Vilniaus „Arkos“ galerijoje – paroda iš Jūrų muziejaus rinkinio

Kultūra

Antradienį Vilniuje, dailės galerijoje „Arka“ 18 val. bus atidaryta žymaus grafiko, knygų iliustratoriaus Šarūno Leonavičiaus kūrinių paroda „Vėjas rėjose“ iš Lietuvos jūrų muziejaus rinkinio.

Laivo „Heinrich von Schroder” statybą Klaipėdoje XIX a.

Parodos pagrindas – darbai, sukurti specialiai Jūrų muziejaus išleistai knygai „Vėjas rėjose. Burlaivių epochos atspindžiai Lietuvoje“ (2009). Parodoje taip pat eksponuojami paveikslai iš 2012 metais dailininko iliustruotos Maironio poemos „Jūratė ir Kastytis“. Šie darbai jau persmelkti kita nuotaika – juose jauti Maironio romantizmo dvasia.

Prieš imdamasis iliustruoti Lietuvos jūrų muziejaus knygą „Vėjas rėjose. Burlaivių epochos atspindžiai Lietuvoje“, diskutuodamas kartu su muziejaus istorikais apie to meto laivus, apie skurdžią vizualinę medžiagą, dailininkas prasitarė, kad jau kelintą kartą tenka piešti tai, ko niekas šiandien nėra matęs. Ką tik buvo baigęs kurti darbus Gintaro Beresnevičiaus knygai „Lietuvių religija ir mitologija“ (2008), prieš tai iliustravo Samuelio Boguslavo Chylinskio „Bibliją: Senasis Testamentas“ (2007), kuriose teko suteikti veidus ir formas dievams bei dievybėms. Ir šios dvi knygos buvo pripažintos gražiausiomis tais metais. Kristijono Donelaičio jubiliejui skirta „Metų“ knyga, apgyvendinta taip pat Šarūno Leonavičiaus iliustracijomis.

Knygai „Vėjas rėjose. Burlaivių epochos atspindžiai Lietuvoje“ Šarūnas Leonavičius sukūrė devynis mišrios technikos paveikslus, kuriose atgijo jūrų platybes raižę burlaiviai, senasis Šventosios uostas, jūrininkų gyvenimo scenos. Dailininkui reikėjo derinti istorinį (net inžinerinį) konkretumą ir kartu kurti tam tikrą laiko įspūdį.

Krovos darbai

Šioje parodoje matome dailininko nupieštą XVII a. Prūsijos Brandenburgo karalystės linijinį karo laivą „Roter lowe“, įspūdingus krovos laivus, kurių rėjos ir takelažo lynai susipina į jautrų nerviūrą, XIX amžiaus klaipėdiečių burlaivį „Mary Jane”, laivo „Heinrich von Schroder” statybą Klaipėdoje XIX a. ir kitus. Pastarasis paveikslas, būdamas istoriškai tikslus, kartu perteikia biblijinę laivo statybos prasmę.

Šarūnas Leonavičius it Renesanso laikų menininkas geba jungti lakšte ir tikslumą, istoriškumą ir tuo pat metu sukurti magnetizuojantį meninės įtaigos lauką. Pats būdamas buriuotojas, jūrą ir laivą dailininkas visada suvokia ne tik kaip daiktą ir stichiją. Jo kūryboje laivas – tai gyvenimo statinys, savotiška Nojaus arka, kurią stato kiekvienas mūsų. Ją siūbuoja gyvenimo jūra, kurioje – ne tik audros, bet ir – beribės šviesos persmelktos erdvės, nenuspėjamos ir spalvingos, lyg slapčiausios mūsų svajonės, jūrų gelmės su stebuklinėm žuvim, gyviais ir kriauklėmis, ošiančiomis amžinybės giesmes, sakoma Jūrų muziejaus pranešime.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This