Klaipėdiečių idėja rungiasi dėl kelionės į Honkongo hakatoną

Verslas

Klaipėdiečiai Liucijus Urmonas ir Kęstutis Januškevičius, sumanę sukurti unikalią tarptautinę programinės įrangos vystymo ir rinkos platformą, pavadintą codum, varžosi dėl galimybės žengti pirmuosius žingsnius Honkonge vyksiančiame tarptautiniame hakatone „EOSHackathon”.

Padėti jiems tai pasiekti gali kiekvienas, nes organizatoriai yra surengę balsavimą, kurio metu daugiausiai palaikymo sulaukusių penkių idėjų autoriams bus padovanota kelionė į Kiniją, kuri leis dalyvauti šiame renginyje.

Liucijus Urmonas (kairėje) ir Kęstutis Januškevičius.

„Dažnai abejojama, kad vienas žmogus ar nedidelė bendraminčių grupelė gali padaryti įtakos pasaulinėms rinkoms ir ten nusistovėjusioms tvarkoms. Tačiau mes tikime, kad galime plačiai atverti vartus IT pasaulyje programinės įrangos vystytojams bei jų klientams”, – sako L. Urmonas.

Jis su kolega K. Januškevčiumi sumanė sukurti codum – „blockchain“ technologija paremtą IT kodų rinką ir į komandą pasikvietė dar keletą bendraminčių.

Codum tikslas yra sutelkti IT rinkos dalyvius į decentralizuotu būdu veikiančią autonominę bendruomenę ir suteikti IT sektoriui pasaulyje kokybinį šuolį. Kaip tai veiks? Codum suteiks galimybę kiekvieno autoriaus sukurtą kodą padaryti randamu ir licencijuojamu – nuolat jį parduoti, o pageidaujantiems – įsigyti. Šiuo metu galima rasti tik atvirą koda ir jį naudoti pagal licencijoje numatytas sąlygas. Dabar vystoma neatviro kodo programinė įranga negali niekaip būti randama. Tai tas pats, jei norėtum rasti konkrečią knygą bibliotekoje, kai net nežinai, ne tik, ar tokia knyga iš viso egzistuoja, bet ir kur yra pati biblioteka yra, nors ir tikrai nutuoki, kad tokių knygų autorių yra šimtai, o pačių knygų dar daugiau”, – aiškina K. Januškevičius.

Anot pašnekovų, tokia platforma ne tik palengvins sutarčių sudarymą tarp vystytojo ir kliento, bet ir leis objektyviai vertinti programuotojo darbo kokybę, išspręs kodo saugojimo ir saugumo klausimus. Be to, bus taupomas laikas ir visi kiti resursai, nes tūkstančiams programuotojų skirtingose pasaulio vietose nebereikės dirbti to paties darbo – rašyti tą pačią funkciją atliekančio kodo. Programinės įrangos savininkai galės čia licencijuoti ir pilnas programines įrangas.

„Nors codum tarsi konkuruoja su Github.com, Git.market ar Bitbucket.org, visi šie projektai paremti centralizuotomis sistemomis. Ir šios sistemos gauna didžiausią naudą, vartotojams už atlygį suteikdamos galimybę naudotis jų teikiamomis paslaugomis. Codum gyvuos decentralizuotos autonominės bendruomenės pagrindu. Ši bendruomenė ir bus pagrindinis naudos gavėjas”, – pasakojo L. Urmonas.

Per ateinančius metus projektui vystyti planuojama surinkti apie 50 mln. eurų kapitalo iš būsimos bendruomenės narių, sistemos naudotojų bei remėjų. Bendruomenės nariai mainais už piniginį įnašą gaus virtualių žetonų, kuriuos galės naudoti codum vidinėje ekonomikoje keliant sukurtą kodą ar programinę įrangą. Virtualių žetonų savininkai taip pat turės galimybę nukreipti juosį infrastruktūrą ir tokiu būdu prisidėti prie codum sistemoje kuriamų projektų
atsiradimo.

„Rankos jau labai niežti sėsti prie darbų, tačiau konkurso sąlygos neleidžia dalyviams pradėti programuoti neprasidėjus „OSHackathon”. Tad codum projektas dalyvauja „EOSHackathon” bendruomenės inicjuotame balsavime – penkių daugiausiai balsų sulaukusių projektų autoriai bus apdovanoti kelione į Hong Kongą, kur vyks šis hakatonas„, – sakė L. Urmonas.

Prisidėti prie šio projekto pergalės galima po šiuo video paspaudus mygtuką „patinka”

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Verslas

„Portathon“ telkia pajėgas inovacijų šturmui

Spalio 6-8 dienomis Klaipėdoje vyks jau penktasis tarptautinis hakatonas „Portathon“ – pažangių technologinių sprendimų ir būsimų jūrinių startuolių „kalvė“. Pagrindiniai ...
2023-07-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Bergždžios Kinijos iniciatyvos Ukrainos kare

Nuo pat 2022-2023 m. sandūros globalios politikos kuluaruose buvo kalbama, esą Kinija rengiasi pateikti kažkokį išskirtinį, o gal net iš ...
2023-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This