Vaikų pagaminti „viešbučiai” jau laukia pirmųjų gyventojų

Regionas

Trečiadienį būrys vaikų, nešini vabzdžiams skirtais nameliais, patraukė į Žemaitijos nacionalinį parką, kur vyko jų įkurtuvių darbai.

Visus subūrė socialinė iniciatyva, skirta Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro vaikams, kurie drauge su organizatoriais gamino ir vėliau į parką gabeno kiek neįprastus statinius – viešbučius vabzdžiams. Žemaitijos nacionalinio parko atstovai tikisi, kad vaikų sukonstruoti nameliai pirmųjų gyventojų sulauks jau šią vasarą, o parko lankytojai galės iš arti susipažinti su vabzdžių gyvenimu.

Organizatorių nuotr.

 Proga ugdyti vaikų meilę gamtai

Ši iniciatyva prisijungė prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“, kurios vieni iš tikslų yra mažinti dienos centruose esančių vaikų socialinę atskirtį, didinti vaikų užimtumą ir užtikrinti turiningą laisvalaikį.

Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro Pagalbos vaikams padalinio vedėja Vilma Lebedienė sako, kad šios dirbtuvės ir išvyka į nacionalinį parką vaikams tapo smagia ir naudinga atrakcija.

„Dauguma vaikų niekada nebuvo girdėję apie vabzdžiams skirtus namelius, todėl jiems buvo labai įdomu sužinoti, kokie gyvūnai juose gali apsigyventi ir kodėl namelių plyšiuose – skirtingos gamtinės medžiagos. Vaikai namelių ertmes užpildė nendrėmis, bambukais ir moliu. Tokie užsiėmimai ne tik skatina domėtis gamta, bet ir ugdo kantrybę, gebėjimą bendradarbiauti“,  – nauja vaikų patirtimi džiaugiasi V. Lebedienė.

Iniciatyvos organizatorių – bendrovės „Vakarų medienos grupė“ personalo direktorė Jurgita Janulienė taip pat priduria, kad šių dirbtuvių vieni iš pagrindinių tikslų buvo ne tik užimti vaikus ir paįvairinti jų laisvalaikį, bet ir paskatinti išmokti naujų dalykų.

„Vieni iš pagrindinių šios iniciatyvos tikslų – vaikų ugdymas ir gamtos pažinimo skatinimas. Praėjusiais metais Žemaitijos nacionaliniame parke kartu su moksleiviais iškėlėme 50 inkilų ir žiemojimo slėptuvių šikšnosparniams. Šį kartą kilo idėja sukonstruoti vabzdžiams skirtus namelius ir į gamybos procesus sukviesti dienos centro vaikus. Socialinės iniciatyvos jau tapo neatsiejamos nuo bendrovės veiklų, kasmet į jas įtraukiamos ne tik vietos bendruomenės, bet ir švietimo bei ugdymo įstaigos“, – teigia J. Janulienė.

 Pažintis su vabzdžių gyvenimu

Žemaitijos nacionaliniame parke atvežti vabzdžių nameliai namais gali tapti pavieniui gyvenančioms bitėms, vapsvoms ir kitiems vabzdžiams. Užsiėmimuose dalyvavę dienos centro vaikai labiausiai nustebo sužinoję, jog jie gamina namelius ne paukščiams ar šikšnosparniams, bet vabzdžiams. Todėl su nekantrumu jau laukia pirmųjų viešbučių gyventojų.

Pasak Žemaitijos nacionalinio parko vyriausiosios specialistės Gitanos Sidabrienės, gamindami namelius vabzdžiams, vaikai galėjo bent trumpam atitraukti dėmesį nuo mobiliųjų įrenginių ir suvokti, kad greta mūsų gyvena įvairūs gyvūnai, kuriems galime pagelbėti.

„Kiekviena gamtosauginė iniciatyva, nukreipta į pagalbą kitoms rūšims, džiugina ir yra reikalinga. Tikiu, kad vaikai, prisiminę kažkada vaikystėje sukonstruotą vabzdžių viešbutį, užaugę ne tik mokės pasigaminti patys, bet ir ras jam vietą savo sodybos sode ar gėlyne“, – sako G. Sidabrienė.

Parkuose įrengiami vabzdžių viešbučiai ne tik apsaugo bei gausina biologinę įvairovę, bet kartu atlieka ir edukacinę funkciją. Dėl specifinės „architektūros“ šie statiniai yra tarsi sumažintas vabzdžių gyvenimo gamtoje modelis, todėl parko lankytojai gali stebėti šio viešbučio gyvenimą, taip pat atrasti dar niekada nematytą vabzdį.

„Džiaugiamės, kad nacionalinį parką papildys naujos, plėviasparniams įsikurti tinkamos dirbtinės buveinės. Jos pasitarnaus ne tik vabzdžiams, bet ir prisidės prie visuomenės pajautos gamtai ugdymo. Manome, kad jau šią vasarą dienos centro vaikų sukonstruoti nameliai sulauks pirmųjų gyventojų, todėl parko lankytojai galės iš arčiau susipažinti su vabzdžių gyvenimu, jų funkcijomis ekosistemose“, – teigia G. Sidabrienė.

                                                                                                                                                                                                           Karolina Trabutytė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Vakarų medienos grupė keičia pavadinimą

Tarptautinės investicinės VMG grupės baldų gamybos sektorių Lietuvoje ir Lenkijoje valdanti UAB Vakarų medienos grupė įregistravo naują pavadinimą – UAB ...
2023-08-11
Skaityti daugiau

Verslas

Paklausa baldų sektoriuje stabilizavosi

Tarptautinės investicinės VMG grupės bendrovės „Vakarų medienos grupė“, kontroliuojančios gamybos padalinių veiklą Lietuvoje ir Lenkijoje, vadovė Ingrida Grikpėdienė teigia, jog ...
2023-06-22
Skaityti daugiau

Verslas

Pramonės inovacijų parkas „VMG Technics R&D Park“ duris atvers vasaros pradžioje

Tarptautinės investicinės Vakarų medienos grupės (VMG) kompanijos „VMG Technics“ Klaipėdos oro uosto teritorijoje vystomą didžiausią Baltijos šalyse pramonės inovacijų parką ...
2023-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This