Jūrų muziejuje gydoma 14 ruoniukų

Miestas

Šį pavasarį Lietuvos jūrų muziejus muša ne tik lankomumo rekordus: Jūrų žinduolių ir paukščių skyriuje dabar gydoma net 14 ruoniukų-rastinukų. Pirmieji gyvūnėliai čia pateko kovo 20 dieną, paskutinieji – praėjusią savaitę. Daugiausiai ruoniukų atgabenta nuo Palangos ir iš Smiltynės bei Juodkrantės. Iki šiol daugiausia ruoniukų buvo sulaukta 2015 metais – dešimties.

Alfonso Mažūno nuotr.

„Visų jų būklė buvo sunki, jie svėrė ne daugiau 13 kg, o tai rodo, kad jie jau buvo pasmerkti mirčiai, nes gimsta sverdami keliais kilogramais daugiau”, – muziejaus pranešime spaudai cituojamas skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas.

Skambučių, pranešančių apie ruoniukus pakrantėje prie jūros ar jūroje, buvo labai daug. Dažnai žmonės skambino pranešdami apie sveikus ruoniukus, kuriems joks pavojus negrėse. Tačiau tokiais atvejais gyvūnėliai buvo paliekami gamtoje.

Pasas Arūno Grušo, kadangi žiema buvo trumpa ir šalta, ruoniukų gausa mūsų pakrantėje nebuvo netikėta.

Alfonso Mažūno nuotr.

„Visi jie iš Rygos įlankos. Įlanka užšalo, susidarė ledas, ant kurio paprastai ir vaikuojasi ruonės. Tačiau ledas buvo plonas ir per greit, nespėjus ruoniukams ūgtelėti, ištirpo ir jie kaip obuoliukai sukrito į jūrą, o vyraujantys vėjai atnešė iki mūsų krantų”, – pasakoja biologas.

Aštuoni gyvūnėliai jau spėriai sveiksta, patys ėda žuvytę – atitirpintą strimelę, stintą, gauna ir gyvos – apie 2 kg grundalų iš Kuršių marių. Gyva žuvis ne tik pratutina racioną, bet ir stiprina medžioklės instinktą ir įgūdžius, kurių ruoniukams prisireiks, grįžus į gimtąją Baltiją. Stipriausieji planuojami paleisti į jūrą vasaros pabaigoje, silpnesniems teks pabūti muziejininkų globoje kiek ilgiau.

Pasak A. Grušo, ne visiems būna skirta sugrįžti į namus – jūrą. Štai Parnidės, atvežtos į jūrų muziejų prieš dvejus metus, paleisti negalima, nes ji taip ir nesugebėjo išmokti savarankiškai maitintis.

Ir keletas šiųmetinukų dar nesugeba griebti ir praryti žuvį. Tam įtakos, pasak specialistų, gali turėti gerklės infekcija ar sužalojimai.

Vienas labiausiai sužalotų ruonių jauniklio dar laukia sunki operacija – negyvos odos pašalinimas. Šio gyvūnėlio nugara buvo visa nusėta pūlingomis žaizdomis.

Tradiciškai ruoniukai vardus įgydavo pagal radimvietę. Tačiau jų gausa šiemet sulaužė šią taisyklę: A. Grušas išradingai pritaikė žemaičių tarmės ir jūrinius vardus: Kriupis (mažylis), Ragažis (šaka, pabrėžiant liesumą), Bunzulis (pilvukas) Bujus, Lotas.

Alfonso Mažūno nuotr.

INFORMACIJA

Per 28 metus jūrų muziejuje buvo gydyta ir slaugyta per 60 ruoniukų. Didžioji dalis jų grįžo atgal į Baltiją. Tie ruoniukai, kurie dėl patirtų sužalojimų nebegalėjo grįžti, buvo padovanoti užsienio šalių zoologijos sodams.

Baltijos pilkaisiais ruoniais Jūrų muziejui padeda rūpintis Aplinkos ministerija. Kasmet ji gydymui ir priežiūrai skiria apie 7000 eurų. Pernai pasiektas ir vienas labai svarbus susitarimas: Aplinkos ministerija iš ES fondų priemonės „Vandens išteklių valdymas ir apsauga“ numatė 1,4 mln. eurų Baltijos jūros gyvūnų ir paukščių reabilitacijos centrui. Centras turėtų atsirasti vietoj šalia muziejaus, kopose, jau kelis dešimtmečius stūksančio gelžbetoninio baseino, kuris sovietmečiu buvo naudojamos elektrožūklės bandymams.

Lietuvos pakrantėje ruoniai vaikų neveda ir patys nuolat čia negyvena. Artimiausios jų kolonijos įsikūrusios Saremos salose, Rygos, Botnijos, Gdansko įlankose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ilgai gydyta ruoniukė sugrįžo į Baltiją

Saulėtą ketvirtadienio vidurdienį 20 km nuo kranto į Baltijos jūrą panėrė Baltijos pilkoji ruonė Kaniukė. Ji beveik metus buvo reabilituojama ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejuje sveiksta paskutinė praėjusių metų ruoniukė

„Lidl“ pirkėjų, prisidedančių prie iniciatyvos „Duok ruoniukui penkis“, dėka 52 išgelbėti ruoniukai jau leidžia savo dienas jūroje. Nors dažniausiai sužeisti ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This