Lietuvos kariniai laivai ieško minų

Uostas ir jūra

Baltijos jūroje, Estijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje iki gegužės 25 d.  vyksta bendros nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo pratybos „Open Spirit 2018“ (liet. „Atvira dvasia 2018“). Jose dalyvauja dvidešimties valstybių karo laivai ir apie 800 karo jūreivių, tarp jų – ir trys Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai: „Jotvingis“ (N42), kuris kartu yra ir Baltijos eskadrono (BALTRON) vadavietė, minų paieškos ir nukenksminimo laivai „Sūduvis“ (M52) ir „Skalvis“ (M53).

Karinių jūrų pajėgų nuotr.

Pagal sutarimą šių metų operaciją planuoja ir organizuoja Estijos karinės jūrų pajėgos.

Pasak Estijos karinių jūrų pajėgų vado komandoro Peeterio Ivasko (Preeter Ivask), pratybos apims didelę Estijos vandenų dalį nuo Sorve pusiasalio iki pat Talino.  Jose 20 karo laivų ieškos minų ir jas sunaikins.

Tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijos „Open Spirit 2018“ yra tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos drauge su tarptautiniais partneriais išvalyti šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo I ir II pasaulinių karų ir pokario laikotarpio likusių jūrinių minų bei kitų sprogstamųjų užtaisų. Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

Nuo 1997 m. Lietuvos vandenyse buvo vykdyta 13 didelio masto tarptautinių išminavimo operacijų, kurių metu buvo rastos ir nukenksmintos 166 jūrinės minos, taip pat kiti sprogstamieji užtaisai, išžvalgytas 1409 kv. jūrmylių jūros dugno plotas. Minėtų operacijų metu jūros dugne buvo aptikti 13 nuskendusių laivų ir dviejų lėktuvų liekanos.

Išminavimo operacijos atstovų teigimu, I ir II pasaulinių karų metais Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje buvo išdėstyti 15 jūrinių minų laukai su daugiau nei 1600 jūrinių minų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This