Elektros tinklų darbuotojai pripažinti kaltais

Kriminalai ir nelaimės

Dėl to, kad, prisilietę prie netvarkingų elektros laidų, žuvo du žmonės, Šilutės rajono apylinkės teismas kaltų nerado, tačiau nuosprendį apskundęs prokuroras pasiekė, kad už tai būtų nuteisti du AB ESO darbuotojai.

Asociatyvi nuotr.

Nelaimė nutiko dar 2014 m. liepą Gatautiškės kaime Šilalės rajone. Suskilus elektros oro linijos izoliatoriui, nuo jo nusimovė ir ant žemės bei elektros piemens laidininko nukrito oro linijos laidas. Dėl šių priežasčių piemens laidininke atsirado pavojinga žmogaus gyvybei elektros įtampa. To nežinoję prie elektros piemens atsitiktinai prisilietę du žmonės patyrė mirtinas traumas.

Dėl įvykio kaltinimai buvo pareikšti dviem AB ESO darbuotojams. Jie, būdami atsakingi už elektros įrenginių techninę priežiūrą, defektų šalinimą laiku ir asmenų informavimą apie daromus pažeidimus, aplaidžiai vykdė savo pareigas. Dėl to, kaip buvo įtariama, ir įvyko ši nelaimė.

Tačiau Šilalės rajono apylinkės teismas 2017 m. spalio 30 d. nuosprendžiu vyrus išteisino. Esą elektros įrenginių eksploatavimo taisyklių pažeidimų kaltinamieji galėjo ir nepastebėti, o už elektros piemens netinkamą eksploatavimą atsakingi žemės savininkai (žuvusiosios tėvai), tad teismas konstatavo, kad žuvusiųjų mirtį lėmė jų pačių neapdairus elgesys, prisiliečiant prie pavojingos įtampos paveikto laidininko.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis šį nuosprendį apskundė apeliacine tvarka. Skunde prokuroras teigė, kad kaltinamieji buvo atsakingi ne tik už saugų elektros įrenginio – 10 kV oro linijos – eksploatavimą, užtikrinant netinkamo izoliatoriaus pakeitimą tinkamu, bet privalėjo užtikrinti ir tai, kad netinkamai eksploatuojamas elektros piemuo, kuris ir buvo nelaimingo atsitikimo ir jo pasekmių priežastis, būtų išardytas.

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs prokuroro skundą, į jo argumentus atsižvelgė ir vyrus dėl neatsargaus dviejų žmonių gyvybės atėmimo, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias saugumo taisykles, pripažino kaltais. Jiems skirtos 3 metų laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą atidedant 1 metams ir 6 mėnesiams. Jiems taip pat atimta teisė 1 metus dirbti elektriko darbą, susijusį su elektros įrenginių eksploatavimu ir technine priežiūra.

1 Comment

  1. signatela

    Norint, kad nenutiktų panašių nelaimingų nutikimų visada reikia dirbti su tos srities profesionalais, kurie laikosi atitinkamų saugos reikalavimų. Visada renkuosi elektrikus pagal draugų ar pažįstamų atsiliepimus. Stengiuosi mokytis iš svetimų klaidų nes vertinu kokybiškai atliktus darbus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Jurbarkiško prievartautojo byla: prokuratūra sudeda ginklus

Klaipėdos apygardos prokuroras nusprendė nebeteikti skundo Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio garsiai nuskambėjusioje nepilnametės išprievartavimo ir ...
2023-04-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Uostamiesčio sutartis su „Grigeo Klaipėda”: STT mato rizikų (atnaujinta)

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsakydama į Klaipėdoje išrinktos Seimo narės Ligitos Girskienės prašymą atlikti uostamiesčio valdžios ir AB „Grigeo Klaipėda“ ...
2022-05-09
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Jurbarkiečio byla sugrąžinta į Klaipėdos apygardos teismą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), trečiadienį išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje 20-metis jurbarkiškis nuteistas dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę merginą, jos seksualinio prievartavimo ...
2021-05-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This