. Jono bažnyčios atstatymą uostamiestyje kalbama jau ne vieneri metai, galimybė ją išvysti senojoje vietoje vis dar skendi pajūrio rūke.

Klaipėdos mero sudarytos tarpžinybinės grupės, besirūpinančios bažnyčios atstatymu, narė, mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė sako, kad šis projektas bus antrasis po Valdovų rūmų Lietuvoje, kai istorinis – kultūrinis objektas atkuriamas nuo pačių pagrindų, laikantis originalių tūrių. „Todėl visi labai atsargiai ir preciziškai žiūri į tą atkūrimą, kad nepadarytume kokių klaidų ir kad nebūtų kokių rezonansų”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė J. Simonavičiūtė.

Pasak jos, dabartiniu etapu svarbiausia yra tinkamai paruošti visą būtiną dokumentaciją bažnyčios atstatymo darbams pradėti.

Tam būtina gauti valstybei svarbaus kultūros objekto statusą ir dėl to praėjusią savaitę tarpžinybinės grupės nariai lankėsi pas Vyriausybės kanclerio pavaduotoją D. Matulionį, kuriam pristatė Savivaldybės kartu su bendruomene parengtą galimybių studiją. Bažnyčios steigėja būtų Kultūros ministerija, o jos atstatymą finansuotų liuteronų bendruomenė.

S. Simonavičiūtės teigimu, kalba neina apie bažnyčios atstatymo finansavimą iš Savivaldybės lėšų, kurių esą reikėtų apie 10 mln. eurų. Tuos pinigus turės surasti pati bendruomenė.

Minėta tarpžinybinė grupė antradienį uostamiestyje rinkosi į eilinį posėdį, kuriame paaiškėjo, jog dar būtina ir detaliojo plano korekcija, kadangi senajame plane buvo per mažas užstatymo tankis. Kalbėta ir apie būsimo objekto įveiklinimą, bažnyčios paskirtį ir kitus su bažnyčios atstatymu susijusius techninius dalykus.

Savivaldybės administracija jau yra paskelbusi konkursą priešprojektiniams pasiūlymams atlikti, konkurso rezultatai turėtų paaiškėti iki rugsėjo mėnesio.

Be to, paraleliai dar turės būti atliekami ir archeologiniai tyrimai, tad įvardinti, kada galima tikėtis išvysti uostamiestyje Šv. Jono bažnyčios bokštą, mero pavaduotoja kol kas nesiryžo.

3 Comments

  1. Linus

    jei liuteronų bendruomenei užkabinamas originalaus dydžio bažnyčios atstatymo finansavimas, tai kodėl kultūros ministerija yra steigėja? Realiai, tai labai abejoju, kad ši bažnyčia, dar vadinama miesto akcentu, bus atstatyta. Vokiečiai pinigų neskirs, nes Lietuvos pusė prie projekto valstybiniu lygiu visiškai neprisideda. Memellenderiu dėmesys šiam kraštui gęsta , o tai vieni iš tų, kurie dar beldžiasi į vokiečių ministerijų ir Vokietijos prezidento duris.

    Reply
  2. Paulius

    Gumos tempimo profesionalai.

    Reply
  3. Mantas

    Tiesiog pikta, gaila ir gėda už tas savivaldybės bestijas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This