Slaugytojams – konferencija apie stresą

Sveikata

Lietuvos darbo biržos duomenimis, net pusėje šalies savivaldybių stinga slaugytojų. O ir dirbantieji šį darbą dažnai dairosi perspektyvų užsienyje. Likusiųjų dirbti Lietuvoje amžiaus vidurkis – arti penkiasdešimties. Senstančiai ir slaugos paslaugų vis labiau reikalaujančiai visuomenei tokie rodikliai ypač opūs. Teigiama, kad pačius slaugytojus į kampą speičia aibė veiksnių, lemiančių nepakeliamą stresą, su kuriuo dažnas nesusidoroja.

Klaipėdos valstybinė kolegija kasmet į darbo rinką išleidžia apie septyniasdešimt slaugytojų. Iš viso šioje aukštojoje mokykloje jų studijuoja bemaž trys šimtai.

„Esame atsakingi ne tik už tai, kad į gydymo įstaigas dirbti ateitų gerai parengti profesionalai, o ir už tai, kad jie, patekę į ypatingai jautrias situacijas, nepalūžtų. Net ir ką tik dirbti pradėjusiam slaugytojui tenka stoti akistaton su mirtimi, su ligonių artimųjų nusivylimu, pacientų nepasitenkinimu. Tokio neigiamų emocijų srauto dažnas slaugytojas neatlaiko“, – pranešime spaudai cituojama Klaipėdos valstybinės kolegijos direktoriaus pavaduotoja studijoms ir mokslui Slaugos mokslų daktarė Nijolė Galdikienė.

Slaugytojų streso prevencijos ir jo įveikos būdų kolegija ieško bendradarbiaudama su užsienio aukštojo mokslo institucijomis ir slaugytojų kvalifikacijos tobulinimo centrais: Kipro technologijos universitetu, Lodzės humanitarinių mokslų ir ekonomikos universitetu, Italijos slaugos darbuotojų mokymo centru ir Rumunijos slaugytojų bei akušerių profesinės praktikos kontrolės ir priežiūros centru.

Užsienio partneriai balandžio 23 – 30 d. vieši Klaipėdoje ir drauge praktinių užsiėmimų bei vizitų į gydymo įstaigas metu analizuoja streso priežastis, poveikį ir pasekmes slaugytojams. Viena iš sprendimo priemonių – projekto metu sukurta e-mokymosi platforma.

„Ji skirta instruktoriams, treneriams ar mentoriams, rengiantiems slaugytojus ar koordinuojantiems jų darbą. Virtualioje mokymosi aplinkoje gausu koncentruotos informacijos apie streso šaltinius, streso identifikavimą ir valdymą, įdiegti mokymosi įrankiai ir prieiga prie naudingų informacijos duomenų bazių“, – teigia Klaipėdos valstybinės kolegijos Informacinių technologijų katedros vedėjas Gintaras Kučinskas.

Kaip e-mokymosi platforma veikia, uostamiesčio slaugytojai bus supažindinti 2018 balandžio 30 d. konferencijoje „Kaip išvengti perdegimo: profesinio perdegimo sindromo prevencija ir įveikos būdai“. Tuo pačiu bus aptartos opiausios šios srities atstovų problemos ir jų sprendimo būdai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Parengė naują akušerijos studijų programą

Klaipėdos universiteto ligoninės medikai savo įgytas žinias, patirtį ir įgūdžius pritaiko formuojant naujas studijų programas aukštojo mokslo įstaigose. Akušerijos-ginekologijos klinikos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Konferencija ,,Švietimo pokyčiai – kelių į mokinio sėkmę beieškant“"

Švietimo pokyčiai – nuolatinis iššūkis švietimo bendruomenėms, reikalaujantis pastangų, naujų įžvalgų, susitelkimo bei glaudaus bendradarbiavimo tarp visų švietimo sistemos grandžių. ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This