Dėl Jono bažnyčios – nesusipratimas?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos regioninė architektūros taryba sukritikavo uostamiesčio savivaldybės paskelbtą  Šv. Jono bažnyčios atkūrimo projektinių pasiūlymų parengimo paslaugų pirkimo konkursą. Teigiama, kad šiuo atveju nebuvo galima vadovautis mažiausios kainos kriterijumi, o reikėjo rengti architektūrinį konkursą.

Tačiau Savivaldybės administracijos atstovai tikina, kad architektai arba suklydo, arba neįsigilino į tai, kad dabar perkamas tik 3D modelis, kurį, kaip ir pilies atveju, reikia sukurti vadovaujantis turimais brėžiniais.

AdM (Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos) archyvo nuotr.

Ragina nusišalinti

Penktadienį minėtoji taryba išplatino pranešimą, kuriame informuojama apie kovo 1 d. vykusio posėdžio metu apsvarstytą Šv. Jono bažnyčiai skirtą konkursą. Jo metu projektinių pasiūlymų parengimo paslaugų tiekėją numatoma išrinkti vadovaujantis mažiausios kainos, taip pat projektinių pasiūlymų parengimo termino bei panaudojamos programinės įrangos skaičiaus kriterijais.

„Manome, jog pasirinktas pirkimo būdas ir vertinimo kriterijai kelia abejonių dėl perkamos paslaugos rezultato kokybės. Be to, Architektūros įstatyme nurodoma, jog architektūriniu, valstybiniu ar viešo intereso požiūriu reikšmingų objektų projektavimo atvejais turi būti rengiami architektūriniai konkursai. Šv. Jono bažnyčios objektas būtent toks ir yra“, – pranešime cituojamas Klaipėdos regioninės architektūros tarybos pirmininkas Edmundas Andrijauskas.

Tarybos nuomone, toks konkursas galimai pažeidžia Statybos, Architektūros, Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymus bei Europos architektūros paslaugų teikėjų etikos kodekso reikalavimus, Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijas.

E. Andrijauskas pranešime pabrėžė, jog architektų dalyvavimas šiame pirkimo konkurse gali „užtraukti atsakomybę dėl aukščiau minėtų teisės aktų pažeidimo, sukelti teisinius bei profesinius ginčus”.

„Taryba, vykdydama savo įstatyminę pareigą, rekomenduoja architektų bendruomenei nedalyvauti Šv. Jono bažnyčios atkūrimo projektinių pasiūlymų parengimo paslaugų pirkime supaprastinto atviro konkurso būdu“,– teigia E. Andrijauskas.

Neįsigilino?

Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad architektai su tokiais pareiškimais klaidina visuomenę.

„Nežinau tik ar tai daroma sąmoningai, ar nesąmoningai. Mes dabar esame paskelbę konkursą priešprojektiniam 3D modeliui. Tai tas pat, ką mes darėme su pilies tūriais. Jie juk bus projektuojami ateityje, tam bus skelbiamas konkursas, tad su Jono bažnyčia yra lygiai tas pat. Mes turime autentiškus brėžinius ir dabar juos reikia suvesti į skaitmeną, 3D modelį. Tai nėra architektūrinis konkursas. O architektai arba visiškai to nesupranta, arba sąmoningai klaidina. Paima sąlygas ir leidžia sau laisvai interpretuoti”, – aiškino R. Zulcas.

Pirmojo Prūsijos karališkojo architekto Frydricho Augusto Štiulerio parengtų bažnyčio brėžinių, išeivio Lino Skvirblio surastų Vokietijoje, kopijos Klaipėdos savivaldybei buvo perduotos pernai vasarą.

Pasak R. Zulco, rudenį bus organizuojama tarptautinė konferencija, kaip pernai buvo daroma svarstant ir apie pilies atkūrimo perspektyvas. Į ją bus kviečiamos visos suinteresuotos grupės, bažnyčių atstatymo patirties turintys Drezdeno, Postdamo miestų atstovai, vyks diskusijos.

„Ir tada jau galėsime kalbėti apie tolesnius darbus – taip pat projektavimo konkursą. Dabar tai tėra tik parengiamasi etapas”, – sakė specialistas.

Pasiaiškinti, ar iš tiesų taryba nesuklydo kol kas nepavyko – jos pirmininko E. Andrijausko mobilusis telefonas išjungtas.

Pavėlavo paviešinti

Beje, minėtasis architektūros tarybos pranešimas apie kovo 1 d. posėdį buvo išplatintas jau prabėgus keturioms dienoms po konkurso vokų atplėšimo procedūros.

Savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyrius informavo, kad vasario 23 d. paskelbtam konkursui pasiūlymus pateikė trys dalyviai.

Šiuo metu vyksta jų pateiktų pasiūlymų vertinimas. Konkretūs pasiūlymo vertinimo terminai nėra nenurodyti.

Konkurso sąlygose buvo rašoma, kad tiekėjo pasiūlymo kaina negali viršyti 30 000 EUR su PVM.  Darbai turi būti atlikti per 10 mėnesių. Šis terminas gali būti vieną kartą pratęstas ne ilgesniam kaip mėnesio laikotarpiui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garažui po Lietuvininkų aikšte - detaliojo plano korekcijos startas

Antradienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas pasirašė įsakymą „koreguoti detaliojo plano sprendinius, numatant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, įvažiavimus ir ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This