Kontrabandininkams talkinęs muitininkas sulaukė atpildo

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas penkatdienį paskelbė nuosprendį 48 m. Linvydui Čižauskui, kuris pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kontrabandos, kai padėjo į Lietuvą įvežti 183 554 eurų vertės cigarečių krovinį. Muitinėje dirbusiam inspektoriui skirta 18 830 eurų bauda ir trejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Jo bendrininkas, 44 metų Rusijos pilietis Sergei Babich nuteistas dėl kontrabandos – jam skirta 9 415 eurų bauda.

Anot teismo pranešimo, nustatyta, kad Klaipėdos teritorinės muitinės Mobilių grupių posto inspektoriumi dirbęs L. Čižauskas, iš anksto susitaręs su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, 2016 m. rugpjūtį per Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio postą padėjo gabenti cigarečių kontrabandą. Mobilia rentgeno kontrolės sistema patikrinęs vilkiko puspriekabę jis tyčia neišsaugojo puspriekabės skenavimo rentgenografinio vaizdo nuotraukos ir muitinės Elektroninių žurnalų informacinėje sistemoje (EŽIS) neteisingai nurodė, kad neatitikimų nenustatyta.

Išvengiant muitinės kontrolės į Lietuvą buvo įvežtas 64 061 pakelis cigarečių, paženklintų Rusijos Federacijos banderolėmis. Nusikaltimas paaiškėjo, kai posto inspektoriaus veiksmais suabejoję muitinės pareigūnai, turėdami pakankamai informacijos, kad per valstybės sieną gali būti gabenama kontrabanda, ją patikrino ir turima informacija visiškai pasitvirtino.

Muitininkas savo kaltės nepripažino ir teigė, jog dėl kontrabandos sutaręs nebuvo, o jos galėjo nematyti netyčia, iš nuovargio, dirbdamas aplaidžiai ir t. t. Teismas, ištyręs byloje surinktus įrodymus, šiuos teiginius kategoriškai atmetė.

Cigarečių siuntą gabenęs vilkiko vairuotojas S. Babich teisme savo kaltę pripažino visiškai. Jis patvirtino, kad per Lietuvos sieną puspriekabėje įrengtose slėptuvėse nebe pirmą kartą gabeno cigaretes.

„Piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi padariniai daro didelę žalą valstybei. Šioje byloje piktnaudžiavimu apkaltintas valstybės tarnautojas muitinės pareigūnas, tai yra asmuo, kuriam keliami aukšti profesiniai ir etiniai reikalavimai. Savo tyčiniais, priešingais tarnybai veiksmais jis diskreditavo valstybinės institucijos pareigūno vardą, parodė nepagarbą šalies įstatymams ir sumenkino valstybinės institucijos autoritetą“, – apkaltinamąjį nuosprendį komentavo bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Savinijus Katauskas.

Skirdamas bausmę buvusiam muitininkui teismas atsižvelgė į tai, kad jo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, o atsakomybę sunkina nusikalstamos veikos padarymas bendrininkų grupe. Teigiama, kad nors reali žala valstybės ekonomikai nepadaryta ir muitininkas veikė kaip padėjėjas, tačiau jo vaidmuo darant nusikaltimą buvo pakankamai reikšmingas. Todėl be baudos jam skiriama ir baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas.

Rusijos piliečio atsakomybę dėl padaryto sunkaus nusikaltimo apsunkino aplinkybė, jog jis padarytas bendrininkų grupe, kurioje jis veikė kaip vykdytojas. Tačiau teismas atsižvelgė į tai, kad jis prisipažino kaltu ir nuoširdžiai gailisi.

Teismas nusprendė, kad kontrabandos būdu gabentos cigaretės turi būti sunaikintos, o jas gabenęs vilkikas „Renault Magnum“ ir puspriekabė-šaldytuvas konfiskuoti, nes buvo panaudoti darant nusikalstamą veiką.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This