Lėlių parodoje – Velykų ryto epizodas

Kultūra

Gražiausios pavasario šventės – Šv. Velykų išvakarėse unikalią Aidos Raimondos Pečeliūnienės parodą – „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę“ papildys nauja – Velykų ryto scena. Buvusioje Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios vietoje įkurdinta paroda pristato išskirtinę šventojo miesto istoriją.

Andriaus Pelaukausko nuotr.

Lėlių paroda Velykų išvakarėse, šeštadienį, 18 val. pasipildys „Velykų ryto“ scena.

„Velykų rytas. Laidojant Jėzų buvo labai skubama, nes tai buvo pasirengimo diena ir greitai artėjo Sabatas. Įnešę kūną į kapavietę, maždaug dešimties pėdų ploto patalpą, skubiai jį parengė palaidojimui. Savo mirusiuosius žydai balzamuodavo. Juozapas ir Nikodemas su savimi atsinešė didelį kiekį miros ir alavijo sulčių. Jie apvyniojo kūną tvarsčiais, sumirkytais šituose tirpaluose. Kai balzamavimas buvo užbaigtas, jie apie veidą aprišo nedidelį rankšluostį, kūną įvyniojo į drobulę ir  pagarbiai uždėjo jį ant lentynos kapavietėje. Kai tik kūnas buvo patalpintas į kapavietę, centurionas davė ženklą savo kareiviams, kad šie padėtų užridenti akmenį prie įėjimo į kapavietę. Nuo penktadienio trečios valandos po pietų iki sekmadienio trečios valandos ryto prie kapo nieko nebuvo.

Sekmadienį, trečią valandą ryto prie kapo sugrįžo moterys, nes nemanė, kad Jėzus buvo tinkamai paruoštas palaidojimui. Atėjo parinkusios įvairių rūšių aromatų ir aliejų, kad Mokytojo kūną deramai paruoštų. Tą ankstų sekmadienio rytą jos rado Mokytojo kapą tuščią”, – pasakoja A. R. Pečeliūnienė.

Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios vietoje įkurdinta 12 metrų ilgio paroda pristato svarbiausius senosios Jeruzalės gyvenimo epizodus – „Jeruzalė“, „Erodo valdymas, „Gyventojų surašymas“, „Sinagoga“, „Amatai“, „Prekyba“, „Maisto gaminimas“, „Gyvulininkystė“, „Kedrono slėnis“, „Karavanų kelias“, „Užeiga“.

Visa senosios Jeruzalės amatų panorama – odininko, puodžiaus, batsiuvio,  alyvuogių spaudėjo, skalbėjo ir kt. dirbtuvės preciziškai atkurtos  pagal išlikusius to meto istorinius liudijimus. Unikalią ekspoziciją sudaro 10 atskirų segmentų, kuriose – 124 žmonių ir 45 gyvūnų figūrėlių. Parodai panaudotas dirbtinis porcelianas, modelinas, keramika, audiniai, oda, vario skarda, medis, metalas.

Didįjį šeštadienį – nemokama ekskursija

Šv. Velykų išvakarėse, kovo 31-ąją 14 val. profesionali gidė Monika Vasylienė kviečia į nemokamą ekskursiją. Jautrūs ir šilti gidės pasakojimai nukels į 2000 metų istoriją menantį šventąjį miestą. Ekskursijoje – svarbiausi krikščioniškojo pasaulio epizodai, Šv. Velykų paslaptis bei senųjų laikų žmonių gyvenimo būdo ypatumai – maistas, papročiai, santykiai, džiaugsmai ir vargai. Ekskursija nepabos ir mažiesiems klausytojams. Ekskursijos trukmė apie 1.30 val. Ekskursija nemokama. Susitikimas – buv. Šv. Jono bažnyčios vietoje (greta Jono kalnelio). Registracija privaloma tel. 860117297.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Prie „Meridiano" - humoristinė sudužusio laivo istorija (atnaujinta)

Prie vieno iš Klaipėdos simbolių – burlaivio „Meridianas” – Dangės upės krantinėje radosi dar vienas nerimstančios menininkės Aidos Raimondos Pečeliūnienės ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Pasakos „Tikrąją Kalėdų istoriją"

Šventiniai renginiai uostamiestyje tęsiasi: jau šį penktadienį, gruodžio 13-ąją, 18 val. klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami į kalėdinį vakarą-koncertą  „Tikroji ...
2019-12-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Atkūrė pražuvusią Klaipėdą

Uostamiesčio menininkė Aida Raimonda Pečeliūnienė nepaliauja stebinusi - dar prieš 2017-ųjų Kalėdas klaipėdiečius pradžiuginusią ir žiūrovų pamėgtą įstabiąją Jeruzalės istoriją jubiliejinės Jūros šventės proga pakeitė kitas, ne mažiau įdomus klaipėdietės darbas, pavadintas „Pražuvusi Klaipėda“.
2019-07-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This