Sukūrė laidą apie Vasario 16-osios signatarą iš Klaipėdos krašto

Kultūra

Jau tryliktus metus gyvuojanti istorinės dokumentikos publicistinė TV laida „Brydės“ Lietuvos šimtmečio ir nepriklausomybės atkūrimo progai atminti parengė laidą apie Klaipėdos krašto istorinę asmenybę, signatarą Jurgį Šaulį.

Apie istorinį, memoralinį nacionalinės reikšmės kultūros paminklą, esantį Balsėnuose, įspūdingą herojaus diplomato karjerą ir išsaugotą gausų publicistikos bei literatūros archyvą perduotą Lietuvai – jau kovo 18 d., 9 val. bus pasakojama per BTV televiziją. Laida bus kartojama kovo 18 d., sekmadienį, 10.30 val. per INFO TV televiziją.

Literatūrologų teigimu, gausus ir įdomus bibliografinis Jurgio Šaulio palikimas, patekęs į Pensilvanijos universiteto biblioteką (Filadelfijoje), dar tik pradėtas tyrinėti.

„Šaulio biblioteka – kalbininkams ir literatams toks laimikis, istorija ten žydi“ – rašytojo Kosto Ostrausko mintis laidai „Brydės“ perteiks literatūrologė prof. dr. R. Bončkutė, analizavusi 1901–1907 metų laikotarpio signataro korespondenciją. Vis dėlto, retorinis klausimas, ar nuodugniai ištyrinėjus diplomato rašytinį palikimą, Lietuvos istorijos nereiks perrašyti iš naujo, taip ir lieka neatsakytas, – pastebės prof. R. Bončkutė.

Dalis diplomato rašytinio paveldo perduota į Nacionalinio muziejaus padalinį – signatarų namus. Mirus dukrai Birutei Šaulytei, gyvenusiai Detroite (JAV), signataro istorinis palikimas dviejose didžiulėse dėžėse buvo atsiųstas giminaičiui Č. Tarvydui į Veiviržėnus. Signataro palikuonė artimų giminaičių buvo surasta pirmaisiais nepriklausomybės metais. Ji vis dar negalėjo patikėti, kad sugrąžinta laisvė Lietuvai turės tvirtą pamatą, – laidos „Brydės“ kūrybinei grupei pasakojo giminaitis Č. Tarvydas.

Signataro atminimą puoselėja ir Veiviržėnų gimnazija, kuri valstybės kūrėjo garbei pavadinta šio pirmojo Lietuvoje diplomato vardu.

„Mokiniams tai įdomiausia patirtis, kai apie įžymių žmonių gyvenimą galima sužinoti iš jų pačių prieš 100-metį rašytų dienoraščių, dokumentų ir kitos archyvinės medžiagos. Tada imi suprasti, kad tie mūsų herojai gyveno jiems įprastą tuo metu gyvenimą, ne visiems vienodai sekėsi mokslai, pastangų pasiekti tikslui ir tada reikėjo. Pavyzdžiui, Jurgis Šaulys mokėsi labai vidutiniškai, bet labai stengdamasis pasiekė tiek daug“, – įžvalgomis dalinsis Veivirženų gimnazijos istorijos mokytojas K. Pugačiauskas.

Laidos vedėja – Danguolė Bunikienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Diana Nausėdienė lankėsi Veviržėnuose bei Brožiuose

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė antradienį lankėsi Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje bei susitiko su Brožių kaimo bendruomene. Ji susitiko su mokyklos ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Šv. Marijos Magdalenos atlaidai – antroji nemateriali Klaipėdos rajono vertybė

Klaipėdos rajoną pasiekė Lietuvos nacionalinio kultūros centro žinia – Veiviržėnų Šv. Marijos Magdalenos atlaidai įtraukti į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This