Klaipėdiečiai varžybose išbandė naują pneumobilį

Transportas

Klaipėdos universiteto (KU) Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto „Lithuanian Spirit“ komanda dalyvavo tarptautinėse Vengrijoje, Egerio mieste, vykusiose „International Aventics Pneumobile Competition“ varžybose.

Trečią kartą jose besivaržiusi KU komanda vis dar yra vienintelė Lietuvos atstovė šiame pneumobilių renginyje.

KU komandą sudarė Jūros tyrimų instituto mokslininkas ir Inžinerijos katedros dėstytojas dr. Pranas Mažeika ir mechanikos inžinerijos ketvirto kurso studentai Justinas Jonauskis, Modestas Balčaitis, Karolis Bagdonas bei elektros inžinerijos ketvirto kurso studentė, komandos kapitonė Brigita Bogužaitė.

Praėjusiais metais varžybose KU komanda su „American Chopper“ stiliaus pneumobiliu užėmė 4-ą vietą („Long distance“ rungtyje). Šiais metais, pasikeitus saugumo reikalavimams, KU su praėjusių metų pneumobiliu nebegalėjo dalyvauti.

„Naujam pneumobiliui sukurti buvo skirti trys mėnesiai, todėl turėjome du pasirinkimus: arba atsisakyti dalyvauti varžybose, arba sukurti naują. Pasirinkome antrą variantą“, – KU pranešime cituojamas P. Mažeika.

Su naujuoju, „žaibiškai“ pagamintu pneumobiliu KU komanda pagerino asmeninius rekordus dviejose rungtyse, tačiau to nepakako, kad užliptų ant nugalėtojų pakylos.

Varžybų metu nutrūkusios grandinės ir iškilusios kitos nedidelės techninės kliūtys nesutrukdė komandai sėkmingai įveikti visų rungčių: toliausiai nuvažiuoto atstumo, slalomo, „drago“ rungtyse komanda užėmė 7-ąsias vietas.

„Lyginant praėjusių ir šių metų visų rungčių rezultatus, šiais metais mes pasirodėme geriau. Važiavome ne visu pajėgumu ir negalutinai ištestuotu naujai sukurtu pneumobiliu, mat trijų mėnesių nepakanka pagaminti ir pilnai ištestuoti. Tad, mano nuomone pasirodėme tikrai gerai – iš 36-ių varžybose dalyvavusių komandų užėmėme 7 vietą. Kasmet atvažiuoja vis geresnės komandos. Lygiuosimės į geriausiuosius, darysime tai, ką galime: testuosime, gerinsime, eksperimentuosime, kad kitais metais būtų dar geriau“, – sakė P. Mažeika.

Jis akcentavo, kad šis pneumobilio projektas studentams suteikia neįkainojamos praktinės patirties.

„Studentai patys galvoja, kaip turėtų atrodyti penumobilis, atlieka skaičiavimus, projektuoja, mokosi tekinimo, frezavimo darbų, testuoja, važiuoja į varžybas, pamato savo klaidas ir mokosi iš jų. Tai neįkainojama inžinerinė praktika“, – sakė P. Mažeika.

Pasak mokslininko, studentų įgyta praktinė darbo su pneumatika patirtis jiems praverčia ateityje, įsidarbinus inžinieriais į gamyklas, kur dauguma automatizuotų linijų ir įrangos dirba suslėgtu oru.

Komandos kapitonės B. Bogužaitės nuomone, varžybos yra puiki proga studentams išmokti kūrybingai mąstyti, mokytis spręsti iškilusias technines problemas.

„Pačių varžybų metu smagu stebėti kitų studentų sėkmes ir nesėkmes, įvertinti jų sukurtų pneumobilių pliusus ir minusus, „pasigauti“ naujų idėjų, atrasti kai kurių problemų sprendimo variantų”, – sakė mergina.

Šio pneumobilio projektą rėmė generalinis rėmėjas „Techvitas“, prisidėjo ir bendrovės „Fortum“, „Stelmita“, „Edelmeta“, „Dviračių centras“ ir „Olympa“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This