Jūrų muziejuje – paroda apie Švedijos priimtą iššūkį

Kultūra

Ketvirtadienį, 14 val., Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo Jūros saloje atidaroma paroda „Priimame iššūkį. Švedija ir darnaus vystymosi darbotvarkė, 2030“.

Parodą pristato Švedijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Renginyje dalyvaus Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist bei Švedijos garbės konsulė Vaida Vaičaitienė.

Jungtinės Tautos (JT) nustatė septyniolika susijusių darnaus pasaulinių vystymosi tikslų iki 2030 metų. Teigiama, kad juos pasiekus tikslus išnyktų gilaus skurdo, nelygybės ir klimato kaitos grėsmė. Švedija siekia būti lydere, įgyvendindama darbotvarkę iki 2030 metų – ir šalies viduje, ir pasaulyje. Parodoje pristatomi pagrindiniai iššūkiai, kuriuos Švedija išsikėlė sau. Pirmiausia – bado pasaulyje sumažinimas. 34% Švedijos skiriamos viešosios paramos vystymuisi tenka tų šalių, kurioms reikia kovoti su alkiu, žemės ūkiui.

Kiti tikslai akcentuoja kokybišką išsilavinimą, švarų vandenį ir higieną, klimato kaitos poveikio sušvelninimą, deramą darbą ir ekonomikos augimą, nelygybės sumažinimą, atsakingas vartojimą ir gamybą, taiką, teisingumą, inovatyvios partnerystės programas, skurdo mažinimą, gerą sveikatą ir gerovę, lyčių lygybę, prieinamą ir švarią energiją, darnius miestus ir bendruomenės, gyvybė Žemėje.

Švedija, turinti ilgą pakrantę ir daugybę upių bei ežerų, į jūrų apsaugą žiūri rimtai. Vis tik dar liko nepasiektų tikslų, pavyzdžiui, apsaugoti 10% pakrantės ir jūrų teritorijų – šiuo metu saugoma tik 8,2 %.

Neišspręstos pavojingų medžiagų ir menkų žuvų atsargų problemos. 2017 metais Švedija, kartu su Fidžiu, inicijavo svarbią JT Vandenynų konferenciją. Švedija taip pat aktyviau dalyvauja kitose pasaulinėse vandenynų apsaugos programose. Be ES žuvininkystės reglamento vykdomos kitos iniciatyvos, siekiant riboti žvejybą Švedijos valdomose teritorijose. Teigiama, kad tokios priemonės gali veiksmingai padėti didinti žuvų atsargas, daryti teigiamą poveikį kitoms ekosistemų funkcijoms ir paslaugoms.

Reta šalis sunaudoja daugiau energijos vienam žmogui nei Švedija, bet, palyginti su kitomis šalimis, Švedijoje išmetama mažai anglies junginių. Iš atsinaujinančių šaltinių 54 % energijos gaunanti Švedija 2015 m. pagal šią dalį buvo pirma tarp ES valstybių. Nepaisant to, planuojama, kad jau 2040 metais elektra bus gaminama naudojant vien atsinaujinančius energijos šaltinius, o energinis efektyvumas iki 2020 metų turi išaugti 20% nuo 2008 metų lygio.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This