Kinų gamybos šienapjoves pardavė kaip čekiškas

Kriminalai ir nelaimės

Už tai, kad apgaule iš ūkininkų pasisavino beveik 167 tūkst. eurų, UAB „Agropara“ direktorius nuteistas dvejų metų lygtine bausme, o bendrovei skirta 15 tūkst. eurų bauda: tokį sprendimą, patenkinęs prokuroro apeliacinį skundą, ketvirtadienį paskelbė Klaipėdos apygardos teismas.

Pasak teismo pranešimo, nustatyta, kad 2016 m. bendrovė pagal pirkimo-pardavimo bei lizingo sutartis šalies ūkininkams pardavė Kinijoje pagamintas šienapjoves, ūkininkus įtikinusi, kad jos yra čekų gamybos. Dėl to net buvo sukurta interneto svetainė čekų kalba bei pagaminti lankstinukai su melaginga informacija apie neva čekiškas šienapjoves „Praha“. Be kita ko, jos buvo pažymėtos klaidinančiais lipdukais, turėjo ir naudojimo instrukcijas.

Kad įtikintų pirkėjus, jog parduodama įranga yra žymiai didesnės vertės ir neva atitinka Europos Bendrijos standartus, įmonės direktorius Nerijus Košinskis kompiuteriu pagamino netikrus dokumentus, tarp jų – atitikties deklaracijas. Tariamų tarpininkų suklaidinti ūkininkai už šienapjoves mokėjo po 2,6-5,2 tūkst. eurų,  bendrovė iš viso gavo apie 167 tūkst. eurų pajamų. Apgaulei išaiškėjus, su pirkėjais buvo sudarytos taikos sutartys dėl žalos atlyginimo.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija nesutiko su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu, kuriuo kaltinamieji buvo išteisinti, ir nusprendė šioje dalyje tenkinti Klaipėdos apygardos prokuratūros apeliacinį skundą. Bendrovė ir jos vardu bei jos naudai veikęs N. Košinskis pripažinti kaltais. Siekdami nepagrįstai didelio pelno jie tyčia apgaule užvaldė didelės vertės svetimą turtą bei pagamino ir panaudojo netikrus dokumentus.

„Tai, kad su visais nukentėjusiaisiais buvo sudarytos taikos sutartys dėl žalos atlyginimo, bendrovės ir jos vadovo nuo baudžiamosios atsakomybės dėl padarytų nusikalstamų veikų neatleidžia“, – pranešime cituojamas teisėjų kolegijos pirmininkas Remigijus Preikšaitis.

Į šią kaltinamųjų atsakomybę lengvinančią aplinkybę teismas atsižvelgė, skirdamas bausmes. Įvertinus ir tai, kad kaltinamasis N. Košinskis anksčiau neteistas, jam skirta laisvės atėmimo bausmė atidėta, tačiau vyras įpareigotas be leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų.

Šioje byloje apeliaciniu skundu buvo prašoma tenkinti dviejų ūkininkų civilinius ieškinius dėl nusikalstama veika padarytos turtinės žalos atlyginimo, tačiau teismas juos atmetė kaip nepagrįstus, kadangi ieškovai yra pasirašę taikos sutartis, jog žala jiems yra atlyginta.

Šis nuosprendis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Mergaitę avarijoje sužalojusi gydytoja turės plačiau atverti piniginę

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė nutartį, kuria iš dalies patenkino nukentėjusiųjų apeliacinį skundą ir konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas nepagrįstai ...
2020-01-09
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Darbavimasis plaktuku atsieis dar 3 tūkst. eurų

Buvusiam Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjui Irenijui Zaleckiui ir praėjus beveik 8 metams teko varstyti teismų duris dėl to, ...
2018-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Rožkovų šeimos narys sulaukė išteisinimo

Prieš 14 metų nužudyto garsaus Klaipėdos advokato Ruslano Rožkovo sūnus Tachiras po dviejų metų bylinėjimosi proceso, per kurį byla buvo ...
2018-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This