„Mikriukų” krizė: baudos teisėtos

Politika, Svarbu

Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmų teisėja Aušrelė Mažrimienė, išnagrinėjusi uostamiesčio savivaldybės tarnautojų Liudviko Dūdos ir Rimanto Mockaus ieškinius dėl jiems skirtų papeikimų, susijusių su vadinamąją „mirkiuku“ krize, panaikinimo, konstatavo, kad tokios nuobaudos jiems skirtos pagrįstai ir teisėtai.

Tačiau abiejų šių tarnautojų ieškiniai buvo patenkinti iš dalies – konstatuota, kad tokios nuobaudos buvo per griežtos ir užtenka skirti pastabas.

Nors teismas iš dalies patenkino Liudviko Dūdos (kairėje) ir Rimanto Mockaus (dešinėje) skundus, jo sprendimas iš esmės vis tiek yra naudingas Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui, nes konstatuota, kad jis nuobaudas skyrė teisėtai ir pagrįstai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Toks sprendimas per mėnesį laiko dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Tiek šiuo metu dėl ligos nedirbantis L. Dūda, tiek ir R. Mockus „Atvirai Klaipėdai”  sakė, jog sprendimą, kaip elgtis toliau, padarys, kai susipažins su teismo nutartyje išdėstytais motyvais ir pasitars su advokatais.

Tuo metu atitinkamą įsakymą pasirašęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, jog jį toks teismo sprendimas tenkina.

„Reiškia, kad mes sprendimus priėmėme teisingai. Aš manau, kad ji buvo pagrįsta. Aš manau, kad sprendimo neskųsime. Nuobaudos lygis gali būti traktuojamas vienaip ar kitaip. Kadangi nuobauda yra pripažinta teisėta, nes darbuotojai padarė darbinį nusižengimą. Tai man šioje vietoje tikrai nėra principo reikalas, ar ji didesnė, ar mažesnė”, – sakė S. Budinas.

Šios istorijos užuomazga siekia pernai metų birželį, kai po kelerius metus trukusio tyrimo ir bylinėjimosi procedūrų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu pavirtino, jog Konkurencijos taryba buvo teisi konstatuodama, kad Klaipėdos valdžia neteisėtai 2012-aisiais be konkurso sudarė 5 metų trukmės sutartis dėl 6, 8, 9 ir 10 maršutinių taksi paslaugų teikimo, tad jos turi būti nutrauktos.

Tačiau Savivaldybės administracija daugiau nei porą mėnesių nepriėmė jokių sprendimų ir tik rugsėjo 4-ąją prieš vidurdienį žurnalistams pranešė, kad 14 val. rengiama spaudos konferencija, kurios metu jau buvo paskelbta, jog nuo rytojaus gatvėse maršrutinių taksi visgi nebeliks.

Dėl to kilus visuomenės ir politikų pasipiktinimui, įsitraukus ir merui, operatyviai buvo surasta išeitis – surengta apklausa ir su tais pačiais vežėjais pasirašytos laikinosios sutartys, galiosiančios iki balandžio 16 dienos, kai į miesto gatves išvažiuos visiškai nauji konkursą laimėjusių bendrovių „Kautra“ ir „Ridvija“ mikroautobusai, atliksiantys ekspresų funkciją.

Reaguojant į tokią įvykių eigą, buvo sukurta iš visų miesto Tarybos frakcijų atstovų sudaryta speciali komisija, kuri konstatavo, kad kaltė tenka Savivaldybės administracijai. Pastaroji atliko savo vidinį tarnybinį patikrinimą, po kurio buvo paskirtos tarnybinės nuobaudos – papeikimai Liudvikui Dūdai ir Rimantui Mockui.

Miesto Tarybai pritarus darbo grupės išvadoms, opozicijos atstovai išreiškė įsitikinimą, kad neturėtų būti nubausti vien iešmininkai, o reikėtų ir „rimtesnių rezultatų“. Meras Vytautas Grubliauskas tada tvirtino, kad tarsis su visų frakcijų vadovais, ar inicijuoti tarnybinį patikrinimą S. Budinui ir jo pavaduotojui Aleksandrui Michailovui.

Vėliau meras „Atvirai Klaipėda“ teigė, kad kalbėjosi su frakcijų vadovais ir esą „nė vienas nekėlė kategoriškų reikalavimų“. „Iki naujųjų metų arba Kalėdų turėtų būti padėtas ir galutinis taškas“, – tada sakė meras, bet jokio sprendimo, susijusio su šia istorija, nebebuvo.

2 Comments

  1. Įdomu

    Taip, kažkas naujo administracinių teismų praktikoje… jeigu sprendimas dėl papeikimo buvo neteisėtas, tai jis turėjo būti tiesiog naikintinas, kas čia per „teisminiai švelninimai”? Laikantis tokios logikos, kitą kartą kai teisėja nuspręs, kad kita drausminė nuobauda „per minkšta” ir priims giriežtesnį sprendimą – atleisti iš darbo, arba nuspręs, kad ginčytinam projektui reikia skirti ne 100 tūkst., kaip Budinas nusprendė o pvz. 150 , nes 100 tūkst. per greižtai??? Rimtai klausimų iškyla tokias nustartis skaitant…

    Reply
  2. Gal

    Ne, teisêja nesublizgėjo, priêmê nutarimą ne viską įvertinusi, kaip ir Budinas, nesuvaldê situacijos…o gal kas nors paprašė ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This