Garsinimui pasitelks Nidos dailininkų kolonijos vardą

Regionas

Neringos savivaldybė praneša, kad Eduardo Jonušo namuose kartu su šeimininke Vitalija Teresa Jonušiene, Neringos savivaldybės tarybos nariais kurorto meras Darius Jasaitis sutiko Vokietijos Arenshopo miesto merą Hansą Götze.

Susitikimo metu, Neringos savivaldybės nuotr.

Pranešama, kad į Neringą Arenshopo miesto vadovą atlydėjo leidėjas, vienas iš Europos dailininkų kolonijų susivienijimo „EuroArt“ iniciatorių Hans-Günther Pawelcik bei Nidos menininkų kolonijos paveikslų kolekcionierius Berndas Šimkė. Pokalbį moderavo Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė, Neringos savivaldybės tarybos narė Aušra Feser.

Susitikimo metu gimė įdomi diskusija apie tai, kiek kultūra ir konkrečiai XIX amžiaus antroje pusėje-XX amžiaus pradžioje Kuršių neriją garsinusios Nidos dailininkų kolonijos vardas gali prisidėti prie šio kurorto sezoniškumo problemų sprendimo.

Arenshopas, kaip ir Nida, gali pasigirti čia veikusia ir vietovę keitusia dailininkų kolonija. „Mūsų miestai turi daug bendrų bruožų – pirmiausia menininkų kolonijos ir tai, kad tie patys žmonės tapė ir Neringoje, ir pas mus. Be to, mūsų geografiniai ypatumai labai panašūs – ir Arenshopą, ir Neringą iš abiejų pusių skalauja vanduo. Greta yra nacionalinis parkas ir net mūsų namai turi daug panašumų“, – savivaldybės pranešime cituojamas H. Götze.

Apie tai, kad būtina ieškoti ryšių tarp šių dviejų savivaldybių, pradėta diskutuoti dar prieš dvylika metų, kuomet Arenshopo meras pirmą kartą lankėsi Neringoje. Šį, jau antrąjį, kartą į Neringą atvykęs svečias dalinosi Arenshopo patirtimi sprendžiant sezoniškumo problemas – prie miesto sėkmės istorijos svariai prisidėjo čia egzistavusios dailininkų kolonijos vardas.

„Menininkų kolonijos buvimas leidžia identifikuoti miestą kaip unikalią vietovę. Žinoma, greta turi būti ir kokybiškos paslaugos, geras viešbutis. Reikalingas ir modernizmas, tačiau reikia labai prižiūrėti, kad tai, kas sena, būtų gryna ir ypatingai saugoma. Sujungę ir istoriją, ir modernumą šiandien Arenshope galime džiaugtis tolygiu užimtumu“, – sakė H. Götze.

Leidinius ir albumus apie dailininkų kolonijas, taip pat ir Nidoje egzistavusią, leidžiantis Hans-Günther Pawelcik papildė, kad šie dailininkų susibūrimai prieš šimtmetį keitė vietos bendruomenių gyvenimą ir šias galimybes būtina išnaudoti šiandien.

„EuroArt“ asociacija, kuriai priklauso ir Neringa, jungia Europos miestus, kuriose buvo dailininkų kolonijos – jungia žmones, kurie panašiais galvoja ir turi panašius tikslus. Neringa gali pasinaudoti šių žmonių patirtimi.

Meras D. Jasaitis svečius supažindino su Neringos bendruomenės dėmesiu, skiriamu kultūrai. Pasidžiaugdamas pasiekimais, pridūrė, kad ateityje laukia dar ne vienas iššūkis kurorto gyvenime akcentuojant Nidos dailininkų kolonijos vardą.

„Džiaugsimės galėdami pasinaudoti Arenshopo ar kitos dailininkų kolonijos vietos – Vorpsvėdės patirtimi. Tikiuosi, kad ši diskusija išsivystys į tolimesnį bendradarbiavimą“, – kalbėjo meras D. Jasaitis.

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Artėjantį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This