Nauja ekspozicija piliavietėje – po poros metų

Miestas, Svarbu

Atkuriamoje Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje susitikę miesto vadovai, muziejininkai ir rangovai sutarė, kad pagaliau paaiškėjus seniausio miesto pastato liekanų likimui, bus galima tęsti nuo pirminio grafiko jau atsiliekančius darbus, kad pirmąją parodą naujojoje erdvėje būtų galima atidaryti per miesto gimtadienį rugpjūčio 1-ąją.

O naują ekspoziciją su interaktyviais elementais, skirtą pažinti XVII-XVIII a. klaipėdiečius, čia ketinama atidaryti 2019-ųjų pabaigoje arba 2020 m. pradžioje – viską lems viešųjų pirkimų procedūros.

Seniausias namas – ateities kartoms

Dar sausį buvo apsispręsta, kad 2016-ųjų vasarą archeologų piliavietėje aptiktos apie 1250-1275 metus datuojamo 16 kv. m ploto namuko liekanos pavasarį bus iškeltos, konservuojamos, o vėliau ir eksponuojamos.

Nuspręsta šioje vietoje po žemėmis esančias XIII a. namuko liekanas laikyti užkastas ir laukti laikų, kol technologijos leis atlikti tokius darbus. Tačiau planuojama namuko vietą, kuri yra šalia būsimo lifto ir tualetų, kaip nors pažymėti.  Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi dabar Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys informavo, kad specialistai nebegarantuoja ir nebesiryžta imti šių dabar po žemėmis esančių liekanų, nes jos gali tiesiog subyrėti. Be to, apie metras namuko liekanų yra po betoninės II pasaulinio karo patrankos baze.

„Lietuvoje nėra to, kas padaro. Geriausias restauravimas yra vietoje, bet mes negalime išspręsti, kaip apsaugoti nuo vandens iš apačios – nėra kaip įkišti hidroizoliacinės medžiagos”, – sakė J. Genys.

Tad, pasak jo, apsispręsta namuko liekanas laikyti užkastas ir laukti laikų, kol technologijos leis atlikti tokius darbus. Tačiau planuojama namuko vietą, kuri yra šalia būsimo lifto ir tualetų, kaip nors pažymėti.

Galutinio apsisprendimo dėl šio radinio likimo labai laukė darbus atliekanti bendrovė „Pamario restauratorius”. Pasak jos vadovo Aldo Kliuko, būtent dėl šio beveik dvejus metus trukusio neapibrėžtumo ir negalima pabaigti darbų kaip buvo numatyta – iki balandžio. Tad dabar jau sutarta, kad jie bus baigti vasarą, kad muziejus miesto gimtadieniui rugpjūčio 1-ąją čia galėtų atidaryti kartu su kolegomis iš Vokietijos rengiamą parodą.

Nors namuko liekanų eksponuoto ir nepavyks, tačiau naujoje erdvėje visgi bus vienas anuos laikus menantis eksponatas – mediniam grindiniui konservavimo būdas buvo surastas.

Atkurs XVIII a. kvartalą

Pasak J. Genio, po atkuriama šiaurine kurtina įrengtose patalpose bus ir ekspozicinės, ir edukacinės erdvės.

„Bus sukurtas apie 2×2 metrų maketas, kuriame lankytojai iš viršaus matys atkurtą vienintelį absoliučiai ištirtą kvartalą, XVIII amžiuje stovėjusį dabartiniame skverelyje tarp Didžiosios Vandens, Tomo, Pasiuntinių ir Vežėjų gatvių.  Maketas bus aktyvuojamas, ir ant galinės sienos matysis projektoriumi rodomi teminiai vaizdai, susieti su maketo taškais”, – pasakojo direktorius.

Naujosios erdvės suformuotos po atkuriama šiaurine pilies kurtina. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak jo, labai įspūdinga bus auksakalių amatui pristatyti skirta ekspozicija, nes muziejaus saugyklose yra apie 30 XVI-XVII a. senamiestyje rastų auksinių žiedų.

„Bus ir archeologų laboratorija – lankytojai pateks į archeologo darbo aplinką ir paskui matys, kaip iš randamų šiukšlių atkuriama istorija”, – dėstė muziejaus direktorius.

Pasak jo, čia bus ir erdvės renginiams, kuriose galės vykti ir senosios muzikos koncertai.

„Valdovų rūmai kviečiasi jungtis prie jų programų, nes tada pigiau atsivežti europietiškus senosios muzikos kolektyvus”, – sakė J. Genys.

Tokią naują ekspoziciją čia ketinama atidaryti 2019-ųjų pabaigoje arba 2020 m. pradžioje – viską labai lems viešųjų pirkimų procedūros. Pasak Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio, dabar bus galvojama, kaip įveiklinti naująsias patalpas, kol jose bus sukurta ši ekspozicija.

Viso šiaurinės kurtinos atstatymo projekto vertė – 4,8 mln. eurų, lėšos skiriamos iš Savivaldybės biudžeto. Preliminariais vertinimais, planuojama ekspozicija gali kainuoti apie 600 tūkst. eurų.

INFORMACIJA

Šią vasarą prasidės ir palei piliavietę einančios Priešpilio gatvės rekonstrukcija. Ši gatvė veda iš Pilies gatvės į Kruizinių laivų terminalą. Rekonstrukcijos metu bus pakeista Priešpilio gatvės trajektorija. Atsižvelgus į archeologinių tyrimų metu nustatytus pilies kontūrus, gatvė bus perkelta apie 20 metrų toliau nuo piliavietės, taip sudarant galimybę ateityje atkurti visą pilies „žvaigždę“. Priešpilio gatvės rekonstrukcija truks apie dvejus
metus ir kainuos apie 2,5 mln. eurų. Projektui įgyvendinti bus skiriamos Savivaldybės biudžeto, Lietuvos automobilių kelių direkcijos bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto lėšos. 

Įgyvendinant Klaipėdos piliavietės atgaivinimo projektą jau yra dalinai atkurtas gynybinis pilies griovys, rekonstruotas buvęs dažų sandėlis, atstatyta rytinė kurtina. Šiose erdvėse įrengtas konferencijų centras bei II pasaulinio karo ekspozicija „Muziejus 39/45“. Rytinės kurtinos atstatymo vertė – 4,3 mln. eurų. Dalį lėšų skyrė Europos Sąjunga, dalį – Klaipėdos savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This