Palangoje – „Inscenizuoti paveikslai“

Regionas

Gegužės 13–25 d. Antano Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) veiks paroda „Inscenizuoti paveikslai“.

Sekmadienį, 13 d., 14 val. parodos erdvėje muziejaus lankytojai bus pakviesti neformaliai pabendrauti su „Inscenizuotų paveikslų“ bendraautoriais Gintautu Trimaku ir Lilija Puipiene.

Anot muziejaus pranešimo, parodoje visas dėmesys skiriamas Audriaus Puipos darbų ciklui „Inscenizuoti paveikslai“, sukurtam bendradarbiaujant su Gintautu Trimaku.

„Neretai šios fotografijos parodomos kaip paralelinė menininė veikla, žaidimas, citavimas, persikūnijimas. O šiuo atveju tai ir tampa parodos ašimi – fikcijos ir realybės susipynimas bei vizualinės kultūros permąstymas ir įasmeninimas vietos kontekste, užpildant visą parodos erdvę karnavališkais įvairių kartų menininkų persikūnijimais”, – rašoma pranešime.

„Piešiniuose, akvarelėse ir litografijose plėtojęs sudėtingus vaizdo ir žodžio pasakojimus su gausybe tikroviškų detalių, Puipa gerai suvokė dailės ir fotografijos giminystę. Menininką domino ne tik savita realistinė dailės kalba, bet ir jos referencija, akivaizdžios nuorodos į regimą apčiuopiamą tikrovę, taip pat – galimybė tą tikrovę (at)kurti, įkūnyti ir atgaivinti nutapytą iliuziją. „Gyvieji paveikslai“ (pranc. tableau vivant), imituojantys žinomus dailės kūrinius, nuo XVIII a. pabaigos buvo visoje Europoje paplitusi salonų pramoga. Jie susiejo kilnią lavinimo užduotį su karnavalo nepadorumu, fetišistine erotika. Išmonė, reprezentacija ir tikrovė čia pasidarė nebeatskiriamos ir tarsi pateisino viena kitą“, – apie darbų „Inscenizuoti paveikslai“ ciklą rašo menotyrininkė dr. Erika Grigoravičienė.

Parodoje be matytų ir dar nerodytų „Inscenizuotų paveikslų“ fotografijų bus parodyta ir dokumentinė vaizdo medžiaga iš inscenizacijų kūrimo. Video filmus parodai iš savo archyvo paskolino vienas iš šių akcijų dalyvių Vytenis Jankūnas.

Parodą A. Mončio namuose-muziejuje ir birželio mėnesį išleidžiamą šių kūrinių katalogą inicijuoja leidybinė platforma „NoRoutine Books“ bendradarbiaujant su Dailininkų sąjungos leidykla „Art Serija“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Antano Mončio namuose karštis slys paviršiais

Balandžio 21-ąją, penktadienį, Antano Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) be atidaromojo renginio bus atveriama Pamėnkalnio galerijos rengiama vizualaus ...
2023-04-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į ekskursijas po parodas Prano Domšaičio galerijoje

Kovo 23-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Prano Domšaičio galerija kviečia pasivaikščioti su gidu po Gintauto Trimako parodą „#atsakymas #spalva #slinktis“ (kuratorė ...
2023-03-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į ekskursijas po naujas ekspozicijas

Tarpušvenčiu Klaipėdos Prano Domšaičio galerija kviečia aplankyti tris naujas parodas: Česlovo Lukensko „Laikas medyje 2022 “, Gintauto Trimako „#atsakymas#spalva#slinktis” ir ...
2022-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This