Regione – 32 įtartinos maitinimo įstaigos

Verslas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad šiemet viešojo maitinimo paslaugas teikiantis sektorius bus viena iš keturių prioritetinių sričių, kuriai, siekiant sumažinti mokesčių vengimo mastą, bus skirtas išskirtinis dėmesys.

Maitinimo ir gėrimų teikimo veiklą Lietuvoje vykdo per 2 tūkst. įmonių. Po atliktos analizės pirmajame etape į inspekcijos akiratį yra pakliuvusios 194 tokios įmonės. 32 iš jų veikia Klaipėdos regione.

Anot Mokesčių inspekcijos. 2017 metais Klaipėdos regione veikiančiuose kurortuose, stebinti viešojo maitinimo sektoriaus veiklą dažniausiai taikytis „švelnios“ poveikio priemones, tačiau neapsieita ir be griežtos kontrolės. pxhere.com nuotr.

„Atlikę 2017 metų sausio–gruodžio mėnesių ekonominės veiklos rodiklių analizę, pastebėjome ženklius nukrypimus nuo vidutinio darbo užmokesčio medianos, taip pat nepagrįstus skirtumus tarp deklaruotų pardavimų ir pirkimų santykio vidutinės reikšmės. Tokie nukrypimai vertinami kaip požymiai, galimai identifikuojantys galimą pajamų neapskaitymą ir darbo užmokesčio „vokeliuose“ mokėjimą darbuotojams“,- pranešime spaudai cituojamas Artūras Klerauskas, VMI viršininko pavaduotojas.

Žadama, kad pirmiausia bus siekiama bendradarbiauti – įmonėms bus nurodyti pastebėjimai, įvardindami iškilę klausimai ir suteikiama galimybė pačioms pasitaisyti, tikslinti deklaracijas.

„Mokesčių mokėtojai, neįsiklausantys į perspėjimus, sulauks mokesčių administratoriaus vizitų ir kitų griežčiausių poveikio priemonių. Pažymime, kad mokesčių mokėtojams nepakaks vienkartinio „pasitaisymo“, t. y. ir tie mokesčių mokėtojai, kurie priims sprendimą „taisytis“, dar kurį laiką bus mokesčių administratoriaus stebimi, vertinami jų veiklos rodiklių pokyčiai“, – teigia A. Klerauskas.

Pernai viešojo maitinimo įmonėse buvo atlikta daugiau kaip 430 kontrolės veiksmų, kurių metu nustatyta daugiau kaip 300 tūkst. eurų papildomai mokėtinų mokesčių bei nustatyta 417 pažeidimų. 58 proc. visų nustatytų pažeidimų sudaro pažeidimai, susiję su kasos darbo organizavimu. Pastebėta, kai kurios įmonės naudoja kompiuterius, kurie imituoja kasos aparatus, ir klientams išduoda kvitus, kuriuos labai sunku atskirti nuo fiskalinių kvitų.

„2017 metais Klaipėdos regione veikiančiuose kurortuose, stebėdami viešojo maitinimo sektoriaus veiklą dažniausiai taikėme „švelnias“ poveikio priemones, tačiau neapsiėjome ir be griežtos kontrolės, kurios rezultatai patvirtina faktą, kad viešojo maitinimo veikloje vis dar egzistuoja didelis „šešėlis“ ir mokesčių mokėtojai nesilaiko mokestinės drausmės“, – teigia Klaipėdos apskrities VMI viršininkas Audrius Morkūnas.

Anot jo, pernai viešojo maitinimo sektoriuje vien pajūryje buvo nustatyti įvairaus pobūdžio pažeidimai: nuo pajamų neapskaitymo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo iki atlyginimų „vokeliuose“.

Minimi pavyzdžiai, kai Palangos paplūdimiuose veiklą vykdžiusiai bendrovei buvo surašyti 5 administracinių nusižengimų protokolai ir teisėsaugos institucijoms pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nuslėptų 120 tūkst. eurų pajamų už parduotus gėrimus ir maistą.  Patikrinus Nidoje veikusį restoraną nustatyta, kad per kelis vasaros mėnesius buvo neapskaityta beveik 90 tūkst. eurų pajamų. Kitu atveju teisėsaugos institucijos pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Palangoje veikiančio naktinio klubo, kuriame, kaip įtariama, darbuotojams išmokėta daugiau nei 10 tūkst. eurų atlyginimų „vokeliuose“, buvo tvarkoma dviguba buhalterija.

Apgaulingas apskaitos vedimas buvo nustatytas ir maitinimo įstaigoje Smiltynėje. Per porą restorano veiklos mėnesių galimai nuslėpta beveik 35 tūkst. eurų gautų pajamų, o restorano darbuotojams dalis atlyginimo buvo mokama vokeliuose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This