Nauja vaikų globos namų paslauga: „Palik mums savaitei išpuikusią atžalą”

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas
2018-05-10

Komentarų: 1

Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui veiklos ataskaitas už 2017 m. pristatė socialinės rūpybos srities biudžetinių įstaigų vadovai.

Posėdyje dalyvavę Klaipėdos miesto socialinės paramos centro, Neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“, Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro, Klaipėdos socialinių paslaugų centro „Danė“, Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ ir „Smiltelė“, Klaipėdos miesto nakvynės namų bei Klaipėdos miesto globos namų vadovai pasidžiaugė, kad praėjusiais metais augo darbuotojų atlyginimai (10-20, kai kuriose įstaigose net 30 proc.), bet daugelis susidūrė su sunkumais išlaikant specialistus ir surandant naujus. Dalies įstaigų vadovai kaip problemą įvardino didelį darbo krūvį ir poreikį turėti daugiau darbuotojų.

Stipriai geresni Klaipėdos rajono savivaldybės veiklos rezultatai, matyt, iš dalies sąlygoti dvigubai didesne 600 EUR per mėn. paskata laikinam globėjui, Klaipėdos Šeimos gerovės centro funkcionierių neįtikina. Jų atstovai laikosi pozicijos, kad globėjo statuso siekiantis asmuo pats privalo pasirūpinti finansais arba kitaip, pinigai neturi būti paskata siekiant vaiko globos. Pixabay nuotr.

Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ atstovė pasidžiaugė, kad jau turi 3 bendruomeninius butus, kuriuose gyvena po 8 iš dabar naudojamų patalpų išsikėlusių globojamų nepilnamečių vaikų.

Šią savaitę bus publikuojami skelbimai apie dar 2 perkamus butus, lėšos bus skiriamos iš socialinės atskirties mažinimo programos biudžeto. Būsto įsigijimui bendruomeniniams vaikų globos namams skirta 350 000 EUR (2 būsto vnt.), kiekvienas būstas – už 175 000 EUR. Įvykdžius naujų patalpų įsigijimo planą, iki 2019 m. vaikų globos namai „Rytas“ turės 7 bendruomeninius butus ir 5 dviejų kambarių butus „laikino globos etapo apgyvendinimui”. Tikras NT rinkos variklis.

Panašu, kad į bendruomenių siūlymus skirti globėjams bent dalį iš dabar vieno savivaldos globojamo vaiko išlaikymui per mėnesį skirtų 1160 EUR nebuvo įsiklausyta.

Buvo apsiribota laikino globėjo statusą turinčiam asmeniui skirti 300 EUR, bet iš planuotų surasti 20 tokio statuso siekiančių asmenų, pavyko rasti tik… 1 žmogų. Sako, kandidatų buvo 9, bet vertinimo etapą praėjo, deja, tik vienas.

Klaipėdos rajono savivaldybės stipriai geresni šios veiklos rezultatai, matyt, iš dalies sąlygoti dvigubai didesne 600 EUR per mėn. paskata laikinam globėjui, Klaipėdos Šeimos gerovės centro funkcionierių neįtikino, jų atstovai ir posėdyje laikėsi pozicijos, kad globėjo statuso siekiantis asmuo pats privalo pasirūpinti finansais arba kitaip, pinigai neturi būti paskata siekiant vaiko globos.

Suprask, jei nori prisiimti atsakomybę globoti vaiką, turi būti geras ir linkęs padėti, bet šiukštu ne praktiškas ir planuojantis.

Rekvizitai.vz.lt duomenimis, per pastaruosius 5 metus darbuotojų skaičius trijuose miestiečių išlaikomuose globos namuose nesumažėjo, kaip tikėtumėmės, o padidėjo 27 proc. – nuo 132 iki 169. Vaikų skaičius per pastaruosius metus vaikų globos namuose mažėjo ir vienam vaikui dabar tenka 1,3 jį prižiūrinčio suaugusiojo etato.

Pasidalinau vienu pasiūlymu susirinkusiems.

PROBLEMA Nr. 1: Panašu, kad turime žemą susidomėjimą globėjo statusu.

PROBLEMA Nr. 2: Tėvai, nutarus nebenaudoti jiems įprastų griežtesnių vaikų auklėjimo priemonių, susiduria su sunkumais auklėjant savo atžalas. Pasigirsta istorijų apie vaikus, kviečiančius savo tėvams policiją, kuri privalo ginti jų pažeidžiamas teises. Dažnai tokiais „teisių ribojimais” laikomi žaidimo kompiuteriu, naudojimosi išmaniuoju telefonu laiko ribojimas ar griežtesnis žodis skatinant paruošti pamokas.

SPRENDIMAS: Susivienyti globos namų administracijoms ir sukurti galimybę tėvams ir tam neprieštaraujantiems jų vaikams apsilankyti globos namuose ir likti ten 1, 3 ar net 5 paroms.

Tam reikia paruošti sutartį, numatančią abiejų pusių atsakomybes ir pareigas, rasti draudimo bendrovę, apdrausiančią nepatenkintą savo tėvais vaiką, ir nustatyti kainas už tokios paslaugos teikimą.

NAUDA:

1. Globos namai, išleidę į viešumą reklaminę tokios paslaugos kampaniją, pritrauks didelį susidomėjusių tėvų ir žiniasklaidos priemonių dėmesį. Tai būtų puiki proga pristatyti susidomėjusiai visuomenei globos galimybę ir taip neabejotinai pritraukti daugiau globėjų;

2. Globos namai, pavyzdžiui „Rytas”, kuris turi daug laisvų lovų, nes daug auklėtinių perkėlė į naujai nupirktus butus, gaus į biudžetą papildomų pajamų iš tėvų, mokančių už naują paslaugą;

3. Darnesnės klaipėdiečių šeimos dėl po pasisvečiavimo „Ryte” suvokusių savo tėvų ir buities nuostabumą vaikučių palankesnio požiūrio.

Daugiau ar mažiau garsus pasipiktinimo ir nepritarimo murmesys iš susirinkusiųjų pusės leido suprasti, kad idėja nepasirodė gera. Girdėjosi abejonės dėl vaikų teisių apsaugos tarnybos požiūrio, galimos psichologinės traumos vaikams ir ką reikės daryti, jei vaikas nebenorės grįžti po tokios ekskursijos namo… O ką manote Jūs?

 

1 Comment

  1. virginija

    Su Klaipėdoje veikiančia socialinės rūpybos sistema yra blogai. Kontrolė priklauso miesto tarybos nariams. Jei išklausius ataskaitos, nebus imtasi priemonių stabdyti socialinės rūpybos naikinimą, tai prastai ir su miesto taryba.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dviratininkų nesudomino atnaujinamo dviračių tako pristatymas

„Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie Klaipėdos miesto savivaldybės planus sutvarkyti ties Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku vedantį nesaugų dviračių ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Mestillos" plėtros pristatyme - daugiau klausimų nei atsakymų

„Kiek dalyvauju jūsų pristatymuose, tai niekada iki galo išsamiai negalite atsakyti į klausimus, tai gal galit nors kartą pasiruošti, pasikviesti ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This