Keistas požiūris į vaikų namų ateitį

Nuomonės

Trijuose Klaipėdoje vaikų globos namuose klaipėdiečių mokesčiais surinktomis biudžeto lėšomis išlaikomi 142 vaikai. 2018 metais šiai programai skiriama beveik 2 mln. EUR. Vieno vaiko vidutiniai išlaikymo kaštai – 1163 EUR/mėn. (iš 2018-2020 m. Klaipėdos veiklos strategijos).

Įdomu, kad tuos 142 vaikus aptarnauja net 169 darbuotojai, kurių vidutinis kiekvieno mėnesio atlyginimas – 663 EUR (rekvizitai.vz.lt 2017 m. gruodžio mėn. duomenys).

Savivalda visus 142 darbuotojus galėtų atleisti, pasiūlydama jiems tuos pačius 663 EUR per mėnesį mainais į tą patį darbą, kurį darė iki šiol, tik savo namuose. Reikėtų tik prisiimti globos teisėmis vieną iš buvusių ugdytinių. Pixabay nuotr.

O dabar įsivaizduokite šalia savęs gyvenančią šeimą – 2 suaugę, išsilavinę, neblogus darbus už vidutinį atlyginimą dirbantys moteris ir vyras. Augina jie sūnų ir dukrą. Norėtų dar vieno, bet jie atsakingai žiūri į vaikų ugdymą, vertina to ugdymo kaštus ir bijo rizikuoti, nes pajamų negavimo tikimybė visada yra.

O ką, jeigu savivalda jiems pasiūlytų priimti globos namų auklėtinį ir kaip finansinę garantiją iki vaikų pilnametystės mokėtų 663 EUR – tiek, kiek dabar moka kiekvienam globos namų darbuotojui? Tai būtų pakankama saugumo garantija? Šeima jau svarsto globos galimybę, nes savivalda, ilgai nesiūliusi jokios paramos tokioms šeimoms, nesenai patvirtino kasmėnesinę 300 EUR išmoką vaiką globojančiai šeimai (tiesa, iš šios sumos dar reikia atimti mokesčius). Bet jau šis tas, ar ne?

Savivalda visus 142 darbuotojus galėtų atleisti, pasiūlydama jiems tuos pačius 663 EUR per mėnesį mainais už tą patį darbą, kurį darė iki šiol, tik savo namuose. Reikėtų tik prisiimti globos teisėmis vieną iš buvusių ugdytinių.

Vien dalies buvusių globos namų darbuotojų geros valios pakaktų, kad visi 142 Klaipėdos vaikų turėtų naujus namus.

Dabartinius vaikų namų pastatus galima būtų parduoti ir gauti pajamų, kurias reikėtų investuoti į švietimą.

Savivalda visų 142 vaikų globos užtikrinimui išleistų kasmet nebe 2 mln. EUR, o beveik perpus mažiau – 1,13 mln. EUR.

Svarbiausia – vaikai augtų motyvuotų ir atsakingų tėvų namuose.

Tačiau kol kas keistai atrodo savivaldos tarnautojų požiūris į vaikų namų ateities perspektyvas. Viena vertus, jie pradėjo skatinti privačius globėjus, suteikdami jiems 300 EUR išmoką, kas turėtų versti po truputį mažinti globos namų darbuotojų skaičių ir per kelis metus juos visai uždaryti, kartu siekti didinti tą išmoką iki 600-700 EUR. Tačiau… Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kad pirmadienį miesto meras apžiūrės Klaipėdos „Ryto“ vaikų globos namų auklėtiniams nupirktus du naujus butus.

1. 2018 metais Socialinės atskirties mažinimo programos biudžete būsto įsigijimui bendruomeniniams vaikų globos namams skirta 350 000 EUR (2 būstai). Kas čia per būstas už 175 000 eurų?!

2. Rekvizitai.vz.lt duomenimis, per pastaruosius 5 metus iki šiandien darbuotojų skaičius trijuose miestiečių išlaikomuose globos namuose nesumažėjo, kaip tikėtumėmės, o net padidėjo 27 proc. – nuo 132 iki 169. Ypač juokingai skamba šis faktas, kai skelbiama, jog per pastaruosius metus dėl tos įvestos kol kas nedidukės 300 EUR išmokos socialiniam globėjui, vaikų globos namuose sumažėjo dvigubai!

Renaldas Kulikauskas, Muzikos centro seniūnaitijos seniūnaitis

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dviratininkų nesudomino atnaujinamo dviračių tako pristatymas

„Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie Klaipėdos miesto savivaldybės planus sutvarkyti ties Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku vedantį nesaugų dviračių ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This