Kitą žiemą su sniegu kovos griežčiau?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas penktadienį sušaukė specialistų pasitarimą, kuriame aiškintasi, ar nereikėtų keisti sniego valymo ir išvežimo tvarkos, kad ir žiemą, ir prasidėjus atlydžiui būtų kuo mažiau traumų ar skaudžių nelaimių.

Savivaldybės tarnautojai tikina, kad viešosiose erdvėse esančius šaligatvius valanti bendrovė „Klaipėdos želdiniai” šiemet buvo itin spaudžiama, gavo beveik 10 tūkst. eurų mažiau (dėl baudų ir sumažinus apmokėjimą už darbus), tad situacija esą tikrai yra susitvarkiusi. Tačiau to negalima pasakyti apie prie daugiabučių ir kai kurių privačių objektų esančias erdves, kurias prižiūri administratorių, bendrijų ar įstaigų samdomi rangovai.

Tad buvo sutarta, kad bus bandoma išspręsti ir amžiną problemą, kai kelius valantys rangovai suverčia sniegą ant šaligatvio, o jį prižiūrintys darbininkai – atgal ant kelio.

Transportininkų nuomone, pagrindinėse stotelėse sniegą reikėtų iškart išvežti, kad čia nesikauptų jo kalnai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žiema – ne išskirtinė

„Nenoriu pasakyti, kad nelaimė kovo 6 dieną Herkaus Manto gatvėje (senjorė pakliuvo po autobuso ratais Atgimimo stotelėje ir buvo mirtinai sužalota – aut. pst.) įvyko dėl nesukoordinuoto darbo, versijų gali būti visokiausių ir tik tyrėjai viską nustatys. Tačiau faktas, kad prie visų stotelių yra suledėjusio sniego kalnai, paslysti galimybė yra. Tiesa, statistika rodo, kad per vasarį ypatingai daug traumų nėra, greitoji mini tik 3-4 atvejus, kai susižalota paslydus. Gatvės tikrai neblogai valomos, o su šaligatviais buvo bėdų. Centre buvo valoma patenkinamai, aišku, keistai atrodė, kad tai buvo daroma prie minus 15, o  ne tada, kai tik baigėsi snygis. Yra ir atvejų, kai tik dalis šaligatvio pravalyta, o, pavyzdžiui, Dubysos gatvėje atskiri gabalai nevalyti, prie arenos nevalyta. Visi savininkai privalo prižiūrėti savo teritorijas. Džiaugiuosi, kad Olegas Mariničius pradėjo kabintis ir tikiuosi pokyčių, nes Savivaldybės administracijos direktorius iki šiol per mažai skyrė dėmesio tokiems kasdieniams reikalams”, – dėstė vicemeras Artūras Šulcas.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog stotelės tikrai buvo valomos, esą būta ir gerokai sunkesnių žiemų, kai keleiviai net negalėdavo išlipti.

„Situacija ženkliai geresnė. Aišku, sniego kalnai jos nepagerina – truputėlį pašildo saulė, tirpsta, vėl šąla, žmonės tikrai gali paslysti. Klausimas, kada reikėtų išvežti? Pagrindinėse stotelėse, mano nuomone, reikėtų iškart išvežti. Suprantu, kad nepigu tai būtų. Bet dabar gaunasi taip, kad įvažas nuvalo ir sniegą suverčia ant šaligatvio. Šaligatvių valytojai verčia jį atgal. Jei iškart išvežtų, visiems būtų geriau. Reikia sisteminio sprendimo, ypač centrinėje dalyje,  kur gatvėse nėra eismo juostas skiriančio žolyno”, – dėstė G. Neniškis.

A. Šulcas teigė, kad kalba apie pinigus net neturėtų eiti, nes jų yra ir net neišnaudojami visi, nes čia svarbiausia žmonių sveikata ir gyvybė.

Vežti ar nevežti – štai kur klausimas

Dabartinės taisyklės numato, kad sniegas gali būti kraunamas ant šaligatvio krašto, bet taip, kad netrukdytų pėstiesiems.

„Niekada neveždavome viso sniego, jis dažniausiai laikomas tarp medžių, kur niekam netrukdo. Visą išvežti būtų lyg pinigai į vandenį. Bet manau, kad tikrai galima apsvarstyti galimybę, kai bus poreikis jį vežti”, – sakė Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Pasak jos, šiemet ypač daug buvo bartasi su „Klaipėdos želdiniais”, išrašyta baudų ir sumažintas apmokėjimas už beveik 10 tūkst. eurų, kol galiausiai pasiektas tikrai geras rezultatas.

Nors pasitarimo dalyviai konstatavo, kad prasčiausia padėtis vis yra prie daugiabučių ir privačių objektų, Savivaldybės administracijos Viešos tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius tvirtino, kad skundų iš pačių gyventojų sulaukiama mažai – šiuo metu yra tik trys-keturi.

„Žmonės dažniausiai nežino, kas už konkrečios teritorijos priežiūrą yra atsakingas. Mes turime Savivaldybės interneto svetainėje esančiame žemėlapyje rodyti, kas ir kur valo. Jau pradėjome dirbti čia linkme”, – sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius.

M. Pankevičiaus įsitikinimu, tai iš tiesų būtų geras sprendimas, nes žmonės iškart žinotų, į ką reikia kreiptis, nes pagrindinis tikslas yra, jog būtų susitvarkyta, o ne nubausta.

Baigdamas susitikimą A. Šulcas reziumavo, kad reikia dar labiau stiprinti kontrolę prie daugiabučių, revizuoti taisykles, susidėlioti algoritmus, kas kaip veikia esant konkrečioms situacijoms ir galbūt suzonuoti vietas, kur sniegas visada turi būti išvežamas.

1 Comment

  1. Tomas

    Šaligatvių valymas šiemet vertintinas nuo „blogai” ir „labai blogai” ir tai taikytina tiek magistraliniams, tiek prie daugiabučių esantiems šaligatviams. Pradedami valyti tik apie pietus, valomi tik po kelių dienų po snygio ir t.t. ir panašiai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Transportas

Paaiškėjo metinio bilieto laimėtojas

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ skelbia, kad ketvirtadienį uostamiesčio viešojo transporto sistemoje buvo pažymėtas 100 000 000-asis bilietas nuo naujosios e-bilieto ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This