Pirkome poilsį, o gavome parkingą su veidrodiniu stogu

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Muzikos centro (Senamiesčio) seniūnaitis
2018-05-24

Komentarų: 1

Įsivaizduokite, kad Jūsų namas nusprendė įrengti vaikų žaidimo aikštelę. Na, kad vaikams būtų kur žaisti ir Jums kur patogiai atsisėsti ir tuo pasigėrėti.

Pasitarėte su kaimynais, nustatėte skiriamos sumos dydį ir sudarėte sutartį su namų valdomis. Namų valdos virė virė tą sutartis-projektas-rangovo parinkimas-sutartis sriubą ir po metų įmetė į pašto dėžutę skrajutę, kad pagaliau. Pagaliau stovės vaikų žaidimo aikštelė. Ir ne šiaip aikštelė, o su požeminiu garažu po ja. Tiesa, kainuos visa tai dvigubai daugiau nei planavote skirti.

Sakote, Jums garažas nereikalinga? Žilvinas, šalia įsikūrusio kiosko savininkas, sako, man reikalingas. Ir jis nieko prieš, jei savo dviratį jo garaže statytumėte. Ką jie ten namų valdose rūko, pagalvosite, jei galvoja, kad pasirašysite tokią sutartį?

Panaši istorija miestiečiams nutiko su noru sutvarkyti Klaipėdos Atgimimo aikštę.

2014 metais buvo rengiama Klaipėdos miesto Atgimimo aikštės raidos galimybių studija. Vadovaujantis gerąja vakarų valstybių praktika į diskusijas dėl miestiečiams patogaus ir funkcionalaus sprendimo radimo proceso buvo įtraukta Klaipėdos miesto bendruomenė.

2014 – 2015 metais apie 80 miesto gyventojų kartu su Architektų sąjungos nariais bei Architektūros ir urbanistikos ekspertais dalyvavo 6 organizuotose diskusijose ir aptarinėjo siūlomus variantus. Savo nuomonę renkantis tarp keturių finalinių vizijų pateikė 510 asmenų, balsų dauguma (366 asmenys, 71,8 proc.) pasirinktas variantas, kuris numatė šiuos esminius elementus:

  • Žaliąją erdvę (medeliai, gėlynai ir pan.);
  • Mažosios architektūros elementus, įskaitant aikštės akcentus, ryškias detales;
  • Palikti vietos renginiams;
  • Numatyti vietas šeimoms su vaikais, jaunimui;
  • Apsaugoti teritoriją nuo nepalankių oro sąlygų ir įrengti tinkamą apšvietimą.

Remiantis bendruomenės kartu su profesionalais pareikšta valia, savivaldybė pristatė savo apsisprendimą tvarkyti tik aikštės viršų, nestatyti požeminės automobilių aikštelės. Paviešintos to sprendimo priežastys:

  1. Jei būtų statoma požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, būtų sudėtinga vėliau įgyvendinti galiojančio detaliojo plano sprendinius, susijusius su daliniu aikštės užstatymu ateityje;
  2. Išanalizavus automobilių stovėjimo vietų poreikį prie Muzikinio teatro pastato, kuris bus rekonstruojamas, matyti, kad automobilių vietų pakaktų, jei būtų rekonstruojama Danės g. įrengiant papildomas automobilių stovėjimo vietas (savivaldybė įsitrauks Danės g. rekonstrukciją į savo planus);
  3. Požeminės automobilių aikštelės statybos procesas truktų ilgai: reikėtų surasti investuotoją, atlikti išsamius archeologinius tyrimus, šio objekto statyba ir išlaikymas miestui kainuotų labai brangiai.

Buvo pateiktas ir preliminarus biudžetas.

Visa ši informacija paviešinta Klaipėdos savivaldybės tinklapyje www.klaipeda.lt pdf faile “Atgimimo aikštės galimybių studija”, kuris pateiktas kaip susijęs dokumentas su šiuo metu investicinių projektų žemėlapyje 13 Nr. pažymėto Atgimimo aikštės sutvarkymo projektu.

Pastebiu, kad šiuo metu savivaldybės tinklapyje skelbiamas Atgimimo aikštės sutvarkymo projekto trumpas aprašas, numatantis po aikšte įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, neatitinka nei gyventojų pareikštos valios, nei savivaldybės Tarybos 2015 m. sprendimo, nei 2018 m. Tarybos patvirtintame Klaipėdos miesto savivaldybės 2018-2020 m. strateginio veiklos plane pateikto projekto aprašo, kuriame nėra nei žodžio apie požeminę aikštelę.

Galiausiai, siekis įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę po Atgimimo aikšte nesuderinamas ir su 2018 m. patvirtintomis Darnaus judumo strategijos nuostatomis, kuriomis siekiama užtikrinti patogų gyventojų judėjimą miesto centre pėsčiomis, visuomeniniu transportu bei asmeninėmis bemotorėmis priemonėmis ir apsunkinti naudojimosi automobiliais sąlygas.

Ieškant savivaldybėje žinančių, kas pateikė konkurso sąlygas Atgimimo aikštės sutvarkymo projekto rengimui, pagal kurias reikalavimuose atsirado parkingas, tokių kol kas neatsirado.

Projekto rengimo konkurso laimėtoja UAB „Cloud architektai“ jau piešia miestui 3,3 mln. EUR kainuosiančio daikto eskizą, pagal kurį statyti ruošiasi PST – Panevėžio statybos trestas. Čia tas pats, kuris Vilniuje valdovų rūmus už kelis kart brangiau, nei planavo, pastatė.

Kažkas galėtų pasakyti, kad tokio plano chuligano realizavimu suinteresuotas verslas. Pasak jų, kol kas neatidaryto viešbučio „Viktorija” akcininkui Arūnui Tumai (Kamineros grupė) labai rūpi jo pašonėje už piliečių lėšas įrengta automobilių aikštelė, be kurios viešbutis nei potencialiems investuotojams neįdomus, nei viešbučio lygį atspindinčių žvaigždučių dalintojai pakankamo jų kiekio nesuteiks.

Mėnulis, kibiras ar dangaus veidrodis, kaip rinkodaristų patarti viešoje erdvėje antžeminį objektą vadina projekto pristatytojai, skonio reikalas – yra kam patinka.

Bet ką reikia rūkyti, kad apklausus visuomenę ir patvirtinus jos valią balsavimu, po metų vis tiek tyliai bandyti stumti parkingo statybas už daugiau nei dvigubai brangiau?

 

1 Comment

  1. Petras

    Paklauskite tarnybų ką mano kai pasiūlo vieną, laimi o daro kita. už tokius barbelius bauda ir sutarties nutraukimas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This