Išvarymą į biržą lydi didesnė kaina

Miestas, Svarbu

Pirmasis centralizuotai uostamiesčiui šilumą tiekiančios AB „Klaipėdos energija” apsipirkimas BALTPOOL administruojamoje elektroninėje šilumos aukciono sistemoje (EŠAS) baigėsi didesne galutine kaina vartotojams.

Tiesa, daryti išvadas, ar tai jau yra tokio teisės aktais įteisinto prievartinio apsipirkimo pasekmė, dar ankstoka, nes beveik visą birželį dėl remonto nedirbs didžiausias nepriklausomas uostamiesčio šilumos gamintojas „Fortum Klaipėda”.

Palmiros Mart nuotr.

Už šilumą, kuri bus suvartota gyvatukams ir karštam vandeniui, birželį Klaipėdoje teks mokėti 3 proc. daugiau nei gegužę – atitinkamai 4,09 ir 3,97 ct/kWh. Lyginant su praėjusių metų birželiu (4,05 ct/kWh) šiluma bus beveik procentu brangesnė.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas tokį kainos pokytį aiškina būtent sumažėjusia konkurencija dėl „Fortum Klaipėda” remonto, nes biokuro ir dujų kainos išliko tokiame pat lygyje.

Nuo šiol „Klaipėdos energija” kaip ir kiti centralizuotos šilumos tiekėjai iš nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) ją turi supirkti per BALTPOOL administruojamą EŠAS. Dėl tokių pasikeitimų nuo šiol viešai nebeskelbiama informacija nei apie NŠG parduodamos šilumos kainas, nei apie superkamus jos kiekius.

Jau pasirodžius šiai publikacijai „Klaipėdos energija” savo pranešime detalizavo ir NŠG kainas.

Perkamos šilumos kainų pokytis
birželis gegužė Pokytis
Absl. %
Vidutinė pirktos šilumos kaina,  ct/kWh 1,27 0,99 0,28 28,3
AB ,,Home group“ 0,99
UAB ,,Pramonės energija“ 2,23
AB ,,Klaipėdos baldai“ 0,69 0,65 0,04 6,2
UAB ,,Fortum Klaipėda“ 1,10 1,03 0,07 6,8
UAB ,,Miesto energija“ 0,89 0,96 -0,06 -6,8
AB ,,Klaipėdos mediena“ 0,84 0,78 0,06 7,7
AB ,,Klaipėdos energija“ 1,94 2,05 -0,11 -5,4

Pati BALTPOOL skelbia, kad „pirmasis aukcionas dėl birželio mėn. šilumos kiekių įsigijimo įvyko sklandžiai”. Aukciono metu šilumos tiekėjai pateikė 19 pirkimo pavedimų, o šilumos pardavėjai – 35. Vidutinė jų pardavimo kaina siekė 2,11 ct/kWh.

Energetikos ministerija prieš įtvirtinant tokią tvarką skelbė, kad tokie įstatymų pakeitimai „užtikrins skaidresnes šilumos gamybos bei supirkimo procedūras, prisidės didinant konkurenciją šilumos gamybos srityje bei vystant energijos taupymo paslaugų rinką”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This