Koncertų salėje šoks barokas

Kultūra

XVII-XVIII amžiais klestėjusiosios baroko epochos atgarsius bus galima pažinti iš arčiau gegužės 4 dieną atėjus į Klaipėdos koncertų salėje vyksiantį koncertą „Ugningoji čakona“.

Mecosopranai Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė susivienijo į „Duo Barocco“ 2010 metų pradžioje.

Jo metu pasirodys senosios muzikos entuziastai – vokalisčių duetas „Duo Barocco“, instrumentinis ansamblis, kuriame groja Rima Švėgždaitė (barokinis smuikas), Ieva Baublytė (išilginės fleitos, arfa), Roma Jaraminaitė (barokinė violončelė), Vilimas Norkūnas (klavesinas) ir Adas Gecevičius (perkusija), bei istorinių šokių trupė „Festa Cortese“.

Mecosopranai Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė susivienijo į „Duo Barocco“ 2010 metų pradžioje, siekdamos dalintis su klausytojais savo meile senajai vokalinei muzikai, supažindinti juos su Lietuvoje retai atliekamais baroko kūriniais.

„Duo Barocco“ yra vienas iš nedaugelio Lietuvos ansamblių, kurie specializuojasi senosios muzikos srityje. Dainininkės stažavosi senosios muzikos ir šokio akademijose Čekijoje ir Prancūzijoje, Vilniuje vykusiuose meistriškumo kursuose su kviestiniais dėstytojais iš Prancūzijos, Italijos ir Argentinos. „Duo Barocco“ dažnai koncertuoja su Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansambliu „Musica Humana“, yra dainavęs su choru „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo orkestru, Valstybiniu Baltarusijos kameriniu orkestru, diriguojant maestro Sauliui Sondeckiui ir kitais.

Kamerinės muzikos programas dainininkės yra pristačiusios ne tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje bei Šveicarijoje. Nemaža dalis „Duo Barocco“ atliekamų kūrinių Lietuvoje skamba pirmą kartą. Dainininkės domisi baroko retorika, gestų kalba, šokiu, daile, savo koncertines programas papildo edukaciniais pasakojimais, teatralizuotais elementais ir vaizdo projekcijomis.

Čakona – tai greitas, aktyvių perkusijos garsų lydimas ispanų šokis, kilęs iš Lotynų Amerikos, kuriam būdinga ritminga, pasikartojanti boso linija ir varijuojanti melodija. Čakona tapo ypač populiariu Europos muzikos žanru baroko epochoje, kai čakonos boso pagrindu buvo kuriami šokiai, instrumentinės kompozicijos, dainos ir giesmės. Solistai čia galėjo atskleisti savo improvizacijos talentą, panašiai kaip šiuolaikinėse džiazinėse kompozicijose, pademonstruoti atlikimo virtuoziškumą.

Koncerte „Ugningoji čakona“ skirtingų instrumentų tembrais, perkusijos ritmais ir improvizacijomis išpuošti baroko epochos kūriniai kvies šokti ir linksmintis, o paprastos, dainingos melodijos primins apie profesionalios muzikos sąsajas su liaudies kūryba.

Koncerte skambės XVII ir XVIII amžiaus muzika, parašyta ispanų ir italų kompozitorių Claudio Monteverdi, Gulio Caccini, Giovanni G. Kapsbergero, Andrea Falconieri, Mateo Romero, Antonio Solero, Juano Araneso ir kitų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This