Nori įpareigojančio vardo

Kultūra

Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija trečiadienį pritarė iniciatyvinės grupės siūlymui Klaipėdos miesto savivaldybės viešajai bibliotekai suteikti Imanuelio Kanto vardą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Išreikšdami pritarimą komisijos nariai kartu akcentavo, kad toks vardas įpareigos sukurti ir atitinkamą turinį. Idėją palaikančiam bibliotekos kolektyvui atstovavusi direktorės pavaduotoja Eugenija Koveckienė sakė visiškai sutinkanti su tokia nuomone ir teigė, jog svarstoma idėja sukurti filosofinės minties centrą, vienoje vietoje koncentruoti filosofinę literatūrą.

Atitinkamą pasiūlymą miesto merui pateikė bibliotekos tarybos pirmininkas Rimantas Cibauskas, istorikas, leidėjas Kęstutis Demereckas, istorikas Dainius Elertas, rašytojas, filosofas Arvydas Juozaitis ir bibliotekos kolektyvo vardu pasirašiusi jos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Jų pasirašytame rašte šalia visų I. Kanto nuopelnų akcentuojama, jog XVII a. Memelyje gyveno trys I. Kanto šeimos kartos – proseneliai, seneliai, tėvas ir dėdė. Jie buvo krikštyti, tuokėsi senojoje ir naujojoje šv. Jono bažnyčioje, čia buvo ir palaidoti. Filosofo prosenelis, senelis ir tėvas buvo balniai.

Idėjos autoriai mano, kad toks vardas bibliotekai suteiktų daugiau reprezentacinio svorio, atsirastų galimybės tapti žmonių traukos centru, skleidžiančiu Klaipėdos paveldą ir už Lietuvos ribų. Esą atsirastų didesnės galimybės tarptautiniam bendradarbiavimui.

„Ir pati iš pradžių galvojau, kodėl Kantas. Visgi jo šaknys yra čia Klaipėdoje, Klaipėdos regione. Manome, kad galėtų susiformuoti filosofinės minties centras”, – sakė bibliotekos direktorės pavaduotoja Eugenija Koveckienė.

Ji sakė, kad kiti žymių žmonių vardai nebuvo svarstomi, nors mintis apie pavadinimo keitimą esą vis kildavo.

„O apie Kanto vardą ne vienoje galvoje mintis kilo. Jei komisiją pritartų, dar būtų tiksliai formuojama, kaip turėtų skambėti pavadinimas, kad jis nebūtų labai ilgas”, – sakė Eugenija Koveckienė.

Pasak komisijos pirmininko Vytauto Čepo, bibliotekai įvairūs klaipėdiečiai pokalbių metu yra siūlę ir Salio Šemerio, ir Enzio Jagomasto, ir Igno Šeiniaus vardus.

„Tačiau geresnio ir didingesnio vardo kaip Kanto tikriausiai nesurasime”, – sakė jis.

Komisijos narė Daiva Kšanienė sakė labai pritarianti šiai idėjai.

„Ir Jagomastas, ir Šemerys, ir Vydūnas irgi verti, bet juos dar galima kaip nors kitaip įamžinti. Kanto vardas iš tiesų biblioteką gali paversti traukos objektu, ypač vokiečiams turistams. Pasaulyje visada įamžinami žymūs vardai, jei yra nors mažytė galimybė užsigriebti ir už mažyčio siūliuko. Manau, kad tai gali paskatinti filosofinį judėjimą, filosofinę mintį. Reikėtų bibliotekai intensyviau kaupti filosofinę literatūrą”, – sakė D. Kšanienė.

„Pritarčiau idėjai, bet reikia užpildyti turiniu. Jis turi būti ne siauros konferencijos, o gerokai platesnės apimties. Galėtume kviesti intelektualus, kurie nėra madingi Gedimino prospekte. Pavyzdžiui, Radžvilą, Rubavičių”, – sakė komisijos narys Vygantas Vareikis.

Komisijos narė Nijolė Laužikienė taip pat akcentavo, kad „vienas dalykas yra vardas, kitas dalykas – atsakomybė”.

„Biblioteka turėtų keisti savo veiklą. Nauja strateginė kryptis turėtų būti. Klaipėdai trūksta tokių atvirų diskusinių erdvių”, – sakė ji.

Tokiai idėjai komisija pritarė vienbalsiai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This