Išsaugokime Klaipėdos krašto pavadinimą!

Regionas

Žurnalistas, Klaipėdos krašto gyventojas priekuliškis Vidmantas Matutis organizuoja akciją, kurios tikslas –  išsaugoti Klaipėdos krašto pavadinimą. Skelbiame jo socialiniame tinkle pasidalintą tekstą.

Kviečiu visus neabejingus Klaipėdos kraštui (Mažajai Lietuvai) rašyti laiškus Klaipėdos rajono savivaldybės merui, vicemerams, administracijos direktoriui ir tarybos nariams. Laiškus gali rašyti bet kuris Lietuvos Respublikos pilietis, gyvenantis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Akcijos esmė yra tokia, kad parodytume mastą, jog Klaipėdos rajono (krašto) pavadinimo išsaugojimas nėra šiaip sau kažkieno įnoris, o tai svarbu dideliai daliai žmonių. Prašyčiau vykdyti šią akciją ne tik patiems, bet ir paraginti kitus, padėti tiems, kas neturi spausdintuvo, skanerio.

Paprašyti, kad laiškus su savo dėstymu parašytų žinomi Lietuvoje ir kitose šalyse žmonės.

Svarbu laiškus siųsti iki kovo 28 d., nes kovo 29 d. rajono Taryboje bus svarstomas klausimas dėl apklausos. Pagal parengtą projektą Klaipėdos rajono valdžia siūlo vykdyti apklausą tik dėl vieno pavadinimo – Gargždų savivaldybės. Tuo visiškai ignoruojamas Klaipėdos kraštas, jo istorija, žmonės.

KOPIJUOTI ŠĮ TEKSTĄ:

Aš (vardas, pavardė)……………………….(gyvenantis)………………………(kilęs)…………….., esu Klaipėdos krašto (Mažosios Lietuvos) istorijos ir kultūros mylėtojas, protestuoju prieš Klaipėdos rajono pavadinimo keitimo procedūros vykdymą taip, kaip tai yra daroma.

Rajono pavadinimą siekiama pakeisti nepasitarus su gyventojais, etnine Klaipėdos krašto (Mažosios Lietuvos) žmonių dalimi, nediskutavus apie vienokį ar kitokį pavadinimo variantą.

Didelei daliai gyventojų iš Klaipėdos krašto (Mažosios Lietuvos), o taip pat, manome, ir iš dalies Žemaitijos, yra nepriimtinas Gargždų savivaldybės pavadinimas. Jis sumenkina Klaipėdos krašto istorinę vertybę, priešina Klaipėdos krašto ir Žemaitijos gyventojus, sudaro prielaidas ateityje vykti Klaipėdos rajono skilimo procesams. Klaipėdos rajono (krašto) pavadinimas yra labiau žinomas tiek Lietuvoje, o ypač užsienyje, nes tai yra uostamiestis. Pakeitus pavadinimą į Gargždų savivaldybės, bus metamos didelės lėšos jo „brendui“ kurti, užuot skyrus krašto gražinimo reikmėms.

Jei bus įdiegtas Klaipėdos kraštui svetimas Gargždų savivaldybės pavadinimas, inicijuosime, kad dabartinė Klaipėdos rajono dalis, kuri buvo Mažojoje Lietuvoje, būtų atjungta nuo Gargždų ir pavadinta Klaipėdos kraštu su centru Klaipėdoje.

Vietoje vienpusiško, neišdiskutuoto ketinimo Klaipėdos rajoną pavadinti Gargždų savivaldybe, man būtų priimtina, kad atsirastų pavadinimas – Klaipėdos krašto savivaldybė.

Kadangi 2018-03- 29 Klaipėdos rajono tarybos posėdyje tvirtinti apklausos dėl Klaipėdos krašto savivaldybės nėra numatyta, o yra numatyta tik dėl Gargždų savivaldybės pavadinimo, prašau stabdyti Klaipėdos rajono pavadinimo keitimo procedūrą.

Naujas rajono pavadinimo keitimo procesas turėtų vykti tik po diskusijos tarp gyventojų, į ką turėtų būti keičiamas Klaipėdos rajono pavadinimas.
Ir rajono pavadinimo keitimas neturėtų vykti galvotrūkščiais, atskiriems Klaipėdos rajono politikams netgi siekiant asmeninių politinių tikslų.

Ką reikia  padaryti?

Pavyzdys, kaip teisingai apiforminti laišką

Nukopijuoti šį tekstą,  įkelti į „World” dokumentą, atspausdinti spausdintuvu, įrašyti savo vardą, pavardę, gyvenamąją vietą, pasirašyti, nuskanuoti ir siųsti raštą į Klaipėdos rajono savivaldybę merui, vicemerams, administracijos direktoriui, tarybos nariams šiais el.p. (BŪTINAI VISAIS ADRESAIS)

savivaldybe@klaipedos-r.lt
meras@klaipedos-r.lt
vaclovas.dackauskas@klaipedos-r.lt
ruta.cirtautaite@klaipedos-r.lt
sigitas.karbauskas@klaipedos-r.lt
violeta.riaukiene@klaipedos-r.lt
andrius.adomaitis@klaipedos-r.lt
biruteals@gmail.com
audrone.balnioniene@klaipedos-r.lt
jonas.dromantas@klaipedos-r.lt
nerijus.galvanauskas@gmail.com
v.jasmontaite@gmail.com
r.kernagiene@gmail.com
klizasalbinas@gmail.com
albinas.klizas@klaipedos-r.lt
kultvikto@gmail.com
viktoras.kura@klaipedos-r.lt
algirdas@trevena.lt
vaclovas@idmava.lt
vaclovas.macijauskas@klaipedos-r.lt
aunorvil@yahoo.com
rasa.petrauskiene@gmail.com
rasa.petrauskiene@klaipedos-r.lt
martynas.pocius@klaipedos-r.lt
egidijus.preibys@klenergija.lt
egidijus.preibys@klaipedos-r.lt
raimondas.simonavicius@gmail.com
e.skarbalius@gmail.com
andzelika@sakiniene.eu
dainius.satkus@gmail.com
d.seporaitiene@gmail.com
ARsiaulys@gmail.com
alfredas.siaulys@klaipedos-r.lt
ceslovast99@gmail.com
ceslovas.tarvydas@klaipedos-r.lt
andrius.vainius@gmail.com
aivaras@velma.lt
aivaras.vasylius@klaipedos-r.lt
ruta.zubiene@klaipedos-r.lt
silvija.pauliene@klaipedos-r.lt
vita.petraviciene@klaipedos-r.lt
vidmantasmatutis@gmail.com

Paskutinis adresas yra mano, kad žinočiau, kokiu mastu vyksta akcija ir kad galėtume planuoti tolimesnius veiksmus, jei nebus reaguojama.

                                                                                                                                                                                          Vidmantas Matutis

1 Comment

  1. Klaipėdos orbitoje

    Rajono pavadinime turi likti „Klaipėda”, nes tai kur kas žinomesnis vardas nei „Gargždai” Lietuvos ir Europos mastu. Istoriškai taip pat „Klaipėdos rajono” vardas labiau pagrįstas. Kalbant apie ekonomiką: Klaipėdos vardą žino daugelis pasaulio uostininkų bei nemažai investuotojų. Kas žino Gargždų vardą? O ir didelė dalis Klaipėdos rajono gyventojų kur kas labiau susiję su Klaipėda, nei Gargždais. Be to nemaža rajono teritorija yra Klaipėdos priemiestinėj zonoj. Dabartinis Klaipėdos rajonas demografiškai auga, nes jame įsikuria Klaipėdos miesto gyventojai. Taigi, tai — Klaipėdos rajonas. O ir rajono administraciją ilgainiui vertėtų perkelt į Klaipėdą. Tiesiog po karo buvo didelis patalpų trūkumas Klaipėdoj, tai rajono valdininkus laikinai įkurdino Gargžduose. Taip ir liko… Tačiau dabar patalpų Klaipėdoj netrūksta.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Lietuviškajam Žiemos uostui – 90 (II dalis)

Šią gruodžio 17-ąją sukako lygiai 90 metų, kai Klaipėdoje oficialiai buvo atidarytas rekonstruotas Žiemos uostas. Minėtosios sukakties proga „Atvira Klaipėda” ...
2022-12-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Dėl laivybos Vilhelmo kanale – rezoliucija ministerijoms

Iš Klaipėdos kelias ministerijas turėtų pasiekti rezoliucija, kuria bus siekiama atkreipti dėmesį į Vilhelmo kanalo problemas ir ieškoti galimybių jame ...
2021-09-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Ar Žiemos uostas gali virsti marina?

Jūrinės kultūros koordinacinė taryba nusprendė išsamiau gilintis į architekto Romo Gailiaus prašymą, kurį palaiko ir keletas visuomeninių organizacijų, daryti žingsnius, ...
2021-07-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This