Ligoninės: pasigailėti nereikia sujungti. Kur dedame kablelį?

Nuomonės

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas premjero Sauliaus Skvernelio apsilankymą balandžio 6 d.  Klaipėdos miesto tarybos Kolegijos posėdyje pavadino „išskirtinės pagarbos ženklu miestui ir svarstomam klausimui“. Kolegija vienbalsiai pritarė vadinamajam dalykinių sąlygų sąvadui, kuriuo vadovaujantis toliau bus deramasi su Vyriausybe dėl galimybės ir miesto bendrajame plane nurodyti maksimalų uosto plėtros variantą. Klaipėdos giliavandenio uosto statybos, pasak Uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus, geriausio scenarijaus atveju startuotų anksčiausiai 2022 metais. Tačiau įdomus pasirodė ir epizodas, nesusijęs su uosto ir miesto bendrųjų planų derinimo klausimu.

Kolegijos posėdžio metu paaiškėjo kitų galimų permainų galimybė, kurios miestiečius maloniai nustebinti galėtų anksčiau nei giliavandenis. Tai žinia apie dviejų Klaipėdos ligoninių – Klaipėdos universitetinės ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės – sujungimą ir didelio pirminės sveikatos priežiūros priimamojo sukūrimą.

Pyktelėjęs premjeras taip apibūdino savo požiūrį į šias dvi įstaigas: „Nenormalu, kad viename didžiausių Lietuvos miestų nėra normalaus priimamojo, kuriame būtų sprendžiami visi gyventojų priėmimo bei operatyvios diagnostikos klausimai. Ar tai normalu, kad dvi įstaigos, atskirtos tik tvora ir užmūrytu požeminiu tuneliu, dirba atskirai?”

Po šio jo pastebėjimo kaip pagal komandą pašoko ir iš salės išskubėjo vienas Tarybos narys, labai panašus į dr., prof. Joną Sąlygą, VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorių.

Po posėdžio premjero Sauliaus Skvernelio skelbiamoje darbotvarkėje kaip tik buvo numatytas vizitas į abi miesto ligonines. Matyt, pasiruošimas šiam vizitui po tokio netikėto pareiškimo pasirodė svarbesnis nei balsavimas už pritarimą dalykinių sąlygų sąvadui…

Panašu, kad Klaipėdos merui šis premjero pasirengimas rimtai imtis spręsti ligoninių konsolidavimo klausimą buvo netikėtas taip pat.

„Esanti sistema Klaipėdoje yra vienas puikiausių įrodymų Lietuvos kontekste, kad veikdamos tame pačiame mieste skirtingo pavaldumo trečio lygio gydymo įstaigos gali puikiai atlikti savo misiją, teikti paslaugas taip, kad nekyla abejonės dėl paslaugų kokybės. Aš manau, kad kalbėti tikrai galima, ir jeigu nebus naudojamas koks nors prievartinis inkorporavimas ar priverstinė nacionalizacija, galbūt galima ieškoti optimalių, valstybei ir miestui bei regionui naudingų valdymo ir administravimo formų“, – sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė pavaldi ministerijai, Klaipėdos universitetinė ligoninė – savivaldybei. Gal todėl šis jau senai reikalingas spręsti klausimas nejuda. Skirtingų institucijų Lietuvoje tarpusavio susikalbėjimo (ne)gebėjimas viena didžiausių mūsų šalies ydų.

Palinkėjimas – stumkit buldozeriu, premjere! Kitaip tvora ir mūro siena požeminiame tunelyje apaugs samanomis. Ką manote, miestiečiai?

Renaldas Kulikauskas, Senamiesčio (Muzikos centro seniūnaitijos) seniūnaitis

4 Comments

  1. Sigitas Petkevičius

    Gydytojai yra priėmę Hipokrato priesaiką. Konkurencija tai ne kokybės variklis, o gydytojų kvalifikacinis gydymo užtvirtinimas. Meras V. Grubliauskas teisingai pastebėjo t.y. „Esanti sistema Klaipėdoje yra vienas puikiausių įrodymų Lietuvos kontekste, kad veikdamos tame pačiame mieste skirtingo pavaldumo trečio lygio gydymo įstaigos gali puikiai atlikti savo misiją, teikti paslaugas taip, kad nekyla abejonės dėl paslaugų kokybės. Aš manau, kad kalbėti tikrai galima, ir jeigu nebus naudojamas koks nors prievartinis inkorporavimas ar priverstinė nacionalizacija, galbūt galima ieškoti optimalių, valstybei ir miestui bei regionui naudingų valdymo ir administravimo formų“. Na o kas dėl užmūryto tunelio, tai demokratinių, diplomatinių, ekonominių, ūkinių susitarimų galima priimti sprendimą tokį kad nenukentėtų gydymo įstaigos ir ypač pacientai, ligoniai.

    Reply
    • Algirdas Grublys

      Sigitai, teorija dažnai neatitinka kasdienybės rūpesčių. Kokybė,kvalifikacija, konkurencija ,misija – gražūs žodžiai. Bet praleisk parą priėmimo skyriuje, tada pajusi pokyčių būtinybę

  2. Algirdas Grublys

    Pirmas svarbiausias žingsnis – artimiausiu metu kurti bendrą pirminės sveikatos priežiūros priimamąjį. Tiesiog nesuprantama ,kaip skirtingomis savaitės dienomis pirmoji medicininė pagalba suteikiama trijose skirtingose vietose ir gydytojai ( ypač jauni) atlikę savo tiesioginį darbą turi vykdyti papildomus budėjimus priėmimuose.

    Reply
  3. Vytautas

    Konkurencija yra kokybės variklis. Ligoninių jungimas galų gale blogins paslaugų kokybę

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This