Pasaulinei orientavimosi dienai artėjant

Sportas

Orientavimosi sporto klubo „O! Klaipėda“ vadovas Justinas Liubinskas sako, kad orientacininkų didžiausias kompleksas yra tas, jog jų sportas nėra labai įdomus žiūrovams.

„Mes ilgus metus gėdijamės ir kuklinamės, kad mūsų sportas nėra toks, kaip krepšinis ar futbolas, kurį stebint stadione ar per televizorių yra kur akis paganyti, tai yra gera pramoga. Nors ilgą laiką orientavimosi sportas siekia tapti olimpine šaka, tačiau viskas jau daugelį metų yra įstrigę pažadų jūroj“, – sako Justinas.

Nepaisant to, jis yra nusiteikęs optimistiškai ir žino, kad orientavimosi sporto ateitis yra šviesi.

„Techninės galimybės dabar leidžia internetu gyvai transliuoti Pasaulio ir Europos čempionatus iš atokiausių vietovių. Įdomu tai, kad svarbiausioms varžyboms organizatoriai miške išskleidžia iki 50 km laidų, pastato atskirus bokštelius interneto ryšiui ir GPS signalui. Galime stebėti gyvai, kaip geriausi pasaulio orientacininkai įveikinėja sudėtingas trasas kalnuose, krūmynuose, pelkėse, pamatyti, kada jie pradeda daryti klaidas, dar jiems patiems to nesuvokus”, – pasakoja šios sporto šakos entuziastas.

Kartu Justinas pripažįsta, kad šis sportas pirmiausia yra skirtas patiems dalyviams, o ne žiūrovams.

Justinas pateikią pavyzdį – didžiausiose orientavimosi sporto varžybose Skandinavijoje susirenka po 15 -20 000 dalyvių.

Orientacininkų Meka – Jukola

Justinas juokauja, kad kaip kiekvienas musulmonas privalo apsilankyti jų šventame mieste Mekoje, taip ir orientacininkas turi bent kartą sustartuoti Jukola varžybose Suomijoj, kuriose startuojama septynių etapų estafetėse nakties metu.

Justinas pats ten startavo jau tris kartus ir ketina dar ne sykį ten sudalyvauti.

„Fantastiškas jausmas bėgti trečią valandą nakties miške kažkur Suomijoj kartu su būriu bendraminčių, ir nors iš šono atrodo – keistuoliai, tačiau mes visi žinome, dėl ko čia esame ir ką čia tiksliai veikiame, netgi kur trijų metrų tikslumu randamės”, – pasakoja jis.

Justinas orientavimosi sportu susidomėjo dar trečioje klasėje ir šia sporto šaką propaguoja jau 25-erius metus.

„Šiame sporte galima tobulėti visą gyvenimą. Orientavimosi sportas ypatingai svarbus mokyklinio amžiaus vaikams, kadangi tai intelektuali sporto šaka, kuri padeda lavinti mąstymą, greitų sprendimų priėmimą, moko analizuoti klaidas. Be to, tai ir gana nelengvas fizinis užsiėmimas, gerokai sudėtingesnis už paprastą bėgimą, kadangi orientacininkai bėga įvairiu gruntu, pelkėmis, kalnais, įveikinėja brūzgynus. Nepamenu kas, bet, atrodo, vienas žymus orientacininkas yra pavadinęs mūsų sporto šaką bėgimu, žaidžiant šachmatais. Išties, tai vienas skambiausių, bet tuo pačiu ir tiksliausių apibūdinimų. Kam šachmatai atrodo pernelyg mažai judrus fiziškai sportas, kviečiu išbandyti orientavimosi sportą”, – ragina Justinas.

Kilęs iš Šiaulių, Justinas ilgą laiką buvo Šiaulių klubo „Sakas” narys, o Klaipėdoj gyvendamas jau beveik dešimtmetį kartu su bendraminčiais įsteigė naują orientacininkų klubą „O! Klaipėda”.

Ieško antro trenerio

Iš pradžių klubo pagrindinė misija buvo mokyti vaikus orientuotis. Tačiau neilgai trukus šalia vaikų atsirado ir suaugusiųjų, kai kurių auklėtinių tėvai įsitraukė į šį sportą su ne ką mažesniu azartu nei jų vaikai. Dabar Justinas džiaugiasi gražia suburta bendruomene, kuri Klaipėdoj organizuoja įvairias orientavimosi sporto varžybas ir kitus renginius.

J. Liubinskas taip pat eina ir viceprezidento pareigas Lietuvos orientavimosi sporto federacijoje, tad rūpintis tenka ir šios sporto šakos gerove visos šalies mastu.

Klube kol kas darbuojasi vienintelis orientavimosi sporto treneris Ričardas Tėvelis, kuris per daugelį metų Klaipėdoj išugdė didelį būrį orientavimosi entuziastų. Kai kurie jų, jau suaugę, grįžta vėl į mišką bėgioti ir atsiveda savo vaikus.

„Šiuo metu jau ieškom antro trenerio, nes Klaipėda-  nemažas miestas ir jau su vienu beveik nebeišsitenkam”, – sako  J. Liubinskas.

Kitą savaitę visame pasaulyje vyks prieš kelis metus gimusios idėjos „Pasaulinės orientavimosi dienos” renginiai.

„Mūsų klubas trečiadienį ir ketvirtadienį visus, ypatingai mokyklinio amžiaus vaikus, pakvies išbandyti ir susipažinti su orientavimosi sportu Klaipėdoje, Nidoje ir Palangoje. Užsimojom nemažai ir nors pagrindinis deklaruojamas tikslas – pasiekti rekordą, kad kuo daugiau žmonių visame pasaulyje vieną dieną įveiktų orientavimosi trasą, norime ir „šalutinio efekto“ – kuo daugiau vaikų supažindinti su šiuo įdomiu sportu”,- sako Justinas.

Jo teigimu, Pasaulinė orientavimosi diena yra įdomus renginys, kadangi galima pajusti bendrumą su šio sporto mėgėjais visame pasaulyje. Kai kur organizatoriai vykdo labai rimtas varžybas, kitur viso labo vyksta paprastos treniruotės, kur kontroliniai punktai pažymėti popieriaus skiautėmis. Vyksta ir virtualus orientavimasis kompiuterinių žaidimų pagalba. Pernai Justiną nustebino faktas, kad orientavimasis vieną dieną vyko visuose pasaulio žemynuose, mat atsirado australas entuziastas, dirbantis mokslinėj stotyje Antarktidoj ir savo kolegoms taip pat suruošė orientavimosi trasą bazės teritorijoje, pasinaudodamas paprastu teritorijos planu.

Daugiau apie Pasaulinę orientavimosi dieną, kurią „O! Klaipėda” klubas rengiasi paminėti gegužės 23- 24 dienomis, rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Politika, Svarbu

Antrajame Klaipėdos mero rinkimų ture susirungs A. Vaitkus ir A. Petrošius

Naktį į pirmadienį paaiškėjo, kad Klaipėdoje rinkimų siurprizu tapo partija „Laisvė ir teisingumas“ ir jos lyderis Remigijus Žemaitaitis, vos nepatekęs ...
2023-03-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Kompensacijos už privačius darželius: po daugiau nei dviejų valandų diskusijų - nulinis rezultatas

Ilgose diskusijose paskendusi Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį taip ir nesugebėjo susitarti, kaip reikėtų keisti kompensacijų už privačius darželius skyrimo tvarką. ...
2022-11-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This