E. Masiulio byla – pakeliui į teismą

Politika, Svarbu

Kitą mėnesį sukaks lygiai dveji metai, kai su didele pinigų suma buvo sulaikytas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, buvęs Seimo narys ir buvęs klaipėdietis Eligijus Masiulis. Kaip įtariama, tada jis iš „MG Baltic“ koncerno irgi jau buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmė per 100 000 eurų siekiantį kyšį.

Feisbuko nuotr.

Artėjant „apvaliai“ šios rezonansinės bylos tyrimo datai, „Atviros Klaipėdos“ žurnalistė pasiteiravo tyrimui vadovaujančio prokuroro Justo Lauciaus, koks šios politinės korupcijos bylos likimas, ar ją rengiamasi perduoti į teismą, o galbūt tyrimas bus nutrauktas?

Nors iš prokuratūros raštu gauti atsakymai – gana aptakūs, iš jų darytina išvada, kad byla artimiausiu metu turėtų pasiekti teismą.

Atsiųstame atsakyme teigiama, kad kovo 26 d. buvo baigtas įtariamųjų ir jų gynėjų susipažinimas su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir šiuo metu byla yra perduota Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui „prokuroro kompetencijai priskirtinų procesinių sprendimų priėmimui“. Tai gali reikšti, jog prokuroras šiuo metu rašo kaltinamąjį aktą. Pranešama, jog apie priimtą procesinį sprendimą visuomenė bus informuota.

Abstrakčiai atsakyta ir į klausimą, kokie konkrečiai galutiniai įtarimai pateikti E. Masiuliui. Teigiama, jog „buvusiam Seimo nariui E. M. įtarimai šioje byloje pareikšti dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo“, tačiau neatsakyta į antrąją klausimo dalį – ar įtarimai susiję tik su trimis, jau ne kartą viešojoje erdvėje skelbtais, epizodais, ar galbūt atsirado ir naujų nusikalstamos veikos epizodų.

Priminsime, kad vienas iš įtarimų buvusiam žymiam politikui susijęs, kaip buvo skelbta, su Vartojimo kreditų įstatymo pataisomis, kitas – su painiais Vilniaus – Utenos aplinkkelio projekto darbais, o trečiasis atrodo labiausiai neįtikėtinas iš visų – susijęs su paminklo Jonui Basanavičiui statybos vietos Vilniuje parinkimu.

Deja, bet ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras, šiuo metu vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūrai J. Laucius, irgi buvęs klaipėdietis, mums nepatvirtino, ar visi šie epizodai kaltinime išliko ir ar jame atsirado naujų.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis, pasak prokuroro, „įtariamas dėl 2012 – 2016 m. kadencijos Seimo nario, politinės partijos „Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis” buvusio pirmininko E. M., šios partijos valdybos nario Š. G. (Šarūno Gustainio – aut.pst.) ir buvusio politinės partijos „Darbo partija” pirmininko pirmojo pavaduotojo V. G. (Vytauto Gapšio – aut.pst.) papirkimo ir prekybos poveikiu”.

Išsamiai atsakyta tik į klausimą, kiek iš viso byloje šiuo metu yra įtariamųjų. Teigiama, kad jų yra penki, keturi iš kurių yra buvę ar esami Seimo nariai: be E. Masiulio, tai Vytautas Gapšys, įtariamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Šarūnas Gustainis, įtariamas kyšininkavimu, bei dabartinis Seimo narys Gintaras Steponavičius, įtariamas piktnaudžiavimu. Penktasis įtariamasis – jau minėtas R. Kurlianskis.

Be to, įtarimai pareikšti ir trimis juridiniams asmenims: koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai ir Lietuvos liberalų sąjūdžiui.

Prokuratūros atsakyme taip pat teigiama, kad „ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad koncerno viceprezidentas R. K. nusikalstamas veikas padarė siekdamas koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimo Seime“.

INFORMACIJA

Eligijus Masiulis, tuometinis Seimo narys ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas, STT agentų buvo sulaikytas 2016 m. gegužės 12 d. su 106 000 eurų suma. Kratų politiko namuose metu iš viso buvo rasta 260 000 grynųjų. Pradžioje jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, nes Seimo nario apklausti įtariamuoju negalima dėl jo turimos teisinės neliečiamybės. Tuoj po įvykio E. Masiulis sustabdė narystę partijoje, o gegužės 18 d. pats atsisakė Seimo nario mandato. Po to jam buvo pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo stambiu mastu ir kitų nusikalstamų veikų, tačiau pats politikas teigė, jog aptikti grynieji pinigai – tai paskola iš R. Kurlianskio nekilnojamajam turtui įsigyti. Teigta, jog 106 000 eurų buvo rasti alkoholio dėžutėje su „Stumbro” gamyklos etikete.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: ilgas teisminis procesas jau savaime žmogui yra bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį toliau nagrinėjo nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This