Pristatys knygą apie žemaičių kalbą ir rašybą

Kultūra

Balandžio 12 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks doc. dr. Juozo Pabrėžos knygos „Žemaičių kalba ir rašyba“ pristatymas.

Knygą, kurią dar galima pavadinti žemaičių gramatika, yra autoriaus viso gyvenimo svarbiausias ir brangiausias darbas.

J. Pabrėža tikisi, jog šiuo leidiniu pavyko įrodyti, kad yra žemaičių kalba, kuri turi tris ryškias tarmes: šiaurės žemaičiai dounininkai, pietų žemaičiai dūnininkai, vakarų žemaičiai donininkai, taip pat šiaurės žemaičių telšiškių ir kretingiškių, pietų žemaičių varniškių ir raseiniškių patarmes bei daugybę smulkesnių šnektų ir šnektelių.

Pats svarbiausias žemaičių kalbos tapatybės ženklas ir statuso įrodymas yra tai, kad žemaičių kalba turi visus kiekvienai kalbai privalomus lygmenis, sudedamąsias dalis: fonetiką, morfologiją, sintaksę ir leksiką. Ir visuose tuose lygmenyse yra išlaikyta nemažai unikalių, archajiškų, senesnių ypatybių, garsų, formų, ko šiandien nebėra bendrinėje kalboje ar kitose tarmėse.

Pagal doc. dr. J. Pabrėžos ir prof. A. Girdenio sunormintą žemaičių rašybą gausiai rašomi ne tik straipsniai, atskiri kūrinėliai, skyreliai ar kampeliai rajoniniuose laikraščiuose, bet leidžiamos knygos žemaičių kalba.

Knygoje yra pluoštelis Žemaitijoje užrašytų žemaitiškų posakių, patarlių, priežodžių. Vienas autoriaus mėgstamiausių yra toks: „Poudo ožsėvuožės, buobas nasorasi“. Tas posakis yra kaip amžinas priminimas, kad reikia atsivožti, atsiverti ir daryti gimtajam kraštui gerus darbus. J. Pabrėža yra šventai įsitikinęs: ir pasauliui, ir aplinkiniams, ir artimiesiems, ir patys sau būsime įdomesni, prasmingesni ir šiltesni ne standartiniu vienodumu, o kaip tik savitu skirtingumu. Žemaičiams, vienas iš tokių pamatinių to skirtingumo akmenų (žemaitiškai – kūlių) yra gyva ir savita žemaičių kalba, jos nuostabiosios tarmės ir daugybė spalvingų šnektų šnektelių.

Vilimasi, kad ši knyga padės pakelti žemaičių kalbos kultūrą, išsaugoti jos savastį, paryškinti ir priminti tos kalbos stiprumą, gyvybingumą, unikalumą.

Renginyje dalyvaus Klaipėdos universiteto mokslininkės doc. dr. R. Vildžiūnienė ir doc. dr. J. Lubienė.

3 Comments

  1. j

    zmones kalba jau 10 metu pripazinta pasaulyje, tik lietuviai stabdo. nes jie yar tormozai pasivoge mus zemaiciu krasta itorija ir klaba.

    Reply
  2. Žemaitis

    Kad tik būt kam skaityt,visi išsivaikšto ,
    Nebebus kam ir ginti Žemaičių kalbos

    Reply
  3. Rusena Angliukai

    Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną,
    Kai Vladas Putinas šneka rusiškai.
    Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa,
    Kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai…… .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Žiemą varė su vestuvėmis

Užgavėnes uostamiestyje tradiciškai organizuojantis Klaipėdos etnokultūros centras sekmadienio popietę pakvietė į Teatro aikštę, kur žiemos išvarymas šįkart buvo suorganizuotas kartu ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingoje užgimęs „Tėvynės sargas“

Šiemet sukanka 128 metai, kai Kretingos bernardinų vienuolyne kunigo Felicijono Lelio (1870–1949) ir jo bendraminčių jaunų kunigų pastangomis pradėtas leisti ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

Regionas

2024-ieji Klaipėdos rajone skelbiami Žemaičių rašto metais

Klaipėdos rajonas 2024-uosius skelbia Žemaičių rašto metais. Norint įprasminti tokių metų minėjimą, rajone planuojamas įvairių renginių ciklas. Siūlymą šiuos 2024-uosius ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This