Prie Slengių karjero – nesutarimų židinys

Regionas, Svarbu

Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybės delegacija su meru Vaclovu Dačkausku ir administracijos direktoriumi Sigitu Karbausku priešaky vaikščiojo teorine Pavandenės gatve apie vieną iš Slengių karjerų ir gilinosi į vietinių gyventojų nesutarimus.

Vieni iš jų yra nepatenkinti, kad šalia rytinės karjero pusės esą yra ribojamas laisvas žmonių praėjimas, tačiau čia gyvenantieji ginasi tai darą ir patys baiminasi, kad valdžia palei karjerą planuoja nutiesti taką.

Namais apstatyta yra ir vakarinė, ir rytinė vieno iš Slengių karjero pusė. Konfliktas nerimsta prie rytinės. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tik pavadinimo keitimas?

Pasak apžiūroje dalyvavusio rajono Tarybos nario Raimondo Simonavičiaus, pastaroji buvo organizuota reaguojant į kai kurių gyventojų nuogąstavimus dėl planų pakeisti Pavandenės gatvės pavadinimą į Pavandenės taką.

Iliustracija iš maps.lt

„Tai tikrai nereiškia, kad čia bus tiesiamas naujas takas. Tai buvo tiesiog toks dalies bendruomenės siūlymas ir lingvistiškai parodyti, kad čia jau ir dabar yra takas, o ne gatvė, kad ja nepradėtų fūromis važinėti”, – sakė R. Simonavičius.

„Nesinori čia jokios naujos infrastruktūros – nei asfalto, nei žvyrkelių”, – sakė vienas iš slengiškių, nenorėjęs prisistatyti.

Kad tako „niekas čia 20 metų nedarys” sakė ir S. Karbauskis. Jam antrino ir meras.

Praeiti netrukdo?

Kitas iš apžiūros tikslų buvo įvertinti, ar pagrįsti dalies slengiškių skundai, kad prie rytinės šio karjero pusės gyvenantys kaimynai tvoromis, augalais ir kitokiais statiniais riboja praėjimą. Žinia, Saugomų teritorijų įstatymas numato, kad „pakrantėje 5 metrų atstumu nuo vandens telkinio kranto (esant vidutiniam vandens lygiui) negali būti tveriamos tvoros, kitais statiniais, įrenginiais ar įveisiamais želdiniais, medžių ir krūmų liekanomis kliudoma pakrante eiti asmenims”.

Savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyriaus vedėja Jolanta Tarvydė teigė, kad čia išties yra daug problemų – jos turimos schemos rodė, kad čia valstybinėje žemėje stovi net vienas šiltnamis. Pasak jos, atlaisvinti praėjimą prie telkinio yra žemėtvarkininkų kompetencija.

Anot minėtojo neprisistačiusio slengiškio, yra keletas atvejų, kur reikėtų padaryti šiek tiek patogesnį praėjimą, tačiau jo niekas esą netrukdo ir tereikia tik geranoriškumo tiek iš gyvenančiųjų, tiek iš praeivių. Vyras taip pat tikino, kad per 5-7 metų karjero krantas šioje vietoje namų link pasislinko iki 10 metrų.

Praėjus visa šia pakrante, kuri formaliai yra Pavandenės gatvės dalis, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aptiko keturias vietas, kuriose augalai ir viena nedidelė žema vielinė tvorelė šiek tiek trukdė praėjimą (žr. nuotraukas).

R. Simonavičiaus nuomone, šiam politikų ir specialistų vizitui buvo specialiai pasiruošta – kai kurie krūmai esą buvo išrauti (tokią „šviežio” galimo rovimo vietą matė ir žurnalistas), kai kurios tvoros – nukeltos, bet vėl lengvai gali būti pastatytos atgal.

„Patys, kaip bendruomenė, turėtumėte surasti sprendimus. Yra privatumo noras, bet reikia žinoti ir įstatymus, nepažeisti visuomeninio intereso”, – gyventojams sakė S. Karbauskas.

Meras savo ruožtu taip pat akcentavo, kad 5 metrų pločio praėjimas čia turi būti paliktas.

Penktadienį Klaipėdos rajono savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame informavo, jog sprendimo projektai „Dėl Slengių kaimo Pavandenės gatvės geografinių charakteristikų keitimo“ ir „Dėl Pavandenės tako pavadinimo suteikimo Slengių kaime“ buvo pateikti svarstyti rajono Tarybai, kuri gegužės 31 d. jiems pritarė.

Teigiama, kad dėl tokio sprendimo tik 6 gyventojams pasikeis adresai iš Pavandenės gatvės į Pavandenės taką. Gatvė, esanti tarp karjerų, išliks Pavandenės gatve, o aplink karjerą pakrante einanti gatvė taps Pavandenės taku. Eismas leidžiamas tik Pavandenės gatve.

„Taip pat nutarta dėl galimų valstybinės žemės užėmimo atvejų kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą”, – rašoma pranešime.

3 Comments

  1. Nemagdalietis

    Pavėmiau tris kartus skaitydamas šią užsakytą valdininkėlio rašliavą. Magaliete, ar kaip ten tamsta, kartu su jais ar iš jų kompanijos ?! Mat nėra galimybių prieiti, tamstai! Galvoj nėra kaip praeiti, ir kaip lėšas kuo skubiau įsisavinti!!! Eina, guli, maudosi – gyvenimas verda aplink karjerą. Problemas žulikai spręskite, kaimai dūsta nuo betvarkės!!!

    Reply
    • Rimas

      keista kad tik viena valstiečių partijos narė pakomentavo, jų susirinkime buvo daugiau. Šiaip meras ir administracijos direktoriai dar išvakarėse siūlė susirinkti prie karjero, tai nebuvo ekspromtu sugalvota susirinkimo su gyventojais metu. Jie žadėjo atidėti gatvės pavadinimo svarstymą kol nebus rasta kompromiso su gyventojais. Be to, žurnalistas rašo, kad 20metų šio dviračių tako nebus. Gal jis blogai išgirdo, nes savivaldybės internetiniame puslapyje rašoma , kad iki 2020 metų dviračių tako nebus.
      PS Lietuva yra pavydžių žmonių kraštas. Nesvarbu, kad niekados tuo taku nevaikščiosiu, bet tiems buržujams, kurie uždirba daugiau , tegu gyvenimo sąlygos pablogėja iš jų pačių sumokamų mokesčių pinigų

  2. Magdeliete

    Sveiki. Kaip matosi is nuotrauku, tie gyventojai, kuriu sklypai yra prie vandens savinasi nepriklausiancia teritorija. Gyvenantiems toliau nuo vandens telkinio nera galimybiu prieiti. Nors aplinka graziai sutvarkyta, bet ji turetu butu bendra ir tos gyvenvietes bendruomenei reiktu susitarti del tvenkinio prieigu bendro tvarkymo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Byloje dėl šmeižto ant menčių paguldė tik vieną konservatorių

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, siekęs, kad buvusių tarybos narių konservatorių Rasos Petrauskienės ir Alfredo Šiaulio teiginiai apie ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Regionas

Slengiuose pirktas loterijos bilietas atnešė per 26 tūkst. eurų

Loto.lt skelbia apie laimėjimą, atitekusį pajūrio gyvenvietėje bilietą įsigijusiam žaidėjui. Praėjusį trečiadienį „Vikinglotto” žaidime sėkmė plačiausiai nusišypsojo žaidėjui Slengiuose. Jam ...
2023-08-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This