Apie absurdišką „Danės būsto” pasiūlymą gyventojams

Mums rašo

Noriu pasidalinti UAB „Danės būstas” pateiktu balsavimo biuleteniu ir ilgalaikiu darbų planu, kurį gyventojams pateikė svarstymui, įmesdami apklausos formą į pašto dėžutę.

Formos pirmame puslapyje nurodytas siūlomas sprendimas – pritarti ilgalaikiam darbų planui ir kaupiamosios įmokos tarifo apskaičiavimui. O antrame lape jau pateiktas ir pats planas.

Trumpai apibendrinant, plane siūloma kaupti lėšas fasado (suprask vieno) remontui. Ne renovacijai ar rekonstrukcijai, kas pagerintų fizines pastato savybes, šiluminę varžą ar panašiai, bet paprastajam remontui, kurio metu numatoma tiesiog atnaujinti apdailą.

Prie darbų aprašo nurodyta, jog bus atliekamas tinkavimas. Šie tinkavimo darbai numatyti 2050-aisiais ir turėtų kainuoti 90 000 eur.

Prieš pradedant remonto darbus, numatomas ir pastato fasado projekto rengimas, užtruksiantis 14 metų. Projektavimo darbai, kurie apibūdinti kaip pastato šilumos mazgo parengimas, įvertinti 10 000 Eur.

Kyla du paprasti klausimai – koks projektas turėtų būti, kad jam parengti prireiktų 14 metų ir kiek aktualūs bus projekto sprendiniai po tiek laiko?

Projektavimo ir statybos darbų mėnesinės kaupiamosios įmokos tarifas – 0,43 Eur/kv. m, tad gyvenant 60 kv. m ploto bute, mėnesio įmoka siektų beveik 25 eurus, o iki 2050-ųjų už vieno fasado tinkavimą dviejų kambarių butui tektų sumokėti 10 000 eurų.

Žmonėms, ypač dirbantiems sektoriuje susijusiame su projektų rengimu ir įgyvendinimu, šio UAB „Danės būstas” pasiūlymo absurdiškumas yra akivaizdus.

Projektavimo ir darbų kaina, terminai yra neadekvatūs, taip pat nesvarstoma galimybė teikti paraišką Klaipėdos miesto savivaldybei dėl dalinio tvarkybos darbų finansavimo, susijusio su saugomo kultūros paveldo objekto išsaugojimu.

Žvelgiant į siūlomą modernizavimo darbų laiką ir sąmatą, tokie projektai mažų mažiausia turėtų būti pristatyti gyventojams, kviečiant į diskusiją apie geriausią namo atnaujinimo sprendimą, paaiškinama ir pagrindžiama numatomų darbų apimtis, sąmata, terminai, atsakoma į iškilusius klausimus.

Deja, vertinant, jog šiuo metu renovacija ir modernizavimas yra itin madingi raktažodžiai, o nemažą senamiesčio gyventojų dalį sudaro pagyvenę žmonės – painios frazės ir išryškinta sąlyginė, o ne galutinė mėnesio įmoka ir siūlymas pasirašyti įsipareigojimą trisdešimčiai metų yra tiesiog ciniškas aferizmas.

Gerda Antanaitytė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Po studijų Vilniuje ir užsienyje perspektyvūs architektai pasirinko Klaipėdą

Patirtį didžiuosiuose užsienio miestuose kaupę architektai Gerda Antanaitytė ir Andrius Laurinaitis savo namais pasirinko Klaipėdą. Šiame mieste architektų duetas kartu ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Jau žinoma, kas statys Naujosios perkėlos administracinį pastatą

Valstybės valdoma AB „Smiltynės perkėla” pagaliau turi rangovą, kuris rekonstruos senąjį Naujosios perkėlos administracinį pastatą. „Taip, konkursas yra pasibaigęs, vokai ...
2023-07-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Pagaliau imsis statybų Naujojoje perkėloje

Valstybės valdoma AB „Smiltynės perkėla” paskelbė, kad ieško statybininkų Naujosios perkėlos keleivių stočiai rekonstruoti. Rekonstrukciją norima baigti per 400 dienų, ...
2023-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This