Duotas startas pajamų deklaravimui

Konsultacijos, Svarbu

Trečiadienį oficialiai startavo gyventojų pajamų mokesčių (GPM) deklaravimas – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad jau suformuotos preliminariosios deklaracijos. Visiškai užpildytos deklaracijos, kurias lieka tik pateikti, šiemet paruoštos 1,3 mln. gyventojų. Klaipėdos, Tauragės ir Telšių apskrityse tokios deklaracijos suformuotos 360 tūkst. gyventojų.

Prasidėjus deklaravimo laikotarpiui Klaipėdos apskrities VMI skyrius, įsikūręs „Vėtrungės” pasaže, iki pat gegužės dirbs valanda ilgiau – nuo 7.45 iki 18 val. pirmadieniais-ketvirtadieniais, o penktadieniais iki 16.45 val. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė surengtos spaudos konferencijos metu pažymėjo, kad šiemet naujovių yra labai nedaug. Viena iš jų – pasipildė sąrašas, kas privalo deklaruoti ir pajamas, ir turtą. Šiemet tai jau turi daryti visų biudžetinių įstaigų ir jų padalinių vadovai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai, taip pat viešųjų įstaigų ir akcinių bendrovių, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojai ir jų šeimų nariams. Tokia prievolė atsirado ir PVM mokėtojais neįregistruotiems ūkininkams ir jų partneriams.

Kita naujovė – apsidraudusieji gyvybės draudimu ar papildomai kaupiantys III pakopos pensijų fonduose galės susigrąžinti ne daugiau kaip 300 eurų.

Prasidėjus deklaravimo laikotarpiui Klaipėdos apskrities VMI skyrius, įsikūręs „Vėtrungės” pasaže, iki pat gegužės dirbs valanda ilgiau – nuo 7.45 iki 18 val. pirmadieniais-ketvirtadieniais, o penktadieniais iki 16.45 val.

„Yra paruoštos vietos ir savarankiškam deklaravimui, ir su specialistų pagalba. Yra ir laikinų darbuotojų, ir papildomai nukreipta. Iš viso yra per 30 vietų deklaravimui, jei bus poreikis, jų bus įrengta ir daugiau. Neturintiesiems elektroninės bankininkystės suteikiamas vartotojo vardas, slaptažodžiai”, – sakė Laimutė Mačernienė.

Pasak jos, specialistai lankysis ir miesto bibliotekose, kur jų lankytojams padės deklaruoti pajamas.

Gyventojai gali pateikti ir deklaracijas, pagal kurias 2 proc. jų sumokėto pajamų mokesčio rudenį bus pervesta paramos gavėjo statusą turinčioms įstaigoms. Dar 1 proc. galima skirti partijoms. Pernai Klaipėdoje buvo pateikta 33 677 tokių deklaracijų. Pagal jas buvo pervesta 1,21 mln. eurų paramos gavėjams, 29 500 eurų – politinėms partijoms. Daugiausiai paramos pernai mieste sulaukė gyvūnų prieglaudos „Linksmosios pėdutės” ir „Būk mano draugas”, Klaipėdos universitetinė ligoninė bei Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubas.

INFORMACIJA

GPM deklaracijas, kaip ir kasmet, privalo pateikti gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą ar gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat individualių įmonių, ūkinių bendrijų, mažųjų bendrijų savininkai bei gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio arba susigrąžinti šį mokestį. VMI skaičiavimu, dėl NPD taikymo šiais metais turi deklaruoti apie 253 tūkst. gyventojų.

Lengvatomis gali pasinaudoti asmenys, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už iki 2008 m. gruodžio 31 dienos paimtą būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

Pernai net 99,87 proc. Klaipėdoje pateiktų GPM deklaracijų buvo elektroninės. Iš viso, įskaitant elektronines, čia buvo pateikta 88 3217 deklaracijų.  

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This