Uostamiestį užlies flamenko „Emocijos“

Kultūra

„Visos mūsų emocijos vertos pasidalinimo: juk jausti reiškia – gyventi. Jei slepi ar nustumi tam tikras emocijas – atsisakai priimti pasaulį tokį, koks jis yra. Juk žmogaus būčiai prasmę suteikia gebėjimas įveikti kliūtis, džiaugtis tikromis laimės akimirkomis, o kartais tiesiog priimti žemišką liūdesį“, – sako garsi šokėja Beata Molytė ir flamenko šokėja bei mokytoja Greta Seiliūtė.

PADI DAPI Fish nuotr.

Flamenko pakerėtos atlikėjos balandžio 22 d. Klaipėdos dramos teatre žiūrovus įtrauks į jausmingą šokio spektaklį „Emocijos“, kurį pristato Beatos Molytės baleto mokykla.

„Spektaklyje žiūrovai galės atpažinti skirtingus jausmus, kuriuos atspindės įvairūs flamenko stiliai. Jų neatskleisime, tegu tai būna maža paslaptis, kurią galėsite įspėti spektaklio metu. O svarbiausia – prisijaukinti tą stilių, kuris bus arčiausiai jūsų širdies“, – pranešime cituojama baleto šokėja B. Molytė.

Anot G. Seiliūtės, flamenko šokyje – emocijų raiška vienas ryškiausių ir geriausiai atpažįstamų elementų. Kai išgirstame žodį „flamenko“, dažniausiai vaizduotėje išvystame aistringą šokėją raudona suknia. Ši pietų Ispanijoje gimusi ir jau XV a. aptinkama muzikinė kultūra, pasižymi ir individualumu, ir bendruomeniškumu.

„Kai šoki – pasakoji apie save, savo išgyvenimus, tačiau tradiciškai flamenkas atliekamas bendruomenėje, kuri aktyviai įsitraukia į pasirodymą plodama į ritmą ir skatindama šūksniais – „Ole!“, „Eso es!“, „Guapa!“. Tai veikia beveik terapiškai, nes kad ir kaip jaustumeis, turi bendruomenės supratimą ir palaikymą. Manau, kad dėl šių priežasčių ir lietuvius taip traukia šis menas“, – sako G. Seiliūtė, kuri tiki, kad greitai gausesnė flamenko bendruomenė atsiras ir Klaipėdoje.

PADI DAPI Fish nuotr.

Scenoje atlikėjos kurs tokią aplinką, kuri taps sava ir artima kiekvienam atėjusiam: jei tądien jausitės laimingas – jus įtrauks linksmas siautulys, o susimąstymui kvies jausmingas šokis. „Raginsime žiūrovus kartu išgyventi ne tik džiaugsmą, meilę, bet ir liūdesį ar net pyktį. Flamenke yra toks dalykas, vadinamas „duende“ (isp. siela), kuris, rodos, sugeba sustabdyti laiką, užtvindyti erdvę ir sutelkti milžinišką kiekį emocijų mažiausiuose momentuose. Tai katarsis, išlaisvinanti patirtis, kurią stengsimės sukurti žiūrovams“, – akcentuoja šokėjos.

Beata Molytė – viena žymiausių šalies balerinų, „Auksinio scenos kryžiaus“, „Padėkos kaukės“ laureatė ir daugkartinė nominantė, sukūrusi įsimintinus vaidmenis Anželikos Cholinos, Agnijos Šeiko, Aušros Krasauskaitės ir kitų choreografų spektakliuose sako, kad flamenko šokį atrado prieš dvylika metų. Jo magija buvo tokia stipri, kad ji ėmėsi ne tik pati šokti flamenko, bet ir mokyti kitus. Ispaniško šokio ir dabar mokoma Beatos Molytės baleto mokykloje. Čia buriasi bei yra laukiami visi: tiek šokantys, tiek dar tik norintys pradėti.

„Mano gyvenime būta ir atsitraukimo nuo flamenko, visgi pagrindinė mano veikla – baletas, tačiau šis paslaptingas menas kaskart ir vėl įtraukia. Taip pat labai džiaugiuosi, kad mano gyvenime atsirado Greta. Ji yra puikus pavyzdys abejojantiems ar neišdrįstantiems atverti savęs šokiui. Džiaugiuosi, kad Greta išgirdo savo širdies balsą, kvietusį šokti, bei sparčiai tobulėja. Balandžio 22 d. jūs mus abi išvysite šokio spektaklyje „Emocijos“. Labai visų laukiame!“ –  kviečia garsioji šokėja B. Molytė.

Balerinos mokinė G. Seiliūtė – jauna flamenko šokio profesionalė ir mokytoja šio meno žinias gilina penkerius metus, studijavo flamenko sostinėje Sevilijoje esančioje prestižinėje flamenko mokykloje „Fundacion Christina Heeren de Arte Flamenco“.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Kultūros fabriko“ languose – gyva šokio ir teatro paroda

„Nauja patarlė byloja: jei teatro durys užrakintos, jis atsidarys langus. O gal kažkaip panašiai…“ – apie naują kultūrinę akciją Klaipėdoje ...
2021-04-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Aistringoji Karmen sugrįžta

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog kitą penktadienį, vasario 21 d., 19 val., į Žvejų rūmų sceną sugrįžta spektaklis „Karmen“, už ...
2020-02-13
Skaityti daugiau

Veidai

Tapo drabužių kolekcijos veidu

„Nemėgstu būti dėmesio centre, tad dramatiškus įvaizdžius palieku scenai. Kita vertus, scena išmokė daug svarbių dalykų renkantis drabužius kasdienai, leido ...
2019-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This