Arfa, balsas ir simfonija

Kultūra

Žmogaus balsas – tobuliausias instrumentas? Arfa – muzikos instrumentų karalienė? Simfonijos – didžiausia ir tikriausia muzikos galia? Tokio ypatingo koncerto praleisti nevalia!

Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ svečiuosis kerinčio balso savininkė Milda Tubelytė (mecosopranas, Lietuva–Vokietija), viena ryškiausių Lietuvos arfininkių Joana Daunytė ir veržlusis Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras su savo lyderiu Gintaru Rinkevičiumi priešakyje. Jų programa „Muzikos grožis ir galia“ įkvėps uostamiesčio publiką balandžio 18 dieną, trečiadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Vokietija – operos pasaulio rekordininkė, per sezoną parodanti beveik 7000 spektaklių! Būtent joje ir reziduoja koncerto solistė Milda Tubelytė per 5 metus atlikusi net 28 skirtingus vaidmenis įvairių kompozitorių operose, kurios buvo pastatytos Braunschweigo, Erfurto, Karlsruhes, Oldenburgo ir Kylio teatruose. Profesinį kelią pradėjusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, dainininkė magistrui pasirinko Hamburgo muzikos ir teatro universitetą. Studijuodama M. Tubelytė skynė laurus konkursuose, pelnė įvairių fondų stipendijas. Jos balsą girdėjo Hamburgo, Sankt Peterburgo, Prahos, Singapūro, Pekino, Tokijo, Keiptauno ir kitų miestų publika. Neseniai mecosopranas debiutavo ir gimtosios šalies scenoje – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre atliko Romeo vaidmenį labai sėkmingame V. Bellini operos „Kapulečiai ir Montekiai“ pastatyme.

Lietuvių arfos ambasadorė Joana Daunytė – daugybės tarptautinių konkursų laureatė, muzikos festivalių dalyvė, pelniusi gausybę užsienio šalių stipendijų ir įvertinimų. Savo žinias ji gilino Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje ir Amsterdamo konservatorijoje, o Norvegijos muzikos akademijoje tapo pirmąja arfininke, kuri buvo priimta į solisto magistro studijas. Platų J. Daunytės muzikos akiratį liudija įvairių epochų arfos muziką apimantis repertuaras, nuolatinės raiškos galimybių paieškos, dalyvavimas šiuolaikinės muzikos projektuose, veikla unikaliame šeimyniniame ansamblyje „Regnum musicale“. Solistės preciziškai atliekama karališkojo instrumento muzika yra skambėjusi Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos, Airijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Nyderlandų, Ispanijos, JAV koncertų salėse.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas savo įkūrėjo Gintaro Rinkevičiaus, kitąmet minės 30-ąsias veiklos metines. Daugybę veiklų suderinantis, vietoje nenustygstantis orkestro vadovas puikiai atspindi ir paties orkestro veidą: pilnas jaunatviškų idėjų, neriantis į įvairias muzikines avantiūras, neapsiribojantis klasikiniu repertuaru. Orkestro veikla prasidėjo Sąjūdžio metais ir klostėsi lygiagrečiai su atkurtos nepriklausomybės istorija. Ne veltui pradžioje kolektyvas vadinosi Jaunimo simfoniniu orkestru. Jauna valstybė, jauni orkestrantai, jaunas dirigentas ir didelės ateities viltys. Nors po 3 metų jam buvo suteiktas solidus Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vardas, kolektyvas iki dabar tęsia jaunatviškas tradicijas.

Galinga ne tik koncerto atlikėjų sudėtis, bet ir programa. Publikai turėtų būti įdomu išgirsti argentiniečių kompozitoriaus Alberto Ginasteros Koncertą arfai ir orkestrui, išsiskiriantį autentiškais šokio ritmais. Pirmoje renginio dalyje dar skambės arijos iš Wolfgango Amadeuso Mozarto, Charleso Gounod, Jules Massenet operų, o antrojoje panardins romantinės Antono Brucknerio IV simfonijos gelmės.

 

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdą užliejo violončelių garsai

Šią savaitę Klaipėdoje prasidėjo trečiasis tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis, truksiantis šešias dienas. Festivalis pirmadienio vakarą Koncertų salėje startavo koncertu „Violončelė ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Veidai

Olando partiją atliks geriausias Latvijos operos solistas Rihards Mačanovskis

Rugpjūčio 4-ąją Richardo Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“ elinge operinio dainavimo gerbėjai gėrėsis geriausiu 2012 ir 2014 metų Latvijos operos solistu ...
2021-07-22
Skaityti daugiau

Kultūra

„Akordeono planeta“ su Martynu Levickiu ir Gintaro Rinkevičiaus orkestru

Klaipėdos publikos kasmet labai laukiamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras šių metų festivaliui „Klaipėdos muzikos pavasaris“ paruošė ypatingą programą. Su orkestru ...
2019-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This