Klaipėdoje – „Skrydis per Atlantą”

Kultūra

Po 35-erių metų į didžiuosius kino teatrų ekranus sugrįžta naujai atgimęs legendinis Raimondo Vabalo filmas „Skrydis per Atlantą“ (1983 m.).

Kovo 7 d. 19 val. Klaipėdos kino teatre „Forum Cinemas“ Lietuvos kino centro užsakymu skaitmenintą ir restauruotą filmą galės nemokamai išvysti miesto gyventojai ir svečiai. Įėjimas į renginį bus su nemokamais bilietais, kurie bus dalinami kino teatro kasoje nuo 18 val. Vietų skaičius – ribotas.

Filmą publikai pristatys žinoma kino kritikė Rasa Paukštytė.

R. Vabalo režisuotas filmas apie vieną svarbiausių XX a. lietuvių gyvenimo įvykių – 1933-iųjų legendinį lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį lėktuvu „Lituanica“ per Atlantą siekiant išgarsinti lietuvių tautos vardą – sulaukė didžiausio šalies kino istorijoje populiarumo, tuo metu jį pažiūrėjo daugiau kaip 647 000 žiūrovų.

„Skrydžio per Atlantą“ populiarumą tarp amžininkų lėmė dramatiškas, profesionaliai sukurtas pasakojimas ir filmo potekstėje slypinti įkvepianti žinia apie sunkiai palaužiamą herojų užsispyrimą pamatyti, o reiškia – susigrąžinti – tikrąją tėvynę. Ne vienas kritikas atkreipė dėmesį ir į patrauklią šio filmo intonaciją šiandieniniame kontekste – santūrų kalbėjimą patriotinėmis temomis. Beje, šio filmo populiarumas daug pasako apie 9-ojo dešimtmečio šalies žiūrovus – kokie naratyvai buvo paklausūs, su kokiomis istorijomis tapatinamasi. Tai padeda suprasti visuomenę, jos raidą, tapatybę“, – sako kino kritikė R. Paukštytė.

Filmas, skirtas S. Dariaus ir S. Girėno transatlantinio skrydžio 50-osioms metinėms paminėti, ne tik detaliai atkuria chronologinę įvykių seką lakūnams besiruošiant šiam išskirtiniam skrydžiui, bet ir atskleidžia, kaip yra rašęs kinotyrininkas Saulius Macaitis, „dviejų legendinių Lietuvos žmonių siekį ir nelengvus kelius į jo realizavimą“, filmo dalykiškas pasakojimas, kurį lėmė pati medžiaga, „vienu metu ir filosofinis, verčiantis susimąstyti apie žmogaus paskirtį žemėje, ir savaip poetinis“.

„Kas prisimena tą gūdų sovietinį laikotarpį – puikiai supras, kad a. a. režisieriaus R. Vabalo misija buvo beveik neįmanoma, – teigia Steponą Darių filme įamžinęs Remigijus Sabulis. – Tuo metu kiekvieną kino kūrėjų darbą kontroliavo „Goskino“ (SSRS valstybinis kinematografijos komitetas – red. past.), tačiau režisierius R. Vabalas, būdamas gudraus ir šmaikštaus proto, sugebėjo įrodyti, kad šis filmas reikalingas ne tik Lietuvai, bet ir „plačiajai tėvynei“, remdamasis scenarijaus versija, kad lietuvių lakūnų lėktuvą „Lituanica“ pašovė tuo metu į valdžią Vokietijoje atėję hitlerininkai. Maskva davė leidimą.“

Taip, pasak R. Sabulio, prasidėjo sudėtingas ir iš režisieriaus daug sveikatos pareikalavęs filmo statymas. Vien skraidančią lėktuvo „Lituanica“ kopiją žymus aviatorius konstruktorius Vladas Kensgaila konstravo 9 mėnesius.

Aktorius prisimena, kad žmonės Lietuvoje į šį filmą ėjo tūkstančiais: „Jiems S. Darius ir S. Girėnas buvo kaip šventieji, kurie išgarsino Lietuvą ir tapo didvyriais. Jų paveikslai kabėjo kaimų trobose, moterys ausdavo kilimus su lakūnų ir „Lituanica“ atvaizdais. Tai buvo savotiškas pasipriešinimas prieš okupaciją ir sovietinę valdžią.“

„Skrydžio per Atlantą“ autoriai – režisierius Raimondas Vabalas, scenarijaus autoriai Raimondas Vabalas ir Juozas Glinskis, operatorius Jonas Tomaševičius, dailininkas Algirdas Ničius, kompozitorius Bronius Kutavičius. Filme pagrindinius vaidmenis atlieka Remigijus Sabulis ir Eimuntas Nekrošius, taip pat vaidina Regimantas Adomaitis, Eugenija Bajorytė, Juozas Budraitis, Povilas Gaidys, Gediminas Girdvainis, Valentinas Masalskis, Jonas Vaitkus ir kiti.

Filmą Lietuvos kino centro užsakymu suskaitmenino Lietuvos centrinis valstybės archyvas, vaizdo ir garso restauravimo darbus atliko atitinkamai „TPS“ (Lenkija) ir „DubbFilm Studio“ (Lenkija).

Jau yra suskaitmeninta ir restauruota 11 filmų: „Jausmai“ (rež. A. Grikevičius ir A. Dausa, 1968 m.), „Sadūto tūto“ (rež. A. Grikevičius, 1974 m.), „Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas, 1974 m.) „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969 m.), „Herkus Mantas“ (rež. M. Giedrys, 1972 m.), „Niekas nenorėjo mirti“ (rež. V. Žalakevičius, 1966 m.), „Maža išpažintis“ (rež. A. Araminas, 1971 m.), „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. R. Banionis, 1990 m.), „Adomas nori būti žmogumi“ (rež. V. Žalakevičius, 1959 m.), „Faktas“ (rež. A. Grikevičius, 1980 m.), „Skrydis per Atlantą“ (rež. R. Vabalas, 1983 m.). Visiems filmams yra parengti subtitrai anglų ir prancūzų kalbomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra

STT: kino gamybai skiriami pinigai reikalauja daugiau skaidrumo

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę ir antikorupciniu požiūriu įvertino valstybinio finansavimo kinui skyrimą projektų parengiamiesiems ir gamybos ...
2023-10-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Izraelio kinas atkeliauja į Klaipėdą

Paskutinį vasaros mėnesį Lietuvoje prasidėjęs projektas „Izraelio kinas tavo mieste“ keliasi į Klaipėdą. Šiemet žiūrovams bus pristatyti trys skirtingais laikotarpiais ...
2023-09-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This