Neteisėtai sklypus užvaldžiusiems asmenims – neskundžiama nutartis

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi atmestas buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kretingos skyriaus vyresniosios specialistės Javitos Anužytės ir jos gynėjo  kasacinis skundas baudžiamojoje byloje, kurioje nuteistoji ir dar du asmenys pripažinti kaltais dėl sukčiavimo, dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad minėtoji NŽT Kretingos skyriaus darbuotoja, turėdama informacijos apie buvusius žemės savininkus, iki nacionalizacijos turėjusius žemės ir miško sklypus, į kuriuos nebuvo atkurtos nuosavybės teisės, šiuos duomenis neteisėtai suteikė Aivarui Vaizgėlai. Jis, veikdamas kartu su Artūru Šiaulyčiu, nutarė apgaule įgyti teisę į svetimą turtą – 76,68 ha žemę Laukžemės kaime, Kretingos rajone.

Teismas konstatavo, kad J. Anužytė priėmė suklastotą A. Šiaulyčio pateiktą prašymą atkurti nuosavybės teises ir šio prašymo pagrindu bei naudodama suklastotus oficialius dokumentus neteisėtai parengė melagingas išvadas, kurių pagrindu NŽT priėmė sprendimus atkurti A. Šiaulyčio nuosavybės teises ir neatlygintinai nuosavybėn perdavė žemės ir miško sklypus Rietavo, Mažeikių rajono, Ignalinos rajono savivaldybių teritorijose.

Asmenys buvo pripažinti kaltais Skuodo rajono apylinkės teismo 2017 m. vasario 17 d. nuosprendžiu. Šį teismo nuosprendį paliko galioti ir apeliacinės instancijos Šiaulių apygardos teismas.

STT  praneša, kad už šias nusikalstamas veikas buvusi NŽT Kretingos skyriaus darbuotoja nuteista 2 metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant vieneriems metams ir šešiems mėnesiams, taip pat jai atimta teisė ketverius metus eiti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pareigas.

A. Vaizgėlai irgi skirta lytinė bausmė, be to, iš jo konfiskuotas turtas, kurio vertė 396 368 eurai. A. Šiaulyčiui skirta vienerių metų ir penkių mėnesių laisvės apribojimo bausmė. Abu jie nuosprendžio kasacine tvarka neskundė.

Pranešama, kad šiuo metu Kretingos teismo rūmuose nagrinėjama kita STT tirta baudžiamoji byla, kurioje J. Anužytė yra kaltinama kartu su dviem bendrininkais sukūrusi ir panaudojusi schemą, kaip neteisėtai užgrobti vienam asmeniui iki nacionalizacijos priklausiusią 80 ha žemę Kretingos rajone.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Teisiamus „Klaipėdos paslaugų” vadus gins įmonės samdomi advokatai?*

Spyglys, kaip ir kiekvienas kitas moralės sergėtojas ar padorus policininkas, atsitiktinumais netiki. Todėl kai informatoriai jam pranešė, kad savivaldybės globojami ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This