Svarbių įvykių bei asmenybių sąraše – ir klaipėdietiški akcentai

Kultūra

Kultūros ministerija pranešė, kad pirmą kartą sudarytas Lietuvai svarbiausių istorinių įvykių ir nusipelniusių asmenybių minėtinų jubiliejinių sukakčių sąrašas.

Ministerijos patvirtintame 2019–2023 metais rekomenduojamų paminėti Lietuvai reikšmingų įvykių ir nusipelniusių asmenybių sukakčių sąraše yra ir keletas klaipėdietiškų akcentų.

2023 m. Kultūros ministerija siūloma minėti 100-ąsias vadinamojo Klaipėdos sukilimo ir šio krašto prijungimo prie Lietuvos metines.Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

2019-ais Kultūros ministerija rekomenduoja minėti 100-ąsias kompozitoriaus Eduardo Balsio gimimo metines. Jis su šeima 1928 m. atsikėlė į Klaipėdą ir čia gyveno iki 1939-ųjų. Būsimasis kompozitorius lankė Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnaziją, dainavo chore, grojo pučiamųjų orkestre altu ir tūba. Gimnazijoje jis garsėjo ir kaip puikus futbolininkas, krepšininkas. 1937 m. jis su „KSS Klaipėda” komanda tapo Lietuvos futbolo čempionu. Po nacių įvykdyto Klaipėdos anšliuso E. Balsys su šeima pasitraukė į Kretingą, vėliau – į Palangą. 1941-1945 m. jis buvo Kretingos gimnazijos mokytojas.

2023 m. ministerija siūloma minėti 100-ąsias vadinamojo Klaipėdos sukilimo ir šio krašto prijungimo prie Lietuvos metines.

Teigiama, kad prieš sudarant šį sąrašą buvo kreiptasi į visuomenines, nevyriausybines organizacijas, valstybines institucijas su prašymu pateikti pasiūlymus, kokias svarbiausios istorinių įvykių ir nusipelniusių asmenybių jubiliejinės sukaktys minėtinos per ateinančius penkerius metus. Buvo prašyta teikti įvykių ar asmenybių jubiliejus, pradedant nuo 100, 150, 200, 250 ir t.t. metų ir svarbiausias sukaktis iš Lietuvos naujausių laikų istorijos.

Kultūros ministerija gavo pasiūlymų iš 37 įstaigų ir organizacijų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas

Senojo pašto likimas: savivaldybė pateikia dar vieną versiją

Kultūros ministrui Simonui Kairiui pirmadienį pareiškus, kad uostamiesčio savivaldybė stabdo buvusių centrinių pašto rūmų atgaivinimo procesą, pastaroji trečiadienį išplatintame pranešime ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This