Aikštės mėnulis virto dangaus veidrodžiu

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos savivaldybėje trečiadienį buvo pristatytas pakoreguotas Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektas. Atsižvelgdami į miesto valdžios atstovų nuomonę, projektuotojai iš pradžių suplanuotą mėnulio atvaizdą pakeitė nupoliruoto plieno instaliacija, pavadinta dangaus veidrodžiu.

„Cloud architektai” vizualizacija

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigia, kad techninis projektas turėtų būti baigtas vasarą ir antroje jos pusėje jau tikimasi paskelbti rangos darbų, kurių metu bus įrengiama apie 160 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, konkursą.

Projektavimo konkursą laimėjusios UAB „Cloud architektai” vadovas Antanas Dagelis sakė, kad mėnulio idėjos buvo atsisakyta diskusijų su savivaldybe metu, kai valdžios atstovai klausė klausimą, kiek jis siejasi su Atgimimu.

„Mėnulis transformavosi į dangaus atspindį. Žvaigždžių žemėlapis ant grindinio dangos, atvaizduojantis dangaus vaizdą, buvusį 1990 metų kovo 11-ąją, išlieka. Radome ir sprendimą, kaip išsaugoti didžiąją dalį medžių. Dalis bus naujų pasodinta”, – sakė A. Dagelis.

Pasak jo, aikštėje bus du fontanai. Vienas iš jų – rūko –  bus įrengtas apie dangaus veidrodį ir sukurs „ežero emociją”.

Architektas teigė, kad ant plieno instaliacijos, kurios paviršiuje bus blyškus istorinio Klaipėdos miesto žemėlapio atspaudas, bus galima vaikščioti, bet atsargiai. Dėl atspindžių esą tartasi su fizikais ir jie konstatavo, kad tokia išlenkimo forma nepatogumų nesukurs.

Pristatymo metu bene daugiausiai klausimų kilo dėl tokios instaliacijos priežiūros, tačiau A. Dagelis tvirtino, jog tai nėra kokia nors naujovė, tad ją prižiūrėti esą nebus problematiška.

Teigiama, kad UAB „Cloud architektai“ komandą šiame projekte konsultuoja pasaulyje žymios inžinerinių sprendinių „Atelier One“ atstovas Neil Thomas, sukūręs pasaulinio garso menininko Anish Kapoor instaliacijas, Londono olimpinių, Sočio žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijų, Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Anglijos Karalienės deimantinio jubiliejaus scenų apipavidalinimo instaliacijas.

Vicemeras Artūras Šulcas akcentavo, kad būsima požeminė automobilių stovėjimo aikštelė nebus įrengiama po buvusiu istoriniu užstatymu, tad tai neužkirs kelio atstatyti, pavyzdžiui, Biržos pastatą, jei ateityje būtų nuspręsta tai daryti.

Tuo metu pristatyme dalyvavęs seniūnaitis Vytautas Lupeika neslėpė nusivylimo, jog šis projektas nieko nepasako apie miesto istoriją.

„Čia turėtų atsispindėti Mažoji Lietuva. Galbūt kokia stelą reikėtų įrengti”, – sakė jis.

Tačiau S. Budinas akcentavo, kad istorinė tematika po rekonstrukcijos dominuos Dangės skvere, tad tokio dubliavimosi esą nereikia. O Mažosios Lietuvos akcentus liudija ir K. Donelaičio, Lietuvininkų aikštės, bus įrengtas Vydūno skveras.

Atgimimo aikštės projektavimo sutarties vertė – 127 tūkst. eurų. Aikštės rekonstrukciją planuojama pradėti 2018 metų antroje pusėje ir baigti per 2–3 metus.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”27980,27982,27984,27985,27986,27989,27991,27992,27993,27995,27996,27997,27998,28000,28004,28005,28006,28007,28008,28009,28010,28012,28014,28015,28016,27976″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

4 Comments

  1. Valdžia įsijautė

    Labai taikliai pasakyta:”atsižvelgdami į miesto valdžios atstovų nuomonę…”, o kur miestiečių nuomonė? Miesto specialistų, architektų, urbanistų ( ne savivaldybės administracijos ir politikų) nuomonė? Gal valdžia susimes savo asmeninius pinigėlius savo norams patenkinti? Atvirai pasakius, briedas, tai kas daroma su Atgimimo aikšte. Neprofesionalu ir provincialu. Ir ne projekto autoriai čia kalti.

    Reply
  2. Mėmelis - mėnulis

    Mėnulio miestas Klaipėda,
    Saulės miestas Šiauliai.
    Atstatysim kryžiuočių sugriautą tvirtovę,
    Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai….

    Reply
  3. Tadas

    Herbert George Wells „Pasaulių karas”

    Reply
  4. Karolis

    o kas tą veidrodį valys po paukščių apsilankymo, kritulių, lapų, dulkių, nenuoramų vaikų?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This