Miesto pakraštyje bręsta chaosas

Miestas, Svarbu

Pristatydamas Klaipėdos miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetui pastarojo meto planavimo tendencijas vyriausiasis architektas Almantas Mureika aštria problema pavadino žemėtvarkinius planus, kurių dėka uostamiesčio pašonėje atsiranda daug mažų ir įvairių formų sklypelių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak A. Mureikos, daugiau nei 200 ha teritorijoje, ribojamoje Tauralaukio, Palangos plento ir Liepų gatvės, esantys laukai buvo išdalinti vykdant žemės reformą. Dabar čia rengiami žemėtvarkiniai planai ir be infrastruktūros sutarčių bei projektų dideli sklypai skaidomi į daug mažų, „kur gatvės neaišku kokio pločio, nėra jokių apsisukimų jų gale, neapsisuks aptarnaujantis transportas”.

„Tokių žemėtvarkinių planų aibė paruošta, net Savivaldybės administracijai jų nerodo, žemėtvarkininkai juos tvirtina dešimtimis. Prasidėjo tai prieš dvejus metus. Naujas Teritorijų planavimo įstatymas leido daug išimčių – nereikia detalaus, užtenka žemėtvarkinio plano, nerodoma visuomenei. Leidžia chaosą vykdyti tokie žemėtvarkiniai planai. Sklypai vidury laukų, kanalizacija – už kilometro. Žemėtvarkai nerūpi mūsų bendrasis planas”, – sakė A. Mureika.

Pasak jo, 2015 m. Klaipėdos mieste buvo parengta 12 žemėtvarkinių planų, o pernai jau 85.

Anot A. Mureikos, Klaipėdos rajone jau reikalaujama tiesti infrastruktūros tinklus ir jei tai nėra prioritetinio vystymosi zona, ta našta tenka patiems gyventojams.

Savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė teigė, kad šį procesą bus bandoma suvaldyti parengiant specialųjį planą, kad tokiuose kvartaluose bent jau pagrindinės gatvės būtų suplanuotos ir būtų aišku, kur miestas ateityje turėtų investuoti.

Tačiau minėtojo komiteto narys Vygantas Vareikis atkreipė dėmesį, kad toks procesas gali lemti ir dalies gyventojų sugrąžinimą į miestą.

„Sunku yra išlaikyti balansą, kad ir statytųsi, ir būtų tvarkingai plėtojamos teritorijos”, – sakė Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėdos kraštas kaimynų interesų taikinyje

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui Klaipėda buvo atskirta nuo Vokietijos. Ji kartu su nedidele aplinkine teritorija, kurioje tuo metu gyveno apie ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėda ir Didysis karas

1914 metais Europoje kilęs karas, vadintas Pirmuoju pasauliniu arba Didžiuoju, visam žemynui, ne išimtis ir Klaipėdai, atnešė milžiniškus pokyčius. Neregėti ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This