Muziejuje – renginys, skirtas valstybės atkūrimo šimtmečiui

Kultūra

Balandžio 24 d. 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) organizuojamas renginys, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Jo metu vyks naujos ekspozicijos „Klaipėdos kraštas tarp dviejų pasaulinių karų“ bei leidinio „Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje“ pristatymas.

Leidinyje „Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje“ ir Klaipėdoje formavosi šios šventės tradicijos bei simboliai. Martyno Vainioriaus nuotr.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, tęsdamas muziejinių ekspozicijų modernizavimo programą, pristato naujai sukurtą teminę ekspoziciją. Joje klasikinėmis ir naujomis technologinėmis priemonėmis atskleidžiama permaininga XX a. pirmosios pusės Klaipėdos krašto istorinė raida. Ekspozicijos pagrindą sudaro originalūs muziejiniai eksponatai: dokumentai, žemėlapiai, nuotraukos, spaudiniai ir kt. Anot organizatorių, kiekvienas iš jų yra autentiškas praeities liudininkas, turintis savo istoriją, atspindintis krašto savastį, pabrėžiantis sudėtingą tikrovę bei kasdienybės gyvenimą.

Daiktai atrinkti ne tik iš muziejaus kolekcijų, bet ir kitų įstaigų bei privačių kolekcionierių rinkinių. Įspūdinga Klaipėdos šaulių gildijos karaliaus grandinė (1932–1938 m.) yra Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos AdM archyvo rinkinio nuosavybė, demonstruojami Klaipėdos sidabro fabriko gaminiai, gauti iš Š. Toliušio kolekcijos.

Stenduose bus pristatoma 12 istorijų iš krašto praeities.

Reklaminė medžiaga, šiuolaikiškai pateikta ant reklaminio stulpo, leidžia susipažinti su krašte veikusių pramonės, prekybos įmonių veikla, skelbimai liudija apie multikultūrinę XX a. pirmosios pusės Klaipėdos miesto ir krašto aplinką.

Virtualiame ekspozicijos tęsinyje pristatoma gausi foto dokumentinė 1923 m. įvykių medžiaga, 1924 m. Klaipėdos krašto konvencija, Lietuvos Respublikos ir Vokietijos valstybės 1939 m. kovo 22 d. sutartis bei kiti dokumentai dėl Klaipėdos krašto perleidimo, 1939 m. Vokietijos–SSRS tarptautinės sutartys, nulėmusios Lietuvos valstybės likimą.

Ekspoziciją projektavo ir jos dizainą kūrė Klaipėdos dizaino centras. Jos kuratorė – muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Zita Genienė.

Renginio metu bus pristatoma ir gausiai iliustruota Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto išleista knyga „Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje“. Anot leidėjų, joje atsispindi specifinė pagrindinės Lietuvos valstybės šventės minėjimo uostamiestyje istorija.

Leidinyje rašoma, kaip ši valstybingumo šventė buvo pažymima tarpukariu autonomijos sąlygomis, sovietmečiu, kuomet negausūs patriotai kėlė tautines vėliavas ant aukštų pastatų, kaminų ir statybinių kranų strėlių, kaip ją minėjo tūkstantinės minios Atgimimo metais ir kaip Klaipėdoje formavosi šventės tradicijos ir simboliai.

Renginyje dalyvaus bei išsamiau naująjį leidinį pristatys jo autoriai prof. dr. Vygantas Vareikis ir dr. Vytautas Jokubauskas (Klaipėdos universitetas).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This