Auga „Klaipėdos naftos” krova

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pranešė, kad savo terminaluose Klaipėdoje ir Subačiuje vasarį perkrovė 18,4 proc. daugiau krovinių nei pernai tuo pačiu metu, o skaičiuojant nuo metų pradžios krova ūgtelėjo 21,5 proc.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Iš viso į talpyklas per praėjusį mėnesį perpilta 664 tūkst. tonų naftos produktų – 18,4 proc. daugiau lyginant su praėjusių metų vasariu (561 tūkst. tonų).

Skaičiuojant nuo metų pradžios krova siekia 1,44 mln. tonų naftos produktų (per pirmus du 2017 m. mėnesius buvo perpilta nepilnai 1,2 mln. tonų).

Pažymima, kad praėjusių metų pradžioje krova buvo menkesnė dėl ženkliai sumažėjusio naftos produktų srauto iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų.

„Šiemet Baltarusijos gamyklos veikia stabiliai, todėl per pirmuosius du šių metų mėnesius stebime dėsningą krovos augimą bei teigiamas tendencijas, susijusias su išaugusiais mazuto tranzito srautais“, – bendrovės pranešime cituojams Mindaugas Jusius, KN generalinis direktorius.

Preliminariai bendrovė Subačiaus ir Klaipėdos naftos terminaluose per šiuos metus jau uždirbo 7,8 mln. eurų, kai pernai – 5,4 mln. eurų. Bendros bendrovės preliminarios pirmų dvejų šių metų mėnesių pajamos sudaro 19,8 mln. eurų ir yra 7% didesnės nei atitinkamu laikotarpiu pernai.

Pasak M. Jusiaus, nors, vertinant bendrai, pirmieji du šių metų mėnesiai – rezultatyvūs, tačiau dėl globalios naftos produktų rinkos neapibrėžtumo bei aštrios konkurencijos su kitais Baltijos šalių ir Ukrainos terminalais išlaikyti aukštą naftos terminalo pelningumą šiemet bus didelis iššūkis.

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas vasarį išdujino ir į gamtinių dujų sistemą patiekė 328 tūkst. MWh –  212% daugiau nei 2017 m. vasarį. Teigiama, kad tam turėjo įtakos turėjo gamtinių dujų suvartojimas valstybės reguliuojamame energetikos sektoriuje, kurio poreikiai išaugo dėl dsantykinai žemesnės vasario temperatūros.

Tačiau iš viso per pirmus du šių metų mėnesius išdujinta ir perkrauta 591 tūkst. MWh dujų, kai pernai atitinkamu periodu – 890 tūkst. MWh.

Preliminariai SGD terminalas sausio – vasario mėnesiais uždirbo 12 mln. eurų pajamų, kai pernai lyginamuoju laikotarpiu – 13,1 mln. eurų. SGD terminalo pajamos susideda iš vienos dvyliktosios SGD pakartotinio dujinimo kainos pastoviosios dalies už metinius vartojimo pajėgumus, kuri yra patvirtinta Valstybinės kainos ir energetikos kontrolės komisijos 2018 metams bei pakartotinio dujinimo kainos kintamos dalies už išdujintą dujų kiekį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This