„Memelio miestą” bandys prikelti Gusiatinai

Miestas, Svarbu

Ketvirtadienį popiet Klaipėdos mero kabinete buvo pristatyti naujieji investuotojai į buvusią „Laivitės” („Memelio miesto”) teritoriją.

www.orogrupe.lt nuotr.

Iš SEB banko antrinės įmonės „Litectus“ šioje teritorijoje esančius pastatus perka Gusiatinų šeimos valdoma bendrovė „Stemma Group”. Pasak vieno iš jos savininkų, bendrovės prezidento Martino Gusiatino,  įmonė dar nėra savininkė, bet jau sumokėjo avansą.

Kiek atsiėjo šis pirkinys, M. Gusiatinas neatskleidė. „Litecus” anksčiau skelbė projektą parduodanti už 7,5 mln eurų.

„Mes jau seniai stebime „Memelio miesto” šurmulį. Rodė projektą, buvau nustebęs, ką ketino čia padaryti. Pasakiau, kad mūsų tai nedomina. Suprantu miesto mero nerimą dėl šios teritorijos, nes čia miesto centras. Nebūčiau linkęs eiti, bet aš turiu dukrą Ingą, kuri užėmė palankią ir griežtą poziciją, ji ir turi vadovauti šiam objektui. Tik klaipėdiečiai gali padaryti gerą objektą. Lengviausia priprojekuoti gyvenamuosius namus, dėžutes. Mes to nenorime, mes turime padaryti kai ką ypatingo. Bet Lietuvoje yra aibė apribojimų. Matote, kas darosi su Naujojo Uosto 5. Ambicijų pas mus yra daug. Reikia eiti į bankus, imti didelius pinigus. Labai svarbi Uosto direkcijos pozicija.  Mes turime eiti ir siūlyti. Pavyzdžiui, „Klaipėdos nafta” nori naujo pastato, „Klasco”, Uosto direkcija irgi. Gal ir bus vienas kitas patogus namas, gal su Telšių vyskupija, bažnyčia kalbėsime, ką čia padaryti”, – sakė M. Gusiatinas.

„Stemma Group” atstovas Nerijus Tilindis teigė, kad šiandien apie būsimą teritorijos viziją dar nelabai ką gali pasakyti.

„Yra daug apribojimų. Nelabai dar visų žinome. Nėra teritorijos planavimo dokumentų. Tam tikrą viziją turime. Teritorija turi būti traukos centras tiek turistams, tiek miestelėnams. Reikia sustabdyti kruizinių turistus, turi būti atraktyvu ir gražu, kad jie grįžtų. Bus administracinių, komercinių, gyvenamųjų, kad būtų miestas mieste.  Gal muziejus, salė, gal atrakcionai. Kviečiame miestiečius siūlyti savo idėjas”, – sakė N. Tilindis, kurio nuomone, projektui realizuoti reikės nemažiau penkerių metų.

Pačios bendrovės pranešime spaudai teigiama, kad pirminėje teritorijos vystymo strategijoje numatytos kelios pagrindinės kryptys: turistų traukos centras su išsaugotais kultūros paveldo objektais bei naujais akcentais, administracinių pastatų kompleksas, paslaugų objektai – restoranai, salonai, išskirtinio būsto gyvenamieji namai, atvira poilsio ir pramogų zona. Ryškiausią „Memelio miesto“ objektą, kuris taptų pagrindiniu traukos centru
tiek turistams, tiek miestiečiams, vystytojai tvirtina pasiruošę sukurti pagal miestiečių ir jo svečių idėjas.

Gyventojai idėjomis kviečiami dalintis el. paštu ideja@memeliomiestas.lt.

Pasak N. Tilindžio, jei čia buvo planuojama apie 40-70 tūkst. kv. ploto statinių, tai skaičiuojant po 1000 eurų kv. metrui, kiekvienas gali suprasti investicijų poreikį.

Patikslindamas poziciją dėl pastato Naujojo Uosto g. 5, jis sakė, kad dėl jo turi būti bendras sutarimas tiek institucijų, tiek miesto. Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko nuomone, šis pastatas yra labiau miesto, o ne investuotojų problema dėl saugaus eismo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pavyko įtikinti vietinius investuotojus. Laukia ilgas ir sudėtingas darbas. Galima drąsiai pasakyti, kad turi savo perspektyvą ši teritorija. Tik sutelkus jėgas miesto savivaldai, Uosto direkcijai viskas įmanoma. Daug sudėtingų, bet įveikiamų namų darbų. Tai turi tapti perlu Klaipėdos karūnoje”, – teigė V. Grubliauskas.

„Stemma Group” Klaipėdoje jau yra restauravusi Liepų gatvės pradžioje esančius pastatus ir pavertė juos „Liepų biurais”, rekonstravusi sovietinį pastatą Minijos g. 19 irgi įrengė verslo centrą M19. Bendrovė taip pat planuoja buvusioje „Klaipėdos kranų” teritorijoje ties Šilutės plentu ir Statybininkų prospektu įrengti didžiulį paslaugų, pramogų ir prekybos kompleksą, tačiau kol kas tik rekonstravo buvusį administracinį pastatą ir ten įkūrė biurų centrą.

INFORMACIJA

2003 m. birželio 12 d. Klaipėdos miesto Tarybai tvirtinant sklypo Naujoji Uosto g. 3 detalųjį planą kaip dokumento priedas buvo patvirtintas ir sutarties dėl infrastruktūros plėtojimo projektas. Pagal ją AB „Laivitė“ turėjo savo lėšomis išpirkti iš gyvenamojo namo Naujoji Uosto g. 5 savininkų butus iki 2005 m. gruodžio 31 d. ir namą nugriauti išsikėlus paskutiniam buto savininkui. Čia įmonė turėjo įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Savivaldybė sutartimi įsipareigojo parengti gyvenamojo namo  griovimo darbų technologijos aprašymą ir išduoti leidimą namą nugriauti.

„Laivitei“ neįvykdžius šių įsipareigojimų, Savivaldybė pasiliko teisę „nepasirašyti numatomo rekonstruoti administracinio ir komercinio pastatų pripažinimo tinkamais naudoti akto“.

Tačiau 2006 m. „Laivitė“ pastatus įsigijo bendrovė „Memelio miestas“, puoselėjusi ambicingus planus čia pastatyti naują kvartalą. 2008-ųjų birželį Vyriausybės nutarimu ši teritorija buvo išbraukta iš uosto ir tapo miesto dalimi.

2009 m. žiniasklaidoje buvo rašoma, kad didžiąją dalį name Naujojo Uosto g. 5 esančių butų įsigijo „Memelio miestas“.

Tačiau „Memelio miesto“ planai taip ir netapo realybe, o jos turtą už 33 mln. litų (9,55 mln. eurų) 2013 m. įsigijo Švedijos finansų grupei SEB priklausanti Lietuvos nekilnojamojo turto valdymo bendrovė „Litectus“ (nuomos teises į po pastatais esančią žemę „Memelio miestas“ jau anksčiau buvo perleidęs SEB bankui).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This